Neem nu een abonnement op Fintool.nl
De betrouwbare vraagbaak voor financiële dienstverleners.
Abonneren Bekijk alle diensten
5 jul 2024 Nieuws

Voortgang aanpak geldzorgen, armoede en schulden

In de voortgangsrapportage ‘Aanpak geldzorgen, armoede en schulden’ wordt de stand van zaken bij het bestrijden van armoede beschreven.
  • Dagelijkse e-mail nieuwsbrief
  • Kennisbank met 1000+ artikelen
  • Rekenmodellen en downloads
  • Persoonlijk archief
  • Inclusief Permanent Actueel module!!

Volgens de minister Carola Schouten zijn er de afgelopen 2 jaar mooie resultaten behaald. Zo zijn er minder mensen met een inkomen onder de armoedegrens. Ook groeien er veel minder kinderen op in een gezin met een inkomen onder die grens. Tegelijkertijd moet er nog veel gebeuren om de doelstellingen te halen. Zeker als het gaat om problematische schulden. Zo zijn er grote zorgen over het aantal jongeren dat in de schulden komt.

In 2024 daalt naar verwachting het percentage van de mensen met een inkomen onder de armoedegrens naar 4,7%.Om de doelstelling van het kabinet te halen, moet het armoedecijfer dalen naar 3,15% in 2030.

Omgang met geld door jongeren

Een groot punt van zorg is het aantal jongeren met schulden. In 2023 hebben minderjarigen 600.000 keer iets op afbetaling gekocht. Ook al is dit verboden. Dat het toch vaak gebeurt, blijkt uit cijfers van de Autoriteit Financiële Markten.

Schulden

Het aantal mensen dat door schulden in de problemen komt, neem toe. De afgelopen jaren was dat een lichte stijging. Van 7,7% in 2021 naar 8,8% van de Nederlanders in 2023. Tegelijkertijd vragen minder mensen om schuldhulp. Het kabinet neemt een aantal maatregelen om dat te veranderen.

 

Bron: Rijksoverheid

Lees ook…

Hulp van naasten bij financiële problemen

Het ministerie van SZW heeft laten onderzoeken of het zinvol is om de sociale omgeving van mensen met financiële problemen te stimuleren en faciliteren om hulp te bieden en hoe het ministerie dit het beste kan doen.

Kamervragen over leeftijdscontrole bij BNPL-diensten

Minister Van Weyenberg gaf antwoord op vragen over leeftijdscontrole bij Buy Now, Pay Later (BNPL)-diensten. Aanleiding voor de vragen is het bericht “Minderjarigen gebruiken op grote schaal ‘koop-nu-betaal-later’”.

BKR Monitor Update Q1-2024

In vervolg op de jaarlijkse BKR Monitor (voorheen Schulden Monitor) informeert BKR eens per kwartaal over de lopende consumptieve kredieten en betalingsachterstanden in Nederland.

Informatieblad Wet Kwaliteitseisen incassodienstverlening (Wki)

Op 1 april 2024 treedt de Wet kwaliteit incassodienstverlening (Wki) in werking. Doel van de wet; Consumenten met schulden worden zo beter beschermd en schuldeisers hebben meer duidelijkheid over de werkzaamheden die zij van incassodienstverleners kunnen verwachten.

Rubrieken

Dossiers

Opvoerdatum

26 jun 2024

Laatst gewijzigd

5 jul 2024

Adresgegevens

Fintool

Telefoon 085 - 111 89 99
Telefax 085 - 111 88 80
E-mail: info@fintool.nl
KvK 27256668

Fintool bv © 2003/2024. Alle rechten voorbehouden.
Lees graag de leveringsvoorwaarden en het privacy reglement.