Hoewel de beide leden van de VvE nog geen vergadering hebben gehad, staat vast dat de kosten zijn gemaakt en dat ze enkel en alleen zijn gemaakt om te voldoen aan de verplichtingen die de VvE heeft op grond van de wet, de splitsingsakte en het reglement.
In de splitsingsakte van 31 oktober 2022 is onder overweging F opgenomen de oprichting van een vereniging van eigenaars, de VvE. De splitsingsakte en het daarin opgenomen MR voldoen aan alle wettelijke vereisten1 die nodig zijn voor de oprichting van een vereniging van eigenaars. Een oprichtingsvergadering is daarvoor niet vereist. Daarom is de VvE vanaf 31 oktober 2022 rechtsgeldig ontstaan.
Volgens artikel 57.5 van het MR kan het bestuur van de VvE rechtsvorderingen tot € 5.000,00 indienen zonder nadere machtiging. De kantonrechter is daarom, mede gezien artikel 5:131 lid 1 BW, van oordeel dat het bestuur de vereniging rechtsgeldig vertegenwoordigt in deze procedure.
De kantonrechter begrijpt dat partijen met elkaar zijn verwikkeld in verregaande discussies over de bouw en (ver-)koop van de woningen en dat de VvE daarom op dit moment niet of nauwelijks functioneert. Dat neemt niet weg dat de VvE moet voldoen aan diverse verplichtingen. Daaronder valt de inschrijving in het handelsregister (artikel 6 lid 1 sub b Handelsregisterwet 2007), het afsluiten van een opstalverzekering (artikel 19 lid 1 MR) en het aanhouden van een bankrekening door het bestuur. Mevrouw [naam 1] heeft dit als bestuurder ten behoeve van de VvE geregeld.
De VvE bijdrage moet voldaan worden door de eigenaar.
Bron: Rechtspraak.nl
Fintool
Telefoon 085 - 111 89 99
Telefax 085 - 111 88 80
E-mail: info@fintool.nl
KvK 27256668