Daarnaast bevat het enkele andere wijzigingen en verduidelijkingen, waaronder aanpassingen in de categorieverdeling en de maatstaven van de AFM, de mogelijkheid om een heffing te kunnen opleggen aan levensverzekeraars met een beperkte risico-omvang, en een verduidelijking van de handelswijze bij geconsolideerd toezicht op banken.
Met de komst van MiCAR wordt een nieuw regelgevend kader gecreëerd voor aanbieders van cryptoactiva en cryptoactivadienstverleners. Kort gezegd reguleert MiCAR de uitgifte van cryptoactiva en het verlenen van cryptoactivadiensten in brede zin. Hiermee komt er een nieuw stelsel voor uitgevers van cryptoactiva en cryptoactivadienstverleners. MiCAR stelt eisen ten behoeve van consumentenbescherming, prudentieel toezicht en het tegengaan van marktmisbruik.
Met de Uitvoeringswet verordening cryptoactiva wordt de Wet op het financieel toezicht (Wft) aangevuld met enkele specifieke handhavingsbevoegdheden die nog geen deel uitmaken van het wettelijk kader. Met het uitvoeringsbesluit worden onder andere AFM en DNB aangewezen als toezichthouders.
Adviseurs, bemiddelaars en crowdfundingdienstverleners: het procentueel aandeel daalt met 2,6 procentpunt. Het toezicht op deze categorie is in de afgelopen jaren verder afgenomen. Dit houdt vooral verband met het stellen van prioriteiten binnen het toezicht op deze categorie. Daarbij moet opgemerkt worden dat de AFM werkt aan een vernieuwde opbouw en implementatie van gestructureerd toezicht op adviseurs en bemiddelaars om grip te houden op de snel veranderende markt. Hierdoor zal de inzet de komende jaren op deze categorie toenemen. Dit is verwerkt in het procentueel aandeel.
De AFM wordt in staat gesteld om een heffing voor het doorlopend toezicht op te leggen aan levensverzekeraars met beperkte risico-omvang als bedoeld in artikel 2:48 Wft. Deze mogelijkheid bestaat al voor natura-uitvaart- en schadeverzekeraars met beperkte risico-omvang.
De AFM houdt risicogestuurd gedragstoezicht op verzekeraars. Dat betekent dat de AFM zich richt op die zaken waar de meeste schade voor consumenten bestaat of kan ontstaan. Gezien de aard van de levensverzekeringsproducten (complexiteit, looptijd, impact voor consument) verschilt het risiconiveau niet aanzienlijk van schadeverzekeringen of natura-uitvaartverzekeringen. Bovendien is het toezicht op verzekeraars met een beperkte risico-omvang hetzelfde als het toezicht op verzekeraars met een reguliere vergunning (als bedoeld in artikel 2:27 van de Wft). Zo doet de AFM voor alle verzekeraars een jaarlijkse klachtenuitvraag en behandelt zij ontheffingsverzoeken.
Er bestaat al met al geen logische rechtvaardiging om levensverzekeraars voor de bekostiging van het doorlopend toezicht anders te behandelen dan schadeverzekeraars en natura-uitvaartverzekeraars (met een beperkte risico-omvang). De levensverzekeraars met beperkte risico-omvang worden daarom toegevoegd aan de lijst van personen aan wie toezichtkosten kunnen worden doorberekend.
Bron: Rijksoverheid
Fintool
info@fintool.nl
085 111 89 99