Vanaf de financiële crisis ontstonden er in veel landen zorgen over de kwaliteit van vastgoedtaxaties, ook in Nederland. Dit heeft in 2015, mede op initiatief van de Nederlandsche Bank (DNB) en de Autoriteit Financiële Markten (AFM), geleid tot de oprichting van stichting NRVT dat als zelfregulerend toezichthouder verantwoordelijk is voor het toezicht op de taxatiesector en stichting tuchtrechtspraak NRVT dat als onafhankelijk en separaat rechtspersoon verantwoordelijk is voor het tuchtrecht. Zelfregulering houdt in dat het toezicht wordt uitgevoerd, bekostigd en georganiseerd door de taxatiesector zelf.
In 2018 constateerden DNB en de AFM dat het toezicht op taxaties door het NRVT ondermaats was en hebben beide toezichthouders de minister van Financiën en minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties opgeroepen om gedrags- en beroepsregels voor taxateurs in wetgeving op te nemen. In reactie op deze oproep is een werkgroep ingesteld om de mogelijkheden tot verbetering bij taxaties te verkennen.
Uit de evaluatie komt naar voren dat het NRVT sinds 2019 duidelijke verbeteringen heeft doorgevoerd in het reduceren van risico’s. Aan de hand van een beoordelingskader concludeert SEO dat het NRVT op twee van de drie toezichtbeginselen, respectievelijk behoorlijk toezicht en gelegitimeerd toezicht, in grote mate goed presteert. De verwachting van SEO is dat de inspanningen van het NRVT hebben bijgedragen aan het verbeteren van de kwaliteit van taxaties en daarmee aan het maatschappelijke vertrouwen.
Naar aanleiding van bovenstaande aandachtspunten doet SEO een zestal aanbevelingen om de onafhankelijkheid, effectiviteit en slagvaardigheid van het NRVT te verbeteren zodat de kwaliteit van taxaties verder omhooggaat.
1. Vorm de Centrale Raad (CR) om tot adviesraad
2. Pas verhouding van het NRVT met de overheid en toezichthouders aan
3. Ga na hoe de verhouding met NWWI kan worden verbeterd
4. Maak de doelstellingen meetbaar en meet vaker
5. Ga na of het mogelijk is de capaciteit van het NRVT uit te bereiden
6. Onderzoek de strengheid uitspraken tuchtbeleid
Bron: Rijksoverheid
Fintool
info@fintool.nl
085 111 89 99