MijnFintool

Nieuws

Flexwonen - onderzoek

Er is een groot tekort aan woningen in ons land. Eén van de oplossingen om snel woonplekken te creëren, is de inzet van flexwoningen. Welke kansen levert deze woonvorm op, en wat zijn de nadelen?

Wat zijn flexwoningen?

’Flex’ staat voor flexibel: het zijn woonplekken met een tijdelijke intentie. De woningen zijn vaak in de fabriek gemaakt en kunnen snel in elkaar worden gezet. Ook leegstaande kantoorpanden of andere bedrijfsruimtes kunnen worden omgevormd tot tijdelijke woonplekken. Meestal zijn het kleine woningen, zodat ze betaalbaar zijn voor een- of tweepersoonshuishoudens.

Kernvraag

Een belangrijke vraag die beleidsmakers onder druk van het woningtekort dreigen te missen is ‘waarom flex?’ Soms ligt een andere oplossing meer voor de hand. Als op de beoogde locatie geen permanente huizen kunnen komen door bijvoorbeeld geluidshinder is het misschien ook niet handig er flexwoningen neer te zetten. En als er infrastructuur moet worden aangelegd, is het misschien handiger om direct permanent te bouwen.

HAT-woningen

Ook de plek waar een huis staat is belangrijk voor de waardering ervan. Dat blijkt uit de evaluatie van de eerdere golf aan kleine woningen, in de jaren ’70 en ’80 van de vorige eeuw. De zogeheten HAT-woningen (Huisvesting Alleenstaanden en Tweepersoonshuishoudens) in de steden, dicht bij de voorzieningen, waren het meest succesvol.

 

Bron: PBL

Modules & dossiers

Opvoerdatum

01 nov 2024

Laatst gewijzigd

01 nov 2024

Reacties

Er zijn (nog) geen reacties op dit artikel

Reageren? Graag eerst inloggen.

Permanent Actueel met Fintool?

Als professioneel financieel adviseur moet en wilt u bijblijven en dat het liefst in zo weinig mogelijk (kostbare) tijd. Dat kan nu met Fintool.nl! Meld u nu aan als abonnee en krijg direct toegang tot de Kennisbank en Helpdesk.
Lees verder

Fintool bv © 2003/2025. Alle rechten voorbehouden.
Lees graag de leveringsvoorwaarden en het privacy reglement.

1
1