Neem nu een abonnement op Fintool.nl
De betrouwbare vraagbaak voor financiële dienstverleners.
Abonneren Bekijk alle diensten
25 nov 2024 Nieuws

Meeneemregeling hypotheken

De consumenten hebben een hypothecaire geldlening bij de bank met een meeneemregeling en zij hebben een andere woning gekocht. Dit betreft een recht van opstal. De consumenten willen de rentecondities van de oude lening meenemen naar de nieuwe lening.
  • Dagelijkse e-mail nieuwsbrief
  • Kennisbank met 1000+ artikelen
  • Rekenmodellen en downloads
  • Persoonlijk archief
  • Inclusief Permanent Actueel module!!

De bank heeft dit geweigerd omdat de bank volgens haar acceptatiebeleid geen recht van opstal financiert.

Voorwaarden, niet onvoorwaardelijk

“9. Flexibele kenmerken
U heeft de mogelijkheid dit krediet op een ander onroerend goed over te dragen.
Wilt u het krediet overdragen op een ander onroerend goed?
• Verkoopt u de woning? En wilt u een andere woning kopen? Dan kunt u het krediet en de rente die u op dat moment heeft, meenemen naar uw nieuwe woning. Dit heet ook wel de ‘meeneemregeling’.
• (…)
• U kunt het krediet alleen meenemen naar de nieuwe woning als wij vinden dat de waarde van deze woning hoog genoeg is en u voldoet aan de voorwaarden die dan gelden. Op het moment dat u het krediet mee wilt nemen naar de nieuwe woning, mogen wij de voorwaarden van het krediet veranderen. Ook kunnen wij besluiten dat u het krediet niet mee mag nemen.
• (…)”

Vordering

De consumenten hebben de nieuwe woning elders gefinancierd. Zij vorderen dat de bank met terugwerkende kracht een financiering met hen afsluit tegen de oude rentecondities of hen in plaats daarvan een schadevergoeding betaalt, omdat zij nu een hogere rente betalen.

Complex

De bank heeft toegelicht waarom zij geen recht van opstal financiert. Volgens de bank is een recht van opstal juridisch complex, of kan dit juridisch complex zijn, omdat het een beperkt recht betreft en de bank geen capaciteit heeft voor het doorgronden en beoordelen van alle voorwaarden, bepalingen en risico’s die hieraan kunnen kleven. De bank wijst erop dat zij ook andere woonvormen uitsluit in haar acceptatiebeleid en dat het recht van opstal ook bij veel andere geldverstrekkers wordt uitgesloten.

Beslissing

De commissie is van oordeel dat de bank de consumenten geen nieuwe financiering hoeft aan te bieden en hen ook geen schadevergoeding is verschuldigd. De vorderingen worden afgewezen.

 

Lees hier de volledige uitspraak.

 

Bron: Kifid

Downloads

Downloads zijn alleen beschikbaar voor abonnees. Log graag in of neem een abonnement.

Lees ook…

Meeneemhypotheek nog geen een tweetje

De kredietverstrekker heeft het beroep van de consumenten op de meeneemregeling afgewezen, omdat niet voldaan was aan één van de op dat moment door de kredietverstrekker gehanteerde acceptatiecriteria (te weten een verhogingslimiet van € 175.000.-).

Meeneemregeling bij verkoop aan ex-partner?

De consument vordert dat hij gebruik kan maken van de door geldverstrekker aangeboden meeneemregeling. In dat geval kan hij de rente van zijn oude hypothecaire geldlening meenemen naar zijn nieuwe hypothecaire geldlening.

Wie het eerst vertrekt, heeft pech

Nadat hun relatie beëindigd was, heeft de consument een andere woning gekocht. Zij heeft de bank verzocht om de meeneemregeling voor 50% toe te passen, in de zin dat zij de helft van de Hypotheek meeneemt (dus met behoud van de rentecondities). De geldverstrekker heeft dit verzoek afgewezen (terecht).

Eerst kopen of verkopen? Meeneem-regeling

In 2022 hebben de consumenten geldverstrekker gevraagd om de meeneem-regeling toe te passen. Obvion heeft dit verzoek afgewezen. De commissie komt tot het oordeel dat de meeneemregeling – anders dan geldverstrekker meent – wél van toepassing was op de situatie van de consumenten.

Informeer klant over meeneemregeling rentevoorwaarden hypotheek

Consumenten kopen een nieuwe woning aan en maken van de contractuele meeneemregeling gebruik. Door van de meeneemregeling gebruik te maken worden de rentevoorwaarden van de bestaande lening naar de nieuwe lening meegenomen.

Check voorwaarden oude hypotheek

Een Consument heeft vanwege de aankoop van een andere woning een hypotheekadvies ingewonnen. Op de oude woning ruste een hypotheek met aanvullende voorwaarden (meeneemregeling of boete bij vervroegde aflossing - ook bij verkoop).
De hypotheek voor de nieuwe woning is bij een andere geldverstrekker ondergebracht.

Kifid: meeneemregeling hypotheekrente niet altijd mogelijk

Ter beoordeling ligt de vraag voor of verplichtingen van de Bank uit de overeenkomst met Consument ook moeten worden nagekomen wanneer Consument zijn huidige woning verkoopt en een nieuwe woning koopt. Op dat moment wordt de oude hypothecaire geldlening afgelost en een nieuwe geldlening afgesloten. In de hypotheekakte is een meeneemregeling opgenomen, die Consument het recht geeft om bij aankoop van een nieuwe woning de rente voor de resterende rentevast periode mee te nemen naar een nieuw te sluiten soortgelijke geldlening.

Rubrieken

Dossiers

Opvoerdatum

25 nov 2024

Laatst gewijzigd

25 nov 2024

Adresgegevens

Fintool

Telefoon 085 - 111 89 99
Telefax 085 - 111 88 80
E-mail: info@fintool.nl
KvK 27256668

Fintool bv © 2003/2024. Alle rechten voorbehouden.
Lees graag de leveringsvoorwaarden en het privacy reglement.