Neem nu een abonnement op Fintool.nl
De betrouwbare vraagbaak voor financiële dienstverleners.
Abonneren Bekijk alle diensten
27 nov 2024 Nieuws

Nieuwe Wet handhaving kraakverbod

Kraken is verboden, maar de ontruiming van kraakpanden is wel aan regels gebonden. Met de invoering van de Wet handhaving kraakverbod op 1 juli 2022 kunnen krakers sneller uit een pand worden gezet. De wet wil ook het kraken als ‘woonmodel’ ontmoedigen en eigendomsrecht effectiever beschermen.
  • Dagelijkse e-mail nieuwsbrief
  • Kennisbank met 1000+ artikelen
  • Rekenmodellen en downloads
  • Persoonlijk archief
  • Inclusief Permanent Actueel module!!

Uit een tussentijdse één-meting blijkt dat de wet de beoogde effecten gedeeltelijk bereikt. Het aantal kraakincidenten is niet wezenlijk veranderd. Kraakpanden worden onder de nieuwe wet ook niet váker strafrechtelijk ontruimd. Maar als het gebeurt, gaat het wel sneller.

Sneller ontruimen

In 2023 waren er 108 kraakincidenten. Een derde van de gekraakte panden werd strafrechtelijk ontruimd. Dat is net zo vaak als voor de invoering van de wet, maar het gaat nu wel sneller, blijkt uit de één-meting. De tijd tussen het moment van aangifte en ontruiming is veel korter geworden. Die was in 2021 nog gemiddeld 79 dagen en bij vergelijkbare gevallen in 2023, 34 dagen.

Dit komt onder meer doordat krakers door de nieuwe wet geen kort geding meer kunnen aanspannen tegen uitzetting. Die procedure kon voorheen wel tot acht weken in beslag nemen. Nu vraagt de officier van justitie na aangifte een machtiging tot ontruiming aan bij de rechter-commissaris. De rechter-commissaris beslist vervolgens binnen 72 uur of mag worden ontruimd. In die tijd kan de rechter-commissaris de krakers horen.

Ontmoedigen ‘woonmodel’

Een tweede doel van de Wet handhaving kraakverbod is het ontmoedigen van kraken als woonmodel. Georganiseerde groepen krakers zouden onder de oude wetgeving misbruik maken van de schorsende werking van een kort geding om zo lang mogelijk in een pand te kunnen blijven. De onderzoekers hebben een dergelijk woonmodel - als er ooit al sprake van was - zowel in de nul - als in de één-meting niet kunnen constateren. De krakersgroepen die in Nederland actief zijn gebruiken het kraken vooral ook als middel om maatschappelijke vraagstukken, waaronder woningnood, aan te kaarten. Voor de meer individueel opererende krakers komt het kraken in de regel eerder voort uit directe woonurgentie. Publiekelijk ruchtbaarheid geven aan de kraak heeft meestal geen prioriteit, integendeel.

Bescherming eigendomsrecht

Tot slot is het doel van de wet om het eigendomsrecht van pandeigenaren beter te beschermen. De onderzoekers constateren dat het aantal kraakincidenten van de nulmeting in 2021 tot de één-meting in 2023 weliswaar is afgenomen, maar het is onwaarschijnlijk dat dit door de wet komt. Eigenaren doen wel sneller aangifte, mogelijk met het idee dat de nieuwe wet leidt tot snellere ontruiming. Het aandeel strafrechtelijke ontruimingen is echter niet gewijzigd, dat is nog steeds bij een op de drie kraakpanden het geval. De nieuwe wet zorgt er dus niet voor dat er vaker strafrechtelijke ontruimingen zijn, wat wel wordt beoogd.

Download

 

Bron: WODC

Lees ook…

Handhaving kraakverbod

Minister Grapperhaus meldt de Tweede Kamer dat het initiatiefwetsvoorstel handhaving kraakverbod in het Staatsblad is gepubliceerd.

Van anti-kraakwacht naar permanente verhuur, welke waarde in box 3?

Op 20 november 2010 heeft belanghebbende een anti-kraakovereenkomst gesloten met [B]. voor het gebruik van de tweede woning. In de overeenkomst is [B] aangeduid als ‘oppasser’. Op 31 januari 2012 hebben belanghebbende en [B] door middel van een allonge de anti-kraakovereenkomst als volgt aangepast:
“Artikel 4, financiële verplichting van de oppasser
Oppasser voldoet vanaf 1 februari 2012, gedurende de looptijd van deze anti-kraakovereenkomst aan verhuurder een bedrag van € 1.500,00 per maand. (…) De kosten van gas, elektra en water zijn voor kosten van de oppasser.”

Onverkochte woning bewoont door derden zonder vergoeding

Cliënt is in 2010 verhuisd. Oude woning is nog niet verkocht. Hypotheekrente is in principe nog aftrekbaar tot eind 2013. Echter, sinds november 2012 wordt de woning bewoond zonder vergoeding (door een anti-kraak beheerder - om niet - in verband met eerdere vandalisme in de woning). Is de hypotheekrenteaftrek nog van toepassing nu pand niet 'leeg' staat, maar ook niet 'verhuurd' is?

Antikraak en hypotheekrenteaftrek

Belanghebbende is in loondienst werkzaam bij het ministerie van Defensie. Met ingang van 1 augustus 2014 is belanghebbende voor zijn werk uitgezonden naar [plaats] (Verenigde staten) voor de duur van drie jaren. De uitzending is met een jaar verlengd (hierna: de uitzendperiode). Belanghebbende heeft de hypotheekrente als aftrekpost opgevoerd.
De belastinginspecteur stelde dat er geen sprake was van een terbeschikkingstelling van de woning op basis van de 'antikraakwacht'. In hoger beroep is de belastinginspecteur in het ongelijk gesteld.

Rubrieken

Dossiers

Opvoerdatum

27 nov 2024

Laatst gewijzigd

27 nov 2024

Adresgegevens

Fintool

Telefoon 085 - 111 89 99
Telefax 085 - 111 88 80
E-mail: info@fintool.nl
KvK 27256668

Fintool bv © 2003/2024. Alle rechten voorbehouden.
Lees graag de leveringsvoorwaarden en het privacy reglement.