Vanaf het moment dat de Wfd in werking treedt, krijgen verzekeraars en tussenpersonen precies één maand om hun zaakjes voor elkaar te krijgen, hield Van Beek een bomvolle zaal verzekeraars voor. Op de bijeenkomst werd vooral ingezoomd op twee kanten van dezelfde Wfd-medaille: wie heeft een vergunning nodig en wie kan een vrijstelling van een vergunning krijgen?
Verzekeraars moeten zorgen dat ze op tijd de juiste vergunningen hebben aangevraagd (als ze niet al van rechtswege een vergunning krijgen), al was het alleen maar om in aanmerking te komen voor het overgangsregime. “Iedereen heeft straks een vergunning of een vrijstelling nodig. Anders kom je niet aan de bak.” Zonder zo’n vergunning of vrijstelling mag een verzekeraar en/of een tussenpersoon geen financiële diensten en/of producten leveren, erover bemiddelen of adviseren. Het AFM-toezicht zal zich, behalve op de vergunningen en vrijstellingen, concentreren op de informatieverstrekking, de transparantie, het opsporen van misstanden en de deskundigheid.
Hardhandig
De Wfd verandert het landschap van aanbieders en bemiddelaars in financiële producten en diensten drastisch. Er worden bij wijze van spreken hekken geplaatst, camera’s opgehangen en videoschermen – alles voor meer duidelijkheid en meer bescherming van de consument. Maar voor de aanbieders is nog lang niet alles precies duidelijk rond de Wfd. “Maar dat is geen excuus om nu niets te doen. En voor ons is het geen reden om niet meteen de wet te gaan handhaven”, aldus Van Beek. Wie eerder nog dacht of misschien hoopte dat de AFM rustig de tijd zou nemen om de implementatie van de Wfd in de markt te laten ‘indalen’, werd hardhandig met de neus op de feiten gedrukt. “De Wfd is bedoeld om het vertrouwen in de markt van financiële diensten en producten te vergroten”, zei Van Beek. “Daarom gaan wij van meet af aan streng en secuur handhaven.” De AFM-man is trouwens redelijk positief over wat hij op dit moment aantreft in de markt, al maakt hij zich een beetje zorgen over de vraag of alle aanbieders zich wel voldoende bewust zijn van de urgentie om in de startblokken te staan.
Inwerkingtreding
Een probleem hierbij is onmiskenbaar dat nog steeds niet duidelijk is wanneer de Wfd in werking treedt. Tot nu toe is steeds de datum van begin oktober aangehouden, maar pas afgelopen maandag liep de mogelijkheid af om bij het ministerie van Financiën te reageren op de vrijstellingsregeling zoals die door het ministerie is gepresenteerd. Ook het Verbond heeft hierop commentaar geleverd (zie kader). Nadat de ontvangen commentaren zijn verwerkt, heeft de Raad van State nog adviesrecht, en krijgt de Tweede Kamer nog zes weken de tijd. Dus op z’n vroegst zal de Wfd begin november in werking treden. Verzekeraars zelf is er alles aan gelegen om te voorkomen dat de wet per 1 december ingaat. Dit in verband met de gebruikelijke eindejaars-administratiehausse bij verzekeraars.
Aanvraagformulier
Aanvraagformulieren voor een Wfd-vergunning zijn nu al bij de AFM elektronisch beschikbaar via www.afm.nl. De aanvraag kan dus al worden voorbereid. Vanaf de datum van invoering van de Wfd geldt één maand om de aanvraag nog te kunnen indienen.
Twijfels bij vrijstellingen
Het Verbond heeft afgelopen maandag commentaar gegeven op de conceptvrijstellingsregeling uit de Wfd. “We zijn blij dat onze preadviezen en de gevoerde gesprekken met Financiën hun weerslag hebben gevonden in de tekst”, aldus beleidsmedewerker Nieke van den Hoff. “Wel hebben we twijfels bij een aantal vrijstellingen. De doelstelling van de Wfd is consumentenbescherming, maar bij sommige vrijstellingen lijkt het erop dat niet alle consumenten die ook krijgen. Dat is bijvoorbeeld het geval als ze een product via een accountant of een buitenlandse aanbieder afsluiten (die beiden niet onder de Wfd vallen).”
Bron: Verzekerd!, september 2005
Fintool
info@fintool.nl
085 111 89 99