MijnFintool

Nieuws

Factsheet Woonlasten van huurders en eigenaar-bewoners

Ongelijkheid tussen huurders en eigenaar-bewoners is een onderwerp op de kennisagenda van de commissie voor Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening. Eén van de aspecten daarvan is het verschil in woonlasten en het vermogen dat huishoudens kunnen opbouwen.

Deze factsheet is opgesteld als eerste verkenning van dit onderwerp. Achtereenvolgens wordt ingegaan op 1) de woonlasten uitgedrukt in de zgn. woonquote en 2) het verschil in vermogensopbouw.

Woonquote huurders hoger dan voor eigenaar-bewoners

Woonlasten worden vaak uitgedrukt in de woonquote, de totale woonlasten als percentage van het besteedbaar huishoudinkomen.1 Nederlanders geven gemiddeld 23 procent van hun besteedbaar inkomen uit aan wonen. Daarmee staat Nederland op de zesde plek van de Europese Unie.

De mediane woonquote kwam in 2022 voor huishoudens in een huurwoning uit op 25,5 procent. Er zijn wel verschillen tussen de segmenten; in de sociale huursector is de mediane woonquote aanmerkelijk lager (24 procent in 2022) dan in de vrije huursector (30 procent in 2022).

Huishoudens in een eigen woning waren in 2022 met 16,6 procent een aanmerkelijk kleiner deel van hun inkomen kwijt aan wonen.

Voor zowel woningeigenaren als huurders is de mediane woonquote sinds 2018 gedaald, zij het in de vrije huursector minder sterk dan in de sociale huursector. Bij woningeigenaren hangt de afname waarschijnlijk samen met een stijging van het besteedbaar inkomen en het oversluiten van hypotheken tegen een lagere rente. In de sociale huursector hebben huurprijsregulering, de huurtoeslag en voldoende financiële ruimte bij corporaties om gematigd huurbeleid te voeren hieraan bijgedragen.

 

Bron: Rijksoverheid

Modules & dossiers

Opvoerdatum

16 dec 2024

Laatst gewijzigd

16 dec 2024

Reacties

Er zijn (nog) geen reacties op dit artikel

Reageren? Graag eerst inloggen.

Permanent Actueel met Fintool?

Als professioneel financieel adviseur moet en wilt u bijblijven en dat het liefst in zo weinig mogelijk (kostbare) tijd. Dat kan nu met Fintool.nl! Meld u nu aan als abonnee en krijg direct toegang tot de Kennisbank en Helpdesk.
Lees verder

Fintool bv © 2003/2025. Alle rechten voorbehouden.
Lees graag de leveringsvoorwaarden en het privacy reglement.

1
1