Neem nu een abonnement op Fintool.nl
De betrouwbare vraagbaak voor financiële dienstverleners.
Abonneren Bekijk alle diensten
7 mrt 2025 Nieuws

Onverwijld melden

Onverwijld melden, wat wordt daarmee bedoeld? Een (verkorte) uitleg van FUI.
  • Dagelijkse e-mail nieuwsbrief
  • Kennisbank met 1000+ artikelen
  • Rekenmodellen en downloads
  • Persoonlijk archief
  • Inclusief Permanent Actueel module!!

Vanaf 2013 is het wettekstdeel [artikel 16 lid 1] ‘binnen veertien dagen’ in de Wwft gewijzigd in ‘onverwijld’.

Onverwijld is een open norm, met andere woorden, voor interpretatie vatbaar. Voorop staat dat de transactie zonder onnodige vertraging gemeld moet worden. In de leidraad die de ministeries van Financiën en Justitie & Veiligheid in 2020 over de Wwft opstelden, staat: ‘Met “onverwijld” wordt “zo snel mogelijk” bedoeld. Dit betekent zo snel als mogelijk is bij een voldoende zorgvuldige afweging of een transactie als ongebruikelijk moet worden beschouwd.’

Onverwijld melden met de kennis van nu

Ook kan een transactie die in eerste instantie als gebruikelijk is beoordeeld, later, als er meer informatie is, alsnog ongebruikelijk worden.

Een voorbeeld

Stel een bank ontvangt een transactie, waar niks mee aan de hand lijkt. Een paar maanden later verricht de klant meer transacties waarbij nu wel het vermoeden van witwassen ontstaat. In dat licht wordt de eerste transactie herbeoordeeld en kan daardoor dus op dat latere moment alsnog als ongebruikelijk worden aangemerkt. Vanaf dat moment geldt dat ook die eerste transactie onverwijld gemeld moet worden.

Onverwijld slaat bij een subjectieve indicator dus niet op de transactiedatum, maar geldt vanaf het moment dat het ongebruikelijke karakter bekend is geworden. En dat kan dus best maanden na de transactiedatum zijn. Ook komt het voor dat een melder, nadat ze van de FIU-Nederland een terugmelding over een verdachte transactie hebben ontvangen, opnieuw klantonderzoek doen en alsnog oudere transacties melden.


Bron: FIU

 

FAQ

https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/financiele-sector/aanpak-witwassen-en-financiering-terrorisme/veelgestelde-vragen-wwft

Downloads

Downloads zijn alleen beschikbaar voor abonnees. Log graag in of neem een abonnement.

Lees ook…

AFM update Wwft/Sw-Leidraad

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) heeft de Wwft/Sw-Leidraad voor de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme (Wwft) en Sanctiewet 1977 (Sw) aangepast. Aanleiding voor de update zijn onderzoeksbevindingen, de toegenomen aandacht voor Sanctieregelgeving en een nadere toelichting op de risicogebaseerde aanpak.

Rubrieken

Dossiers

Opvoerdatum

7 mrt 2025

Laatst gewijzigd

7 mrt 2025

Adresgegevens

Fintool
Telefoon 085 - 111 89 99
Telefax 085 - 111 88 80
E-mail: info@fintool.nl
KvK 27256668

Fintool bv © 2003/2025. Alle rechten voorbehouden.
Lees graag de leveringsvoorwaarden en het privacy reglement.