Een oriëntatietool brengt de keuzes rondom pensionering op hoofdlijn en kwalitatief in kaart. Zo’n tool kan worden ingezet aan het begin van het keuzeproces rondom pensionering en is globaal gericht op 55- of 60-plussers. Deze tool biedt geen ondersteuning op het keuzemoment en sluit ook niet aan bij de wensen binnen de sector.
Een standaard (beperkte) rekentool biedt ondersteuning in de besluitvormingsfase voor een deelnemer met of zonder partner. De AOW-, pensioen- en lijfrente-uitkeringen dienen handmatig ingevoerd te worden. De tool kan de ingevoerde bedragen niet omrekenen naar een andere ingangsdatum. De ingevoerde bedragen kunnen wel op verschillende ingangsdata liggen. Bij de uitkomst kan focus worden gelegd op het risico door middel van een risicometer met een kleurenschema in plaats van een precies bedrag in euro’s. Bij een risicometer wordt volgens het Nibud rekening gehouden met zowel gebruiksgemak als bruikbaarheid van de tool.
Een uitgebreidere rekentool biedt ook ondersteuning in de besluitvormingsfase en gaat ook uit van de door de deelnemer handmatig ingevoerde bedragen. Deze tool is complexer en kan ingevoerde bedragen wel indicatief omrekenen naar een andere ingangsdatum. Ten opzichte van de beperkte rekentool is een grotere rekenprecisie mogelijk en kan een uitgebreidere range aan huishoudtypen worden bediend (bijvoorbeeld ook een huishouden met kinderen1). Ook is er expliciete aandacht voor de doelgroep van uitgestelde betaling. Keerzijde bij deze variant is dat de deelnemer meer gegevens moet invoeren dan bij de beperkte variant waardoor meer visuele ondersteuning nodig is.
Waar de tool wel en niet voor bedoeld is zal expliciet in de tool worden benoemd als ook de situaties waarvoor de tool niet geldt. De tool geeft bijvoorbeeld geen inzage in de gevolgen van bedrag ineens voor de gemeentelijke inkomenstoeslag.
Bron: Rijksoverheid
Fintool
info@fintool.nl
085 111 89 99