Bij sociale koop kopen huurders een deel van hun woning, minimaal 30 procent, maar worden ze wél volledig eigenaar. Het restbedrag wordt door de corporatie voorgeschoten. Pas bij verkoop wordt het resterende deel betaald. Dat bedrag wordt geïndexeerd naar de gemiddelde prijsstijging/-daling in de regio. Corporatie Dudok Wonen in de Gooi- en Vechtstreek is hiermee enkele weken geleden begonnen. Van de 100 huurders die het aanbod kregen hun woning op deze manier te kopen, wil een kwart meedoen. Sité Woondiensten (Doetinchem), ComWonen (Rotterdam) en Volkshuisvesting Arnhem doen ook mee aan het experiment.
Sociale koop onderscheidt zich van andere koopvarianten zoals Koopgarant door de hoogte van de kortingen. Bij andere varianten gaat het om kortingen van 25 tot 30 procent, bij sociale koop kan dat oplopen tot 70 procent. Ook de laagste inkomens komen zo dus in aanmerking voor een koopwoning. Huurders hoeven bovendien niet per se hun eigen woning te kopen, maar kunnen overal in de regio – in de toekomst in heel Nederland – een huis uitkiezen. De corporatie koopt dat huis dan en verkoopt het via sociale koop door.
De SEV, het innovatieplatform voor maatschappelijke vraagstukken op het gebied van wonen, heeft de diverse koopvarianten overzichtelijk in kaart gebracht in de 'Atlas Koopvarianten, Gids voor betaalbaar kopen' (november 2006). U kunt de gids hier downloaden.
Bronnen: SEV Atlas Koopvarianten, NRC Handelsblad, 06-06-2007
Fintool
info@fintool.nl
085 111 89 99