De Vereniging Eigen Huis en de ouderbond Unie KBO bevestigen de conclusies. “De vooroorlogse generatie is opgevoed met de stelregel 'lenen doe je niet'. De babyboomers, die geboren zijn na 1945, denken daar anders over”, zegt Hans André de
Ook de ouderenbond Unie KBO herkent de trend. “Maar we moeten uitkijken dat we niet generaliseren. Een groot deel van de ouderen heeft geen eigen huis. We moeten niet alleen praten over de 'big spenders' en de gouden genieters”, zegt Arno Heltzel. “Het aantal ouderen met een smalle beurs groeit ook. Mensen die alleen van de AOW moet rondkomen of allochtone senioren die het moeten doen met een halve AOW.”
Opvallend is dat de meeste 55-plussers hun stille reserves niet in willen zetten voor zorg. “Daar geven ze het geld aan uit als ze die zorg nodig hebben,” zegt Heltzel. Uit onderzoeken blijkt dat de zorgbehoefte gemiddeld toeneemt rond de 75 jaar. Provinciale overheden proberen ouderen er vooral van te overtuigen dat ze het verschil tussen de hypotheeklening en werkelijke waarde van het huis kunnen gebruiken om hun huis aan te passen. “Als ze rekening houden met lichamelijke beperkingen op latere leeftijd, kunnen ze er langer blijven wonen”, zegt Rob Gulpen van het Heerlense bedrijf Sparkresult. Zijn bedrijf heeft namens de overheid de provinciale campagne 'Blijvend thuis in eigen huis' gevoerd. “Maar we merken ook dat mensen die overwaarde ook graag voor andere dingen willen inzetten.”
Volgens Boudewijn Schuurman van het bedrijf Vijftig&Vijftig willen ouderen vooral geld besteden aan veiligheid. “Dan volgen aandacht, voorkomen van eenzaamheid, gemak, genieten van het leven, de (klein)kinderen en helemaal onderaan zorg.”
Bron: Nederlands Dagblad, 28-08-2007
Fintool
info@fintool.nl
085 111 89 99