Lijesen haalt in de wakkerste krant van Nederland twee voorbeelden aan. “Op een 30-jarige beleggingshypotheek van 200.000 euro verdient de adviseur meteen bij de verkoop 5140 euro. Dat is exclusief de jaarlijks doorlopende, lagere 'provisie' (beloning) die de klant daarna moet betalen.” Op 2 november kreeg Pieter Lijesen van de Nationale Hypotheek Pas in De Telegraaf ook al aandacht met een variant op dit verhaal.
Lijesen zegt verder dat op het afsluiten van totaalpakket verzekeringen bij de grootste aanbieders zoals Fortis, SNS, ING en Rabobank door adviseurs gemiddeld 16.166 euro wordt verdiend. “Ook daar moet de klant vervolgens jaarlijks nog de 'doorlopende provisie' bijbetalen. Bij een hypotheek is een overlijdensrisicoverzekering verplicht. Op een verzekerd bedrag van 250.000 euro bij de marktleider Fortis verdient de adviseur die deze polis verkoopt aan een 35-jarige man 4026 euro. Daarnaast betaalt de klant jaarlijks 1342 euro aan jaarpremie om zich tegen de gevolgen van overlijden in te dekken.”
“Verreweg het meeste verdient de adviseur echter aan de polis waarmee bij werkloosheid of arbeidsongeschiktheid de hypotheek toch maandelijks wordt afbetaald. Bij de grootste aanbieder, Cardiff, is de helft van deze 'woonlastenbeschermer' - de basisbeloning, inclusief bonus bij hoge omzet - voor de hypotheekadviseur. Gemiddeld betalen particulieren 8000 euro als koopsom, 4000 is dan voor de adviseur.”
Bron: Telegraaf, 03-12-2007
Fintool
info@fintool.nl
085 111 89 99
met die goede lobby in den haag. Ze vreten jaren allen uit de ruif en als de ruif kapot gemaakt wordt hebben ze de mond vol van transparantie , professionalisering enz. Helemaal eens , maar als je eigen leden welke je zo hoog in het vaandel hebt op deze manier geschoffeerd worden zou je m.i. in moeten grijpen. Ook de goede deskundige adviseur zal in de praktijk merken dat de klant wantrouwend word. Dit soort ellende maakt ook dat je haast niet meer durft te melden wat je beroep is als mensen daar naar vragen. Als je in een mooie auto rijdt en je verteld dat je hypotheekadviseur bent wordt je anders beoordeeld als dat je verteld dat je een groothandel in onderbroeken hebt.
Dat een journalist dit soort onzin publiceert geeft wel de kwaliteit van de krant aan. Ik had me voorgenomen de pen wat minder in azijn te dompelen maar dit grenst toch aan het ongelofelijke. Ik zie het maar als de ultieme frustratie , blijkbaar gelooft de consument dit soort onzin ook niet of hij vindt het wel best.
NHP verlaagt zich tot een absolute bodem in onze bedrijfskolom.