MijnFintool

Nieuws

‘Familiebedrijven steken kop in het zand over opvolging’

Directeur-grootaandeelhouders (dga's) en directieleden van Nederlandse familiebedrijven steken massaal hun kop in het zand als het gaat om hun opvolging. Ruim de helft (55 procent) van de Nederlandse familiebedrijven heeft geen concreet bedrijfsopvolgingsplan klaarliggen en 59 procent heeft nog geen opvolger gekozen.

Dat blijkt uit een onderzoek van PricewaterhouseCoopers onder 1.500 familiebedrijven verspreid over 28 landen. PwC verwacht dat van de circa 80.000 ondernemers Nederlandse familiebedrijven ruim een kwart binnen vijf jaar van eigenaar verandert. In meer dan de helft zal het gaan om familieopvolging.

 

Een belangrijk knelpunt bij bedrijfsopvolging vormt schenking van aandelen binnen een familiebedrijf. De daarop rustende inkomstenbelastingclaim van 25 procent (weliswaar uitgesteld) moet worden afgerekend met de fiscus. Indien aandelen vererven, behoeft echter niet te worden betaald. Dit betekent in de praktijk dat ofwel de bedrijfsopvolging wordt uitgesteld totdat de 'jongere' generatie zelf ook al op hogere leeftijd is, of dat ingewikkelde structuren nodig zijn om de jongere generatie toch te laten participeren in de toekomstige waardeaangroei van het familiebedrijf. PwC bepleit om de regeling voor schenking van aandelen in familiebedrijven gelijk te trekken met die bij overlijden. De generatie die de kar moet trekken in het familiebedrijf, kan dan ook de eigenaar zijn. Daarnaast ziet PwC de complexiteit van het belastingstelsel en de uitvoeringslasten als een reëel probleem voor Nederlandse familiebedrijven.

PwC vindt dat familiebedrijven het thema bedrijfsoverdracht zelf ook serieuzer moeten gaan nemen. "Het feit dat meer dan de helft geen opvolgingsplan heeft klaarliggen en tweederde geen criteria heeft opgesteld waaraan mogelijke opvolgers moeten voldoen, onderschrijft dat nog eens. Een doordacht overdrachtsplan is onderdeel van verantwoord ondernemersschap.”

Van de bedrijven die wel een opvolgingsplan hebben opgesteld heeft slechts 48 procent daadwerkelijk een opvolger aangewezen.

 

Bron: PWC, 08-02-2008

Modules & dossiers

Opvoerdatum

08 feb 2008

Laatst gewijzigd

08 feb 2008

Reacties

Er zijn (nog) geen reacties op dit artikel

Reageren? Graag eerst inloggen.

Permanent Actueel met Fintool?

Als professioneel financieel adviseur moet en wilt u bijblijven en dat het liefst in zo weinig mogelijk (kostbare) tijd. Dat kan nu met Fintool.nl! Meld u nu aan als abonnee en krijg direct toegang tot de Kennisbank en Helpdesk.
Lees verder

Fintool bv © 2003/2025. Alle rechten voorbehouden.
Lees graag de leveringsvoorwaarden en het privacy reglement.

1
1