MijnFintool

Nieuws

Nibud waarschuwt voor blind vertrouwen in hypotheekadviseur

Het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) adviseert consumenten het advies van hypotheekadviseurs niet zonder meer aan te nemen. “Raadpleeg altijd meer dan één adviseur bij het zoeken van een geschikte hypotheek. En kijk zeer kritisch naar de aangeboden hypotheekconstructie. Het kan u veel geld en/of ellende schelen!” Aldus een woordvoerster in De Telegraaf.

Uit recent onderzoek van het Nibud blijkt dat consumenten de adviezen van hypotheekadviseurs vaak blindelings opvolgen. Dat is niet verstandig aldus Gabriella Bettonville van het Nibud. Voor uw leesplezier een weergave van het artikel uit De Telegraaf. Het Nibud onderzocht de rol van financieel adviseurs bij het afsluiten van een hypotheek.

 

“Waarom kiest u eigenlijk voor de adviseur van de bank of de hypotheekwinkel? Veruit de belangrijkste reden om voor een adviseur van een bank te kiezen is dat u er al meer zaken mee doet en er vertrouwen in hebt. Eenderde denkt dat de bankadviseur de totale markt kan overzien en meerdere offertes kan overleggen. Wat uiteraard niet zo is, de bankadviseur kijkt alleen naar de verschillende mogelijkheden van zijn eigen bank. Zeer opvallend is ook dat u bijna niet noemt dat u bij een bank geen provisiekosten kwijt bent (wist u dat eigenlijk wel?). De belangrijkste reden om naar een hypotheekwinkel te gaan is overzicht op de totale markt. De tweede genoemde reden is de onafhankelijkheid van het advies. Net als bij de bankadviseur wordt het argument van vertrouwen bij de assurantietussenpersoon het vaakst genoemd. Het kunnen overzien van de totale markt is een goede tweede.

 

Maar volgt u al die adviezen ook op? Zo'n 60 procent doet dat inderdaad. De mensen die voor het eerst een hypotheek afsloten, hebben vaker het advies niet of maar gedeeltelijk opgevolgd. En vrouwen volgen het advies vaker niet op dan mannen. Lageropgeleiden volgen het advies juist weer vaker op. De adviezen van de assurantietussenpersoon worden trouwens het beste opgevolgd (door 70 procent).

 

En bent u nu nieuwsgierig geworden bij wie u de hypotheek tenslotte hebt afgesloten? De meesten van u kiezen uiteindelijk voor de adviseur van de bank. Uitzondering zijn de starters op de woningmarkt: zij kiezen uiteindelijk het vaakst voor de assurantietussenpersoon.

 

U ziet, u hebt het volste vertrouwen in de adviezen van de hypotheekadviseurs. Maar neem dat advies niet zonder meer aan. Raadpleeg altijd meer dan één adviseur bij het zoeken van een geschikte hypotheek. En kijk zeer kritisch naar de aangeboden hypotheekconstructie. Het kan u veel geld en/of ellende schelen! Daarnaast kunt u het Persoonlijk Budgetadvies van het Nibud gebruiken om uit te zoeken of de aangeboden hypotheek wel past bij uw eigen inkomsten- en uitgavenpatroon. Te vinden op www.nibud.nl én gratis te raadplegen. Een groot huis kunnen kopen is leuk, maar daardoor in de schulden komen omdat de hypotheek te hoog bleek, is een ramp. Maak verantwoorde keuzes die gevolgen hebben voor uw portemonnee. En dat geldt ook voor hypotheken!”

 

Bron: De Telegraaf, 01-04-2008

Modules & dossiers

Opvoerdatum

02 apr 2008

Laatst gewijzigd

02 apr 2008

Reacties

Erwin Klein
2 apr 2008
Artikel in de telegraaf ? Per gisteren ben ik verschoond van dat tendieuze pak papier wat zich krant noemt. Het artikel waarin stond dat wij gemiddeld 16.000 euro verdienen aan een hypotheek was de bekende druppel. Weg met die troep.
" journalisten " die roepen dat consumenten snel beslissen wat betreft een hypotheekadvies zijn een stel onbenullen en moeten inderdaad terug in hun hok.
2 apr 2008
En wat dacht je wat? Er wordt dus door deze "gezaghebbende" instantie aangeraden om minstens 2 adviseurs te raadplegen. Komt er dus op neer, dat het normaal wordt geacht dat er 2 maal werk wordt verricht. En wie betaalt dat? Ra, ra!!

Hierdoor wordt het in ieder geval wat minder moeilijk om te rechtvaardigen wat de beloning is voor een hypotheekadvies. Als je helft van de week voor nop moet werken, mag de andere helft daar voor opdraaien. Logisch toch? En door het Nibud als normale gang van zaken beschouwd!

Zou het Nibud ook de budgetten van een hypotheekadviseur kunnen ramen en publiceren? Inclusief openheid van zaken ten aanzien van alle noodzakelijke overheadkosten om te kunnen spreken van een goed geouitilleerd en functionerend, betrouwbaar bedrijf? Met alle registratie- en beveiligings- en vakbekwaamheidseisen en -voorschriften die daar bij horen?

Misschien nog niet zo'n gek idee! NBVA en NVA laten het in dat opzicht immers compleet afweten!

Reageren? Graag eerst inloggen.

Permanent Actueel met Fintool?

Als professioneel financieel adviseur moet en wilt u bijblijven en dat het liefst in zo weinig mogelijk (kostbare) tijd. Dat kan nu met Fintool.nl! Meld u nu aan als abonnee en krijg direct toegang tot de Kennisbank en Helpdesk.
Lees verder

Fintool bv © 2003/2025. Alle rechten voorbehouden.
Lees graag de leveringsvoorwaarden en het privacy reglement.

1
1