Het gerechtshof ’s-Hertogenbosch heeft eerder in ruim 250 zaken beslist dat gedupeerde beleggers in effectenleasecontracten hun volledige schade vergoed krijgen. Het gerechtshof kwam tot deze beslissing na een uitspraak van de Hoge Raad over dit onderwerp.
De Hoge Raad heeft antwoord gegeven op prejudiciële vragen van de rechtbank Overijssel over effectenlease. De vragen gaan over de rol van tussenpersonen bij het aangaan van effectenlease en dan specifiek over het ‘adviseren’ en het ‘doorgeven van een order’ door een tussenpersoon.
Alleen gedupeerden in de zaak rond aandelenlease die in financiële moeilijkheden zijn geraakt, komen in aanmerking voor een extra hoge vergoeding. Dat is in grote lijnen het gevolg van een arrest van de Hoge Raad.
De curatoren van DSB Bank en zes belangenclubs hebben een akkoord bereikt over de afhandeling van het omstreden aandelenleaseproduct Hollands Welvaren Select (HWS). In grote lijnen komt het akkoord er op neer dat bij 2.550 klanten de restschuld op leningen die zij sloten om aandelen te kopen, wordt kwijtgescholden.
Een arrest van de Hoge Raad over een schikking voor benadeelden van aandelenlease is onvoldoende duidelijk om over te gaan tot uitbetaling. Dat stellen zowel bestuursvoorzitter Ben Knüppe van Dexia als directeur Ger van Dijk van Leaseproces zaterdag in een artikel in Het Financieele Dagblad. Hierdoor zouden duizenden mensen nog langer moeten wachten op een schikking.
De Amsterdamse rechtbank schort vandaag met onmiddellijke ingang de behandeling van alle aandelenleaseprocessen op. De beslissing is genomen omdat er begin volgend jaar een uitspraak komt van de hoogste rechter, de Hoge Raad, over enkele essentiële aandelenleasevraagstukken.
In interne communicatiemiddelen stelt Dexia dat leasecontracten feitelijk huurkoopovereenkomsten zijn. In de geschillen rondom de aandelenlease-affaire houdt Dexia juist vol dat leasecontracten niets met huurkoop te maken hebben.
DSB moet een klant die een aandelenleasecontract sloot de volledige inleg terugbetalen. Dat is volgens VVP de uitspraak van de klachtencommissie van Dutch Securities Institute (DSI). DSB had volgens de commissie te weinig invulling gegeven aan zijn zorgplicht. DSB gaat in beroep tegen het vonnis.
De Utrechtse rechtbank heeft goedgekeurd dat Fortis de Staat betrekt in de rechtzaak over de aandelenlease-affaire. Fortis voelt zich misleid door minister Zalm van Financiën.
Fortis doet een poging om de Nederlandse Staat te betrekken in een rechtszaak over aandelenlease. Op die manier wil de bankverzekeraar de mogelijkheid openhouden om eventuele schadevergoedingen van zich af te schuiven. Dat heeft de Vereniging Consument & Geldzaken donderdag gemeld. Een woordvoerder van Fortis erkent volgens De Telegraaf dat er een procedure loopt over de betrokkenheid van de Staat.
In antwoord op Kamervragen heeft minister Zalm van Financiën geantwoord dat de Wet op het consumentenkrediet (Wck) niet van toepassing is op de verkoop van aandelenleaseproducten.
Leasebeleggers die hebben ingestemd met het schikkingsvoorstel van Wim Duisenberg, krijgen geen aantekening in het BKR-register over hun beleggingsschuld.
Als professioneel financieel adviseur moet en wilt u bijblijven en dat het liefst in zo weinig mogelijk (kostbare) tijd. Dat kan nu met Fintool.nl! Meld u nu aan als abonnee en krijg direct toegang tot de Kennisbank en Helpdesk.