De Kennisgroep onroerende zaken heeft de vraag beantwoord of een woning in de zin van artikel 3.111, eerste lid, Wet IB 2001 die als gevolg van de aardbevingsschade ingrijpend verbouwd wordt anders dan tijdelijk als hoofdverblijf ter beschikking blijft staan als de belastingplichtige gedurende de verbouwing in een wisselwoning verblijft.
Minister Ollongren informeerde de Tweede Kamer over de beschikbare middelen voor de subsidieregelingen voor eigenaren van rijksmonumenten in het Groningse aardbevingsgebied.
Minister Ollongren gaf antwoord op Kamervragen over het loten door Samenwerkingsverband Noord Nederland (SNN) voor het verlenen van subsidie voor verbetering/verduurzaming van woningen in het aardbevingsgebied.
Het oordeel van het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden dat de door gaswinning in Groningen veroorzaakte aardbevingen onrechtmatige hinder en overlast opleveren jegens bewoners van een huis dat ten minste eenmaal fysieke schade heeft opgelopen, blijft in stand.
Eerder is afgesproken dat eigenaren een tegemoetkoming krijgen. Deze subsidieregeling geeft hier invulling aan. Op basis van deze subsidieregeling kunnen eigenaren in het aardbevingsgebied een bedrag krijgen om hun woning te verbeteren en te verduurzamen. Bijvoorbeeld door onderhoud te plegen, een uitbouw te realiseren of door zonnepanelen te kopen.
In bepaalde gevallen telt vermogen niet mee voor het bepalen van de huurtoeslag, zorgtoeslag of kindgebonden budget. Voor deze toeslagen geldt namelijk ook een vermogensgrens.
Een prejudiciële vraag is een vraag van een rechtbank of gerechtshof aan de Hoge Raad over de uitleg van een rechtsregel. Daaraan kan behoefte bestaan als de Hoge Raad daarover niet eerder heeft beslist. Het moet gaan om vragen die zich voordoen in een concrete zaak die bij een rechtbank of hof in behandeling is en die van belang zijn voor de beslissing in een groot aantal andere zaken.
Navraag bij de NCG leert dat er vragen leven rondom de verzekerbaarheid van ondernemers in het aardbevingsgebied. Het beeld bestaat dat ondernemers in het aardbevingsgebied een risico lopen aansprakelijk te zijn voor letselschade die hun werknemers, klanten of bezoekers lijden als gevolg van schade aan het bedrijfspand door bodembeweging als gevolg van gaswinning en dat deze schade niet gedekt wordt door een aansprakelijkheidsverzekering.
Huiseigenaren in het Groningse aardbevingsgebied kunnen naar verwachting vanaf volgend jaar een vergoeding krijgen voor de waardedaling van hun woning. De hoogte van de compensatie zal per postcodegebied worden vastgesteld en kan oplopen tot meer dan 10 procent van de WOZ-waarde afhankelijk van de ondervonden aardbevingen.
Bewoners in het aardbevingsgebied kunnen vanaf 19 maart terecht bij één loket voor de volledige afhandeling van schade aan huizen en gebouwen als gevolg van de gaswinning in Groningen. Hiervoor wordt de Tijdelijke commissie mijnbouwschade Groningen ingesteld die onafhankelijk van de NAM en de overheid beslissingen neemt over de oorzaak van de schade en de schadevergoeding.
Het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden heeft uitspraak gedaan in het hoger beroep dat de NAM heeft ingesteld tegen het vonnis van de rechtbank Noord-Nederland van 2 september 2015 in het geschil tussen aan de ene zijde NAM en aan de andere zijde stichting Waardevermindering door Aardbevingen Groningen (stichting WAG) en een aantal woningcorporaties.
Een studie van de Rijksuniversiteit Groningen naar de ervaringen van huizenverkopers in het aardbevingsgebied in Noord- en Midden-Groningen toont dat de woningmarkt op slot zit. Huizen staan jaren te koop en gaan vaak alleen in andere handen over wanneer de verkopers flink in prijs zakken.
De Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) moet aan een deel van de inwoners van het Groningenveld de immateriële schade vergoeden, zo oordeelt de rechtbank Noord-Nederland. De NAM is aansprakelijk voor de door inwoners van het Groningenveld geleden en/of nog te lijden immateriële schade, als gevolg van de aardbevingen.
In een onderzoeksrapport is gekeken naar de prijseffecten op woningprijzen van aardbevingen en aardbevingsrisico's in Groningen.
Het gemiddelde effect ligt rond de 2 procent. Het percentage loopt op bij plekken waar veel bevingen hebben plaatsgevonden en nam af als al voor herstel van fysieke aardbevingsschade is gecompenseerd.
De woningmarkt in het aardbevingsgebied in Groningen ontwikkelde zich tussen de zomer van 2012 en eind 2015 ongunstiger dan een vergelijkbaar gebied in de omgeving. Woningen zijn duidelijk minder makkelijk te verkopen en het recente herstel op de nationale woningmarkt drong later tot het bevingsgebied door. Dat blijkt uit vervolgonderzoek (zie download) van CBS in opdracht van de Nationaal Coördinator Groningen.
Antwoorden van minister Kamp (EZ) op de Kamervragen over de onafhankelijkheid van het Centrum Veilig Wonen. Centrum Veilig Wonen is in het leven geroepen om de schademeldingen in het aardbevingsgebied in de provincie Groningen af te handelen. Eerder was dit één van de taken van NAM. Centrum Veilig Wonen heeft de schadeafhandeling vanaf 2015 overgenomen.
Minister Blok beantwoordt vragen over bouwkeurmerken in relatie tot aardbevingsbestendigheid.
Daarnaast zijn er Kamervragen gesteld over het onderzoek van RTV-Noord dat Groningers uit een bepaald gebied geen rechtsbijstandverzekering kunnen afsluiten.
Minister Henk Kamp van Economische Zaken zal begin volgend jaar bij de Tweede Kamer een gewijzigd wetsvoorstel indienen voor de omkering van de bewijslast bij aardbevingsschade in Groningen.
Minister H.G.J. Kamp weerspreekt de conclusie van de Vrije Universiteit dat bij elke aardbeving zwaarder dan 2,2 op de schaal van Richter de daling van de woningwaarde in het bevingsgebied 1,2 tot 1,9 procent is.
Uit onderzoek van Hans Koster en Jos van Ommeren (VU Amsterdam) blijkt dat sterke aardbevingen (met een kracht boven de 2,2 op de schaal van Richter) huizenprijzen in de buurt van de aardbeving verlagen. Het gaat om huizen met een maximale straal van 10 kilometer rondom de sterkste aardbevingen.
Als professioneel financieel adviseur moet en wilt u bijblijven en dat het liefst in zo weinig mogelijk (kostbare) tijd. Dat kan nu met Fintool.nl! Meld u nu aan als abonnee en krijg direct toegang tot de Kennisbank en Helpdesk.