MijnFintool

Home Dossiers Acceptatie 1 tot 25 van 32

Meeneemregeling hypotheken

De consumenten hebben een hypothecaire geldlening bij de bank met een meeneemregeling en zij hebben een andere woning gekocht. Dit betreft een recht van opstal. De consumenten willen de rentecondities van de oude lening meenemen naar de nieuwe lening.
Nieuws
28 nov 2023

Kladbloktoets 2024

Vanwege de aanpassingen 'V&N januari 2024 NHG' is het rekenmodel bijgewerkt.

Vierde voortgangsbrief FATCA (Opletten met toeval-Amerikanen)

Minister M.L.A. van Rij stuurde de Tweede Kamer een brief (FATCA). Of toeval-Amerikanen zonder US TIN of CLN andere producten kunnen behouden hangt af van het product en kan per bank verschillen.

Aanscherping maatwerk hypotheken

De criteria in het acceptatiebeleid van hypotheekaanbieders laten aan duidelijkheid te wensen over, waardoor het risico op overkreditering bestaat. Dat stelt de AFM in een sectorbrief.

Verhuisfaciliteit hypotheek niet vanzelfsprekend

De consument klaagt bij Kifid dat de bank discrimineert op basis van leeftijd omdat het voor hem en zijn partner met het bereiken van de pensioengerechtigde leeftijd niet meer mogelijk is om eenzelfde hypothecaire geldlening bij de bank af te sluiten of mee te nemen op basis van de zogeheten verhuisfaciliteit. De bank heeft nooit vermeld dat zij vanaf pensioengerechtigde leeftijd niet meer uitgaat van inkomen uit werk en ook niet uitgaat van inkomen uit vermogen.

Einddatum erfpacht en verzilverhypotheken

Bij het verstrekken van de Verzilverhypotheek stelt de bank de eis dat het recht van erfpacht niet eerder afloopt dan in het 105e levensjaar. De consument is het niet eens met deze eis en heeft daarom een klacht ingediend.

Aflossen en vervolgens opnemen niet vanzelfsprekend

De consumenten willen hun huidige hypothecaire geldlening boetevrij met eigen middelen aflossen om daarna een tweede hypothecaire geldlening af te sluiten met een lagere rente.

Type verblijfsvergunning

Een aanvraag voor een energiebespaarlening direct afwijzen vanwege het type verblijfsvergunning is onzorgvuldig. Een geldverstrekker mag een eigen acceptatiebeleid voeren om overkreditering te voorkomen en verhaalrisico voor haarzelf te beperken. Het middel dat de geldverstrekker hiervoor inzet moet wel passend en noodzakelijk zijn.

Tellen aandelen (beleggingen) mee als ‘eigen middelen’?

De commissie acht geen grond aanwezig op basis waarvan de bank voorafgaand of bij het doen van een rente-aanbod had moeten vermelden dat ‘eigen middelen’ bij de bank niet aangetoond kunnen worden met aandelen.
Nieuws
8 jun 2021

Aandachtspunten voor personalisatie van premies en voorwaarden

De AFM komt met negen aandachtspunten voor de verzekeringssector voor het op een persoon toesnijden (personaliseren) van premies en voorwaarden op basis van gedrag en data.

Acceptatienormen geldverstrekker kennen

Consument heeft geprobeerd zijn hypotheek te verhogen om een woning voor zijn dochter aan te kopen. De hypotheekinschrijving bood daarvoor ruimte. Geldverstrekker heeft die aanvraag afgewezen op grond van haar acceptatiebeleid.

SVn mag kredietaanvraag weigeren

Consumenten hebben bij SVn een aanvraag voor een stimuleringslening ingediend. SVn heeft de kredietaanvraag afgewezen omdat Consumenten geen accountantsverklaring over hebben gelegd.

Acceptatiecriteria voor bedrijfskredieten en hypotheken aangescherpt

In een door DNB gehouden enquête onder de Nederlandse banken geven zij aan de acceptatiecriteria voor leningen aan ondernemingen en voor woninghypotheken in het tweede kwartaal van 2020 te hebben verscherpt.

Uniformiteit corona vragenlijst wenselijk

NHG vindt het, net als adviseurs en geldverstrekkers, belangrijk om tijdens het advies- en acceptatietraject aandacht te hebben voor de impact van de coronacrisis. Met als doel dat een verantwoorde financiering mogelijk blijft voor de consument.
Nieuws
13 dec 2019

Overlijdensrisicoverzekeringen en ex-kankerpatiënten

Minister Hoekstra stuurde de Tweede Kamer een brief over de toegankelijkheid van ex-kankerpatiënten tot overlijdensrisicoverzekeringen.

Moet geldverstrekker giften en schenkingen als bestendig inkomen aanmerken?

Consument heeft de geldverstrekker verzocht om haar partner uit de hoofdelijke aansprakelijkheid te ontslaan. De geldverstrekker heeft dit verzoek geweigerd omdat zij vindt dat het gedeelte van het inkomen van Consument bestaande uit giften en schenkingen niet als bestendig inkomen kan worden aangemerkt.

Soepelere acceptatiecriteria en voorwaarden geldverstrekkers

In het vierde kwartaal van 2018 hebben de Nederlandse banken hun acceptatiecriteria en kredietvoorwaarden voor de bancaire hypothecaire kredietverlening verder versoepeld. Dat stelt DNB.

WEW: Nieuwe vereenvoudigingen hypotheken acceptatieproces

Het Waarborgfonds Eigen Woningen (WEW), de organisatie achter NHG, heeft de handen ineengeslagen met de markt om het aanvraagproces voor een hypotheek gemakkelijker, sneller, goedkoper en betrouwbaarder te maken. Zowel consumenten als professionals profiteren hiervan.

Hypotheekregels worden aangescherpt

Volgens Algemeen Dagblad (dit is nog niet officieel bevestigd door Rijksoverheid / AFM) gaat de AFM een belangrijke regel rond de hypotheekverstrekking wijzigen. Niet het moment van aanvragen van de hypotheek(offerte) maar het moment dat de bank (finaal) akkoord gaat met de aanvraag, geldt als officiële peildatum. Dit heeft impact op de maximale te verkrijgen hypotheek (toetsing 2016 of 2017) en de Loan to Value.

Advies Nibud `Meenemen studieleningen bij acceptatie hypothecair krediet`

Advies van het Nibud over hoe de explain met betrekking tot studieschulden verantwoord gebruikt zou kunnen worden.
Nieuws
29 dec 2015

Kamervragen acceptatiebeleid geldverstrekkers bij Wajong uitkering

Staatssecretaris J. Klijnsma heeft antwoorden gegeven op Kamervragen over de wijze waarop hypotheekverstrekkers omgaan met herbeoordelingen van het Uitvoeringsinstituut werknemersverzekeringen (UWV).

Verhuisregeling in hypotheekvoorwaarden geen aanspraak op verstrekking zonder onderzoek

Op 9 september 2014 heeft het gerechtshof in Amsterdam uitspraak gedaan in de onderstaande casus: A heeft een hypothecaire lening lopen bij bank X. In de voorwaarden van deze hypotheek is een verhuisregeling opgenomen. Een jaar later wenst A in plaats van de eerste een zelfde lening van de bank ter financiering van aankoop van een andere woning. Aan de verhuisregeling kan A geen aanspraak ontlenen op verstrekking door de Bank, zonder nader onderzoek, van die tweede lening.

Kamervragen leeftijdsdiscriminatie bij subsidieverstrekking voor zonnepanelen

Minister H.G.J. Kamp heeft antwoord gegeven op Kamervragen over leeftijdsdiscriminatie bij subsidieverstrekking voor zonnepanelen naar aanleiding van het artikel “Te oud voor subsidie” in de Telegraaf. Allereerst weerlegt hij dat er sprake is van subsidie: "De stichting SVn verstrekt alleen leningen aan particulieren; er worden vanuit de stichting geen subsidies verstrekt."

Hypotheekportefeuille groeit steeds langzamer

Volgens DNB groeit de bancaire hypothecaire kredietverlening steeds langzamer. In november was de hypotheekportefeuille van banken zelfs kleiner dan de maand ervoor. Nederlandse huishoudens hebben in november per saldo voor ruim EUR 160 miljoen aan hypotheekschuld afgelost. Niet eerder was sinds de start van de statistiek (in 2003) een netto aflossing van hypotheekschuld zichtbaar.
Nieuws
31 aug 2012

Premieverhoging bij overgewicht

De Telegraaf meldt dat mensen met overgewicht een hogere premie betalen voor een levensverzekering. De premies kunnen tot duizenden euro’s duurder uitvallen. Het artikel is al goed voor zo’n 1.000 reacties.
Getoond 1 tot 25 van 32. Er zijn meer pagina's.

Permanent Actueel met Fintool?

Als professioneel financieel adviseur moet en wilt u bijblijven en dat het liefst in zo weinig mogelijk (kostbare) tijd. Dat kan nu met Fintool.nl! Meld u nu aan als abonnee en krijg direct toegang tot de Kennisbank en Helpdesk.
Lees verder

Fintool bv © 2003/2025. Alle rechten voorbehouden.
Lees graag de leveringsvoorwaarden en het privacy reglement.

1
1