Dit besluit bevat een goedkeuring voor annuïtaire leningen waarvoor een contractuele aflossingsverplichting geldt om te worden aangemerkt als eigenwoningschuld, waarbij de overeengekomen contractuele rente hoger is dan de marktconforme rente.
De Kennisgroep onroerende zaken heeft de vraag beantwoord vanaf welk moment een schuld, die kwalificeert als eigenwoningschuld, daarna niet meer voldoet aan de aflossingseis door een aflossingsachterstand, weer kan kwalificeren als eigenwoningschuld en wat vanaf dat moment de maximale looptijd is.
Een belastingplichtige heeft een woning gekocht. De woning is een eigen woning. Voor de aankoop van de eigen woning is de belastingplichtige een familielening van € 200.000 aangegaan.
Belanghebbende heeft op 19 oktober 2020 de woning aan [adres 1] te [plaats] (de woning) in eigendom verkregen. Met de vorige eigenaren heeft belanghebbende afgesproken dat zij er nog enkele maanden mochten blijven wonen totdat hun nieuwe woning gereed was om te bewonen. De oude eigenaren zijn er blijven wonen tot 3 januari 2021. Zij waren voor de voortzetting van de bewoning geen vergoeding verschuldigd.
De Wet van 22 december 2021 tot wijziging van enkele belastingwetten en enige andere wetten (Overige fiscale maatregelen 2022) is in een staatsblad gepubliceerd. Idem Belastingplan 2023
Via de Fintool helpdesk krijgen we soms de vraag of het omzetten van een annuïtair leningdeel naar aflossingsvrij fiscaal mogelijk is zonder dat de overige leningdelen fiscaal in het gedrang komen. Het gaat hierbij dan om ‘nieuw recht’ box 1 leningdelen (BP2013).
Bij de omzetting houdt de adviseur rekening met GHF en box 3 toetsing vanwege leningdeel dat fiscaal niet meer voldoet aan aflossschema.
Stel de maandincasso voor de hypotheek vindt normaal gesproken de laatste dag van de maand plaats, maar vanwege storing of niet toereikend saldo wordt het termijnbedrag niet geïncasseerd. Dit terwijl er wel sprake is van een annuïtaire hypotheek vallend onder het nieuwe regime (BP2013). Dan kan er een fiscaal 'probleem' ontstaan, doordat op het toetsmoment (31 december) niet voldaan wordt aan het aflosschema.
2a) de overgang van een aflossingsstand in huwelijkssituaties
31 augustus 2021 heeft staatssecretaris J.A. Vijlbrief een brief aan de Tweede Kamer gezonden (pdf, 21 pagina’s) met voornemens het goedkeuringsbesluit (januari 2018) te codificeren. Eerder gaven we een toelichting op de eigenwoningreserve. Nu gaan we in op de aflossingsstand.
Een huiseigenaar heeft bij zijn vader een lening afgesloten (eigenwoningschuld). In plaats van een aflosschema is afgesproken 'Looptijd en terugbetaling van hoofdsom: De schuld (hoofdsom en rente) wordt in onderling overleg met elkaar afgestemd en betaald.'
Dit besluit bevat goedkeuringen waardoor een eigenwoningschuld die onder de fiscale aflossingseis valt, blijft behoren tot de eigenwoningschuld als met de geldverstrekker een betaalpauze voor rente en aflossing wordt overeengekomen vanwege (dreigende) betalingsproblemen als gevolg van de uitbraak van het coronavirus en de daardoor ontstane aflossingsachterstand op een andere wijze dan waarin wettelijk is voorzien, wordt ingehaald.
De eigenwoningregeling wordt op 3 onderdelen aangepast per 1 januari 2022. De regeling wordt rechtvaardiger door onbedoelde beperkingen op hypotheekrenteaftrek weg te nemen. Bijvoorbeeld voor mensen die samen met een partner een woning kopen en daarvoor zelf ook al een koopwoning hadden. Of voor mensen die een koopwoning hebben met een partner die komt te overlijden.
Een huiseigenaar uit 2014 die nu een andere woning aankoopt en bij u aanklopt voor een (her)financiering. Voor de meeste adviseurs dagelijkse kost. In een whitepaper laten we zien hoe €1 verschil een gehele lening in box 3 kan doen belanden. Een gevalletje 'het is maar net hoe je het bekijkt'....
Dit besluit is een actualisatie van het besluit van 16 juni 2020. Dit besluit bevat goedkeuringen waardoor een eigenwoningschuld die onder de fiscale aflossingseis valt, blijft behoren tot de eigenwoningschuld als met de geldverstrekker een betaalpauze voor rente en aflossing wordt overeengekomen vanwege (dreigende) betalingsproblemen als gevolg van de uitbraak van het coronavirus en de daardoor ontstane aflossingsachterstand op een andere wijze dan waarin wettelijk is voorzien, wordt ingehaald.
Ik wil als consument graag tijdelijk de betalingen voor mijn hypotheek pauzeren. Maar ik moet ook verplicht aflossen om voor renteaftrek in aanmerking te blijven komen. Hoe werkt dit?
Dit besluit is een actualisatie van het besluit van 6 mei 2020. Dit besluit bevat goedkeuringen waardoor een eigenwoningschuld die onder de fiscale aflossingseis valt, blijft behoren tot de eigenwoningschuld als met de geldverstrekker een betaalpauze voor rente en aflossing wordt overeengekomen vanwege (dreigende) betalingsproblemen als gevolg van de uitbraak van het coronavirus en de daardoor ontstane aflossingsachterstand op een andere wijze dan waarin wettelijk is voorzien, wordt ingehaald.
Kredietverstrekkers zoals banken willen klanten de mogelijkheid bieden een betaalpauze van rente en aflossing aan te gaan voor maximaal zes maanden, als zij tijdens de coronacrisis tijdelijk niet aan hun betalingsverplichtingen kunnen voldoen.
In de media was een suggestie te lezen de looptijd van annuïtaire leningen met 12 maanden te verlengen, als lastenverlichting. In een rekenmodel is deze suggestie uitgewerkt.
Ook bij de Fintool helpdesk komen vragen binnen hoe de fiscale behandeling is van betalingsachterstanden en betalingsregelingen bij box 1 hypotheken. In een uitgebreid document geven we fiscale duiding en overige aandachtspunten voor de (hypotheek)adviseur.
Ingediende motie is verworpen (motie, zie downloads)
Minister S. van Veldhoven–Van der Meer heeft antwoord gegeven op de vraag of er aanvullende maatregelen getroffen worden voor huiseigenaren. Ook is er (opnieuw) een motie ingediend voor een versoepeling van de 'aflossingen' van hypotheken.
Als professioneel financieel adviseur moet en wilt u bijblijven en dat het liefst in zo weinig mogelijk (kostbare) tijd. Dat kan nu met Fintool.nl! Meld u nu aan als abonnee en krijg direct toegang tot de Kennisbank en Helpdesk.