MijnFintool

Home Dossiers aflossingsvrije hypotheek 1 tot 25 van 106

Toename besparingen vooral door hypotheekaflossingen

Nederlandse huishoudens zijn de afgelopen twintig jaar steeds meer gaan sparen, vooral om hun hypotheken af te lossen. Strengere hypotheekregels lijken daarvan de oorzaak. Dat stelt het Centraal Planbureau in onderzoek dat is verschenen.

Consultatie verlenging regeling risicoweging hypothecaire leningen 2024

DNB is gestart met de publieke consultatie van de regeling tot wijziging van de Regeling specifieke bepalingen CRD en CRR in verband met de verlenging van een minimumvloer voor de risicoweging van leningen aan particulieren gedekt met hypotheken op onroerend goed in Nederland. De consultatie loopt tot en met 25 juni 2024.

Aflossingsvrije lening bij overname van de economische eigendom bij echtscheiding

De Kennisgroep onroerende zaken heeft de vraag beantwoord of het aandeel in de aflossingsvrije lening dat de belastingplichtige van zijn ex-partner overneemt bij de verkrijging van de economische eigendom van de woning bij echtscheiding een eigenwoningschuld is.

1,68 miljoen klanten over hun aflossingsvrije hypotheek benaderd

Hypotheekaanbieders hebben de afgelopen 5 jaar 1,68 miljoen klanten benaderd over mogelijke risico’s van hun aflossingsvrije hypotheek. In die periode is het aantal klanten dat een verhoogd risico loopt flink teruggelopen, met 63%.

Standpunt over een bestaande eigenwoningschuld van een kwalificerende buitenlandse belastingplichtige gepubliceerd

De Kennisgroep onroerende zaken heeft de vraag beantwoord of de aflossingsvrije lening die vóór 2013 voor een in het buitenland gelegen woning is aangegaan als een bestaande eigenwoningschuld kan worden aangemerkt vanaf het moment dat belastingplichtige een kwalificerende buitenlandse belastingplichtige is.

Aflossingsvrije lening buitenlandse woning niet verlengen?

De commissie moet beoordelen of de bank de verlenging of herfinanciering van de buitenlandhypotheek van de consumenten in de toekomst mag weigeren op de enkele grond dat zij niet langer hypotheken verstrekt op onderpanden gelegen buiten de Nederlandse landsgrenzen.

FSC waarschuwt voor risicovol gedrag

Het Financieel Stabiliteitscomité (FSC) wijst op kwetsbaarheden op financiële markten als gevolg van een zoektocht naar rendement. Spanning is ook zichtbaar op de Nederlandse huizenmarkt, waar kopers hun volledige financieringsruimte steeds meer gebruiken en voor het eerst sinds 2013 de productie van gedeeltelijk aflossingsvrije hypotheken weer toeneemt.

Omzetten spaarhypotheek naar aflossingsvrij adviesgevoelig?

De consument heeft het standpunt ingenomen dat de bank ten onrechte advieskosten bij haar in rekening wil brengen voor de omzetting van de hypotheekvorm van één van haar leningdelen. De bank heeft zich hiertegen verweerd door te stellen dat dit een ingrijpende wijziging betreft, waarvoor hypotheekadvies vereist is.

Onzinnige klacht wegens tijdsverloop afgewezen

De consumenten hebben in 2020 een klacht ingediend over de aflossingsvrije hypothecaire geldlening die zij in 1996 afgesloten hebben bij een rechtsvoorganger van de bank. De klacht heeft betrekking op de aflosvorm van de hypothecaire geldlening.

Financiële planning is ingewikkeld

De vermogensopbouw van Nederlandse huishoudens is lang niet altijd optimaal. Een aanzienlijke groep huishoudens bouwt weinig vermogen op, of heeft het vastzitten in een eigen woning of pensioenfonds.

Gewijzigde NHG voorwaarden (juli 2021)

NHG heeft de gewijzigde voorwaarden (V&N 2021, versie juli 2021) gepubliceerd. De belangrijkste tussentijdse wijzigingen in de Voorwaarden en Normen voor een hypotheek met NHG in 2021 zijn op een rijtje gezet.

Familiebank, welk hypotheekrentepercentage rekenen?

De familiebank kan gezien de huidige stand van de spaarrentes een goed alternatief vormen. Maar welk rentepercentage mag men dan rekenen? Vaak wordt een 'opslag' van 25% als richtlijn gegeven. In een handreiking familieleningen geeft de Belastingdienst een richtlijn. En heel handig, er is ook een 'toetsschema'.

Herfinanciering en KEW

Een relatie van ons kantoor heeft een KEW. Als gevolg van een verhuizing is sprake van een herfinanciering bij een andere geldverstrekker. Echter, de nieuwe geldverstrekker ‘accepteert’ geen KEW als verpanding. Relatie wenst de KEW ook niet af te kopen, maar wil deze vanwege rendement/ garantie nog een paar jaar door laten lopen tot de oorspronkelijke einddatum. Kan dit fiscaal?

Wijzigingen NHG (juli 2021)

De Voorwaarden en Normen van NHG worden per 1 juli 2021 op een aantal punten aangepast. Een aantal wijzigingen zijn bekend gemaakt. Streven is rond 23 april de definitieve Voorwaarden en Normen 2021-2 te publiceren.

Rapport Financiële kwetsbaarheid van huishoudens met een aflossingsvrije hypotheek

Ongeveer 78.000 huishoudens lopen het risico dat ze hun aflossingsvrije hypotheek niet opnieuw kunnen financieren op het moment dat deze afloopt. Op een totaal van bijna drie miljoen aflossingsvrije hypotheken is dat te overzien, maar de huishoudens in kwestie moeten waarschijnlijk hun huis verkopen. Een deel blijft mogelijk achter met een restschuld. Dat blijkt uit onderzoek van de Autoriteit Financiële Markten (AFM).

AFM Agenda 2021

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) richt zich ook in 2021 op de bescherming van consumenten in kwetsbare situaties. De coronacrisis zet grote druk op de financiële weerbaarheid van huishoudens.

Daling risico’s rond aflossingsvrije hypotheken

Banken zien twee jaar na de start van de publiekscampagne ‘Word ook aflossingsblij’ dat de risico’s rond aflossingsvrije hypotheken afnemen. Dat meldt de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB).

Naderende einddatum aflossingsvrije lening

De Geldverstrekker is opgehouden met het aanbieden van (nieuwe) hypothecaire geldleningen. Consument stelt dat de Geldverstrekker hierdoor niet aan het einde van de looptijd (kosteloos) zijn hypothecaire geldlening zal verlengen.

Geen generieke maatregel voor alle huishoudens met een koopwoning in de maak

Ingediende motie is verworpen (motie, zie downloads)
Minister S. van Veldhoven–Van der Meer heeft antwoord gegeven op de vraag of er aanvullende maatregelen getroffen worden voor huiseigenaren. Ook is er (opnieuw) een motie ingediend voor een versoepeling van de 'aflossingen' van hypotheken.

Alle hypotheken vrijstellen van aflossing?

Een aantal kamerleden heeft eerder een motie ingediend om alle hypotheken in 2020 aflossingsvrij te maken.

Hypotheekschuld na looptijd mogelijk problematisch voor gepensioneerden

Voor vijf tot tien procent van de gepensioneerden met een aflossingsvrije hypotheek, geldt dat de betaalbaarheid van hun restschuld na het verstrijken van de looptijd mogelijk problematisch is. Het opnieuw afsluiten van een langlopende, aflossingsvrije lening is vaak niet mogelijk.

Lijst van vragen en antwoorden rondom woningmarkt

Minister K.H. Ollongren heeft een vragenlijst van 290 stuks beantwoord. Hieronder een selectie uit deze vragen, welke betrekking hebben op de woningmarkt.

AFM brengt kansen en risico’s 2020 financiële sector in kaart

De AFM heeft haar jaarlijkse analyse van trends en ontwikkelingen in de financiële markten gepubliceerd.
Nieuws
28 aug 2019

Adfiz plaats stappenplan 'Aflosvrij' op site

Adfiz heeft een nieuw kennisdossier toegevoegd aan haar website: Aflossingsvrij. Onderdeel van dit kennisdossier is het Stappenplan Aflossingsvrij. Dit stappenplan kan je helpen om je klanten met een aflossingsvrije hypotheek actief te benaderen om hen zo inzicht te bieden in het verhoogde risico dat ze lopen op toekomstige betalings- en financieringsproblemen.

Bank mag aflossingsvrij doorlopend krediet eenzijdig beëindigen

Twee consumenten hebben zich bij Kifid beklaagd over het feit dat een kredietverstrekker hun doorlopend krediet niet aflossingsvrij wil voortzetten. Aan nieuwe klanten biedt de bank het product niet meer aan. Voor bestaande klanten wil de bank het product zodanig aanpassen dat klanten naast rente ook iedere maand een deel van het krediet terugbetalen.
Getoond 1 tot 25 van 106. Er zijn meer pagina's.

Permanent Actueel met Fintool?

Als professioneel financieel adviseur moet en wilt u bijblijven en dat het liefst in zo weinig mogelijk (kostbare) tijd. Dat kan nu met Fintool.nl! Meld u nu aan als abonnee en krijg direct toegang tot de Kennisbank en Helpdesk.
Lees verder

Fintool bv © 2003/2025. Alle rechten voorbehouden.
Lees graag de leveringsvoorwaarden en het privacy reglement.

1
1