Pensioenuitvoerders krijgen meer tijd om hun plan voor de overgang naar het nieuwe pensioenstelsel in te dienen bij De Nederlandse Bank en Autoriteit Financiële Markten. Ook mogen zij daarbij gebruik maken van de versoepelde indexatieregels.
De verordening heeft tot doel investeringen in duurzame activiteiten te stimuleren door de invoering van geharmoniseerde normen voor ecologisch duurzame obligaties. Het besluit stelt eisen aan instellingen die willen voldoen aan de EU-standaard en daarmee een duurzame obligatie mogen uitgeven met het label «Europese groene obligatie» of «EuGB».
De Autoriteit Financiële Markten (AFM) stelt elk kwartaal de toetsrente vast voor hypotheken met een rentevastperiode korter dan tien jaar. De toetsrente voor het tweede kwartaal van 2025 bedraagt 5%.
Woningeigenaren verwachten vaak dat de herstelkosten bij funderingsproblemen (deels) worden betaald door hun verzekeraar of de overheid. Dat blijkt uit de Consumentenmonitor Hypotheekbezitters, het consumentenonderzoek van de Autoriteit Financiële Markten (AFM).
In een zaak van de AFM tegen een online flitskredietaanbieder oordeelde de rechter dat elders in Europa gevestigde aanbieders van online flitskrediet niet gebonden zijn aan het in Nederland geldende maximum kredietvergoedingspercentage van 14%.
De Autoriteit Financiële Markten (AFM) stelt elk kwartaal de toetsrente vast voor hypotheken met een rentevastperiode korter dan tien jaar. De toetsrente voor het eerste kwartaal van 2025 bedraagt 5%.
De meeste pensioendeelnemers willen dat hun pensioenfonds bij de keuzebegeleiding rekening houdt met hun huidige financiële situatie, inflatie en economische vooruitzichten en/of toekomstige levensplannen.
Zes op de tien Nederlandse huishoudens hebben een consumptief krediet. In Nederland hebben ruim 700.000 huishoudens problematische schulden. Dit is een breed maatschappelijk probleem. Eén element in de hele schuldenproblematiek zijn achterstanden op consumptief krediet.
Er wordt nog niet in alle gevallen naar duurzaamheidsvoorkeuren van beleggers gevraagd. Het is voor vermogensbeheerders en beleggingsadviseurs wel verplicht om dit uit te vragen. Bij slechts 25% van de beleggers kwam dit aan de orde, terwijl 40% wel wil dat hiermee rekening wordt gehouden. Dat blijkt uit de ‘Consumentenmonitor Beleggers’ van de Autoriteit Financiële Markten (AFM).
Er zijn zorgaanbieders die hun cliënten adviseren om naar een andere verzekering over te stappen. De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) en de Autoriteit Financiële Markten (AFM) wijzen er nadrukkelijk op dat vormen van ‘zorgsturing’ en/of verzekeringsadvies niet zijn toegestaan. De NZa en de AFM zullen dit monitoren in het overstapseizoen van de zorgverzekeringen.
In de Beleidsregel Informatieverstrekking (hierna: de Beleidsregel) vindt u een bundeling van de interpretaties van de Autoriteit Financiële Markten (AFM) met betrekking tot informatieverstrekking.
De Autoriteit Financiële Markten (AFM) maakt zich zorgen om marktmanipulatie bij de handel in crypto’s. De zogenoemde ‘pump en dump’ is een vorm van marktmisbruik waarbij deelnemers kunnen worden gedupeerd.
Verzekeraars rapporteren over 2023 een lichte daling van het totale aantal klachten door consumenten ten opzichte van 2022. Tussen de soorten verzekeringen zijn wel verschillen.
Dit besluit wijzigt het Besluit bekostiging financieel toezicht 2019. Het bevat grondslagen om de kosten voor het toezicht op Verordening (EU) 2023/1114 betreffende cryptoactivamarkten (‘Markets in Crypto-Assets Regulation’, afgekort als ‘MiCA’ of ‘MiCAR’) te kunnen doorberekenen aan de ondertoezichtstaande instellingen en herziet de procentuele verdeling van de Autoriteit Financiële Markten (AFM).
In het jaar voor de transitie naar een nieuwe pensioenregeling, krijgen pensioenuitvoerders 2 maanden respijt bij het verstrekken van het Uniform Pensioenoverzicht (UPO).
De Autoriteit Financiële Markten (AFM) stelt elk kwartaal de toetsrente vast voor hypotheken met een rentevastperiode korter dan tien jaar. De toetsrente voor het vierde kwartaal van 2024 bedraagt 5%.
De Autoriteit Financiële Markten (AFM) geeft handvatten voor advies of dienstverlening op maat bij aanvullend hypothecair krediet voor bepaalde duurzaamheidsmaatregelen.
Bedrijven die zonnepanelen aan consumenten verhuren met koopoptie, hebben in bepaalde gevallen een vergunning nodig van de Autoriteit Financiële Markten (AFM). Wanneer de huur van zonnepanelen feitelijk ‘huurkoop’ is, is namelijk sprake van het aanbieden van krediet zoals bedoeld in de Wet op het financieel toezicht. Voor het aanbieden van consumptief krediet is een vergunning van de AFM nodig.
Verstrekkers van consumptief of hypothecair krediet maken gebruik van veel (IT-)processen rondom kredietverstrekking. Deze processen ondersteunen onder meer het inwinnen en beoordelen van informatie over de financiële positie van een consument.
Jaarlijks worden voor het desbetreffende kalenderjaar de bandbreedtes en tarieven vastgesteld voor de vergoeding van toezichtkosten door de financiële sector. Deze regeling stelt de bandbreedtes en tarieven voor het kalenderjaar 2024 vast.
De Autoriteit Financiële Markten (AFM) stelt elk kwartaal de toetsrente vast voor hypotheken met een rentevastperiode korter dan tien jaar. De toetsrente voor het derde kwartaal van 2024 bedraagt 5%.
De Autoriteit Financiële Markten (AFM) heeft de Wwft/Sw-Leidraad voor de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme (Wwft) en Sanctiewet 1977 (Sw) aangepast. Aanleiding voor de update zijn onderzoeksbevindingen, de toegenomen aandacht voor Sanctieregelgeving en een nadere toelichting op de risicogebaseerde aanpak.
Deze wet geeft de mogelijkheid om financiële instellingen specifieke jaarlijkse rapportageverplichtingen op te leggen. Welke gegevens zij precies moeten rapporteren wordt later vastgesteld in een apart besluit (Algemene maatregel van bestuur).
Ook is er een internetconsultatie voor 'Implementatiebesluit digitale operationele weerbaarheid financiële sector'.
Vanaf 1 juli 2024 zijn adviseurs en bemiddelaars verplicht om consumenten actief te informeren over het bedrag van de afsluit- en doorlopende provisie bij particuliere schadeverzekeringen. De Autoriteit Financiële Markten (AFM) wil de sector met een interpretatie meer duidelijkheid geven over deze actieve provisietransparantie.
De Autoriteit Financiële Markten (AFM) consulteert de aanpassing van de beleidsregel Informatieverstrekking. De aanleiding hiervoor zijn nieuwe interpretaties van een aantal wettelijke normen en veranderde regelgeving voor informatieverstrekking. De consultatie eindigt op 31 mei 2024.
Als professioneel financieel adviseur moet en wilt u bijblijven en dat het liefst in zo weinig mogelijk (kostbare) tijd. Dat kan nu met Fintool.nl! Meld u nu aan als abonnee en krijg direct toegang tot de Kennisbank en Helpdesk.