In het tweede kwartaal van 2013 zijn de dekkingsgraden van vijf grote bedrijfstakpensioenfondsen stevig gedaald. Over het eerste kwartaal was nog sprake van een positieve ontwikkeling. De ontwikkelingen in het tweede kwartaal zijn echter van dien aard dat bij alle vijf de fondsen sprake is van een dekkingstekort en een achterstand op het herstelpad.
De Pensioen Federatie heeft een handzaam overzicht opgesteld van de dekkingsgraden van de pensioenfondsen.
Aan het einde van het vierde kwartaal van 2012 is de dekkingsgraad bij vrijwel alle fondsen weer gestegen ten opzichte van het kwartaal daarvoor. Deze stijging is met name het gevolg van een stijging van de rente.
De Nederlandsche Bank (DNB) meldt dat ongeveer 70 pensioenfondsen mogelijk gaan korten op pensioenen per 1 april 2013. (zie onderstaand artikel 'Kortingen pensioenen vallen lager uit'). De pensioenen van ruim 5 miljoen Nederlanders worden hierdoor geraakt.
Ruim 12,5 miljoen deelnemers in pensioenfondsen worden de komende twee jaar geraakt door de pensioencrisis. Zij zien hun opgebouwde pensioen met gemiddeld 8,2 procent dalen.
Pensioenfonds ABP informeert via een nieuwsbrief dat de overheid in het verleden 30 miljard gulden uit het fonds heeft gehaald. Het is voor het eerst dat het ambtenarenfonds de deelnemers hierover voorlicht.
DNB heeft de evaluaties van de herstelplannen van circa 300 pensioenfondsen beoordeeld die in februari 2012 bij DNB zijn ingediend. Over het algemeen is DNB tevreden over de kwaliteit van de ingediende evaluaties.
Gepensioneerde werknemers van Philips willen dat het elektronicabedrijf 1,27 miljard euro terugstort in de pensioenkas. Als dat geweigerd wordt, overwegen de gepensioneerden naar de rechter te stappen.
Uit evaluaties van de herstelplannen die pensioenfondsen bij De Nederlandsche Bank (DNB) hebben ingediend, blijkt dat honderdduizenden gepensioneerden minder pensioen zullen krijgen en dat bij miljoenen werknemers volgend jaar de opgebouwde aanspraken worden verlaagd. De Pensioenfederatie publiceert de gegevens van 80 fondsen (van de 103) die bij DNB een verlaging van de pensioenen hebben aangekondigd.
Maar weinig bedrijven en bedrijfstakken zijn bereid bij te springen om een verlaging van het pensioen te voorkomen. Dat blijkt uit een onderzoek van het Financieele Dagblad naar de 100 slechtst presterende pensioenfondsen.
Het Nibud lanceert vandaag de Pensioenkortingsberekenaar. Hiermee kunnen pensioengerechtigden berekenen wat het voor hun maandinkomen betekent als hun aanvullende pensioen wordt gekort.
Het ABP kondigt een voorgenomen verlaging van de pensioenen aan met 0,5 procent. Bovendien gaat een tijdelijke opslag op de premie omhoog van 1 naar 3 procent.
In de Tweede Kamer is geen meerderheid voor het terugdraaien van de voorgenomen korting op de pensioenen bij 125 fondsen. Alleen SP en PVV willen niet korten. CDA, VVD en PvdA steunen de plannen van de Nederlandsche Bank, evenals minister Kamp van Sociale Zaken.
Om onnodige onrust onder klanten te voorkomen, benadrukt het Verbond van Verzekeraars dat de discussie over pensioenkortingen zich beperkt tot pensioenen die worden uitgevoerd door pensioenfondsen.
Voor veel pensioenfondsen lijkt het onvermijdelijk dat zij vanaf april 2013 het mes moeten zetten in de pensioenen. Dat schrijft het Financieele Dagblad (FD) vandaag op grond van eigen onderzoek naar de financiële situatie van enkele tientallen fondsen.
Ruim honderd pensioenfondsen dreigen vanaf 2013 te moeten korten op pensioenen. De korting kan oplopen tot 15 procent. Gemiddeld gaat het om een verlaging van 3 procent. Ruim een miljoen gepensioneerden merken dat direct.
Zo’n 150 pensioenfondsen staan er zo slecht voor dat ze de premie moeten verhogen of de uitkeringen moeten verlagen. Zeker 1,5 miljoen pensioendeelnemers gaan dat in hun portemonnee voelen, schrijft NRC Handelsblad afgelopen zaterdag.
Het ging al niet goed met de pensioenen, maar de dalende beurskoersen pakken heel slecht uit voor de fondsen. De kelderende beurskoersen en de lage rente hollen de dekkingsgraad van pensioenfondsen uit. Daardoor stijgt de kans dat de pensioenen omlaag moeten.
Vijf pensioenfondsen liggen achter op hun herstelplan en hebben onvoldoende middelen om alsnog verbetering te laten zien. Zij dreigen per april 2012 te moeten korten op de pensioenuitkeringen en rechten.
De dekkingsgraden van de grote pensioenfondsen ABP, PMT en PME herstellen zich sneller dan verwacht. Dat blijkt uit het jaarbericht van de drie pensioenfondsen.
Het pensioenfonds van havensleepdienst Smit wil ruim 13 procent korten op de pensioenrechten van de ruim 2.000 deelnemers. Dat schrijft het Financieele Dagblad.
Het kost de grote pensioenfondsen in Nederland moeite om de dekkingsgraad op orde te krijgen. Zij slagen er niet om de dekkingsgraad boven de ondergrens te krijgen. De belangrijkste oorzaak hiervan is de lage rente.
Vijf pensioenfondsen weigeren vooralsnog om de uitkeringen per 1 januari 2011 te verlagen. De vijf fondsen moesten van De Nederlandsche Bank (DNB) voor 1 oktober een noodplan indienen. Naast het pensioenfonds PME hebben ook de fondsen van Ballast Nedam, GITP, Helvoet en Total aan DNB laten weten dat verlaging in hun ogen niet nodig is.
Het pensioenfonds voor de grootmetaal (PME) stelt dat korten op de pensioenaanspraken niet nodig is. Nieuwe berekeningen laten volgens het fonds zien dat het beoogde herstel nog altijd gehaald kan worden.
Als professioneel financieel adviseur moet en wilt u bijblijven en dat het liefst in zo weinig mogelijk (kostbare) tijd. Dat kan nu met Fintool.nl! Meld u nu aan als abonnee en krijg direct toegang tot de Kennisbank en Helpdesk.