De Kennisgroep inkomstenbelasting niet-winst heeft de vraag beantwoord of de inkomsten van een religieuze belastingplichtige, die worden afgestaan aan de gemeenschap, een aftrekbare gift kunnen vormen.
De Kennisgroep inkomstenbelasting niet-winst heeft een standpunt gepubliceerd over de vraag of aan de voorwaarden voor een periodieke gift wordt voldaan als een belastingplichtige bestuurder is van de ANBI waaraan hij schenkt en in de schenkingsovereenkomst aanvullende beëindigingsgronden zijn opgenomen.
In dit besluit is beleid opgenomen over de voorwaarden waaraan een investering moet voldoen om als algemeen nut investering te kwalificeren en daarmee binnen de kaders van het bestedings-criterium te blijven.
Dit besluit bevat een verduidelijking, een tweetal wijzigingen en het vervallen van drie onderdelen. Daarnaast zijn nog een paar aanpassingen gedaan, waarmee geen inhoudelijke wijziging is beoogd.
Staatssecretaris Van Rij gaf antwoord op verdere vragen over het wetsvoorstel tot wijziging van enkele belastingwetten en enige andere wetten (Belastingplan 2024).
Vanaf 1 januari 2023 wordt de aftrek van periodieke giften aan algemeen nut beogende instellingen (ANBI) begrenst tot € 250.000 per kalenderjaar. Dit stelt het kabinet voor om de toename van zeer hoge periodieke giften tegen te gaan.
Fiscale wetgeving is aan maatschappelijke veranderingen onderhevig en moet daarom in sommige gevallen aangescherpt, versoepeld of verduidelijkt worden. Ook wordt een aantal beleidsbesluiten gecodificeerd en zijn wijzigingen voor de BES-eilanden opgenomen in deze fiscale verzamelwet.
Nederland telt een groot aantal organisaties die bijdragen aan het algemeen nut, waarvan er zo’n 45.000 bij de Belastingdienst geregistreerd zijn als Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI). Dit zijn bijvoorbeeld organisaties als goede doelen, culturele instellingen, kerken en andere religieuze instellingen.
Staatssecretaris Vijlbrief gaf antwoorden op Kamervragen over het bericht dat ANBI’s belastingregels niet naleven. Tevens gaat hij in op de pilot die is geweest om gegevensuitwisseling met ANBI’s op te starten.
Staatssecretaris Snel informeerde de Tweede Kamer over de stand van zaken bij de uitwerking van de verschillende suggesties voor verbetering van de giftenaftrek en de ANBI-regeling.
In een drietal evaluatierapporten: het extern uitgevoerde evaluatieonderzoek door Dialogic van de giftenaftrek en twee intern uitgevoerde evaluatieonderzoeken door het Ministerie van Financiën en de Belastingdienst naar de uitvoeringsaspecten van de giftenaftrek en naar de praktijk rondom Algemeen Nut Beogende Instellingen (ANBI’s) en Sociaal Belang Behartigende Instellingen (SBBI’s), wordt nader ingegaan op de giftenaftrek, ANBI's en SBBI's.
Er is een nieuw besluit bekend gemaakt. Dit besluit gaat over de giftenaftrek in de vennootschapsbelasting als de gift (ook) verband houdt met de charitatieve behoefte van de aandeelhouder.
Per 1 januari 2015 zijn er nieuwe regels voor mensen met WW die vrijwilligerswerk willen doen. Zo is bijvoorbeeld vastgelegd bij welk soort organisaties vrijwilligerswerk is toegestaan, met behoud van WW.
In het Uitvoeringsbesluit Successiewet 1956 worden twee renseigneringsverplichtingen opgenomen. Diverse financiële ondernemingen, uitvoerders van derdenbedingen en voormalige ANBI's (algemeen nut beogende instellingen) hebben een renseigneringsverplichting.
In het Belastingplan 2014 (Overige fiscale maatregelen 2014) is een voorstel opgenomen voor het laten vervallen van de verplichting van een notariële akte bij periodieke giften.
De onderhandse akte hoeft, anders dan de notariële akte, niet te worden geregistreerd.
Vrijwel iedereen die voor 1 april hun belastingaangifte over 2008 heeft ingediend, heeft al een voorlopige aanslag binnen. De BelastingTelefoon kreeg een hausse aan telefoontjes te verwerken.
Als professioneel financieel adviseur moet en wilt u bijblijven en dat het liefst in zo weinig mogelijk (kostbare) tijd. Dat kan nu met Fintool.nl! Meld u nu aan als abonnee en krijg direct toegang tot de Kennisbank en Helpdesk.