De Algemene Nabestaandenwet (Anw) biedt financiële ondersteuning na het overlijden van een partner. De Sociale Verzekeringsbank (SVB) voert deze wet uit. De Anw-uitkering eindigt wanneer het jongste kind 18 jaar wordt, tenzij de Anw-gerechtigde meer dan 45% arbeidsongeschikt is. Dan eindigt de uitkering wanneer de gerechtigde de AOW-leeftijd heeft bereikt.
De noodzaak van een publieke nabestaandenuitkering staat ter discussie doordat steeds meer vrouwen werken en omdat er meer mogelijkheden zijn om een verzekering tegen inkomensverlies af te sluiten. In dit onderzoek staat de inkomensterugval bij verweduwing voor verschillende groepen centraal.
In deze zaak (hoger beroep) gaat het om de vraag of DDD gehouden is dekking te verlenen onder een Anw-hiaat verzekering, die ten behoeve van de inmiddels overleden werknemer [werknemer] was gesloten door zijn werkgever. De tussen de werkgever en de verzekeraar gesloten uitvoeringsovereenkomst is geëindigd nadat [werknemer] ziek was geworden, maar voor zijn overlijden.
Het ABP heeft de Anw-compensatieregeling verlengd tot 1 mei 2018. Een Kamervraag was of de Anw-compensatieregeling een risicoverzekering is, en of het ABP deze eenzijdig mag opzeggen.
De SVB heeft in samenwerking met SZW een experiment uitgevoerd om te bezien wat het effect is van een persoonlijke en vriendelijke herinneringsbrief waarin nabestaanden gevraagd worden om na te gaan hoe hun leefsituatie zich verhoudt tot de wettelijke regels.
Op pensioen123 zijn nieuwe voorbeeldteksten voor Pensioen 1-2-3 gepubliceerd. Het betreft teksten voor laag 1 van nettopensioenregelingen en van Anw-hiaatverzekeringen.
Bij het bepalen van de benodigde overlijdensrisicoverzekering kan bij het hypotheekadvies rekening gehouden zijn met de ANW inkomsten. Vanwege de invoering van de kostendelersnorm kan het wenselijk zijn de consument hier nader over te informeren, of de overlijdensrisicoverzekering bij te stellen.
Volgende week start de Pensioen3daagse (1, 2 en 3 oktober). Hét moment om gezamenlijk het onderwerp pensioen onder de aandacht te brengen.
Tijdens deze drie dagen vinden er net als tijdens de voorgaande edities in het hele land activiteiten plaats om mensen overzicht en inzicht te geven in hun pensioensituatie en waar nodig aan te zetten tot actie.
Staatssecretaris Klijnsma (SZW) heeft aan de Tweede Kamer een Kamerbrief verzonden over het voorstel om de Algemene nabestaandenwet te wijzigen voor nieuwe gevallen.
Nederlandse stellen zijn matig voorbereid op de financiële gevolgen van het overlijden van de partner of zichzelf. Een derde verwacht in middelgrote financiële problemen te komen wanneer zij of hun partner overlijdt. Toch heeft maar een kwart van de stellen daadwerkelijk voorzieningen getroffen in het geval van overlijden.
Dit blijkt uit onderzoek van TNS NIPO* in opdracht van REAAL. Bart Janknegt, directeur van REAAL: ‘Overlijden van de partner kan grote financiële gevolgen hebben.’
De regering mag de nabestaandenuitkering van in het buitenland wonende weduwen niet terugbrengen tot het niveau van levensonderhoud in die landen. Dat heeft de rechtbank Amsterdam beslist.
De Eerste Kamer heeft ingestemd met het besluit dat de halfwezenuitkering komt te vervallen en dat de nabestaandenuitkering wordt verhoogd voor nabestaanden met een kind jonger dan 18 jaar.
Als u al een halfwezenuitkering krijgt gaat deze verandering in per 1 oktober 2013.
Krijgt u op of na 1 april voor het eerst een halfwezenuitkering, dan gaat deze verandering per 1 juli 2013 in.
De ingrepen in de Nabestaandenwet worden mogelijk verzacht. In het regeerakkoord staat dat weduwen en weduwnaars nog maximaal één jaar een uitkering moeten krijgen, maar die termijn zal staatssecretaris Klijnsma mogelijk loslaten.
Klijnsma zei in de Tweede Kamer dat ze de plannen "nog eens goed wil doorrekenen". In de zomer komt ze met een wetsvoorstel.
De versobering van de nabestaandenwet dreigt het volgende kabinetsplan te worden dat gaat sneuvelen in de Eerste Kamer schrijft De Volkskrant.
In de Tweede Kamer krijgen de coalitiepartijen VVD en PvdA alleen steun van D66. Dat is te weinig voor een meerderheid in de senaat.
Staatssecretaris Klijnsma van Sociale Zaken en Werkgelegenheid gaat met nabestaanden in gesprek over de uitwerking van het Regeerakkoord om de nabestaandenuitkering tot maximaal één jaar te beperken. De staatssecretaris betrekt daarbij de inhoud van twee onderzoeken, die het vorige kabinet heeft laten uitvoeren over de toekomstbestendigheid van de nabestaandenwet.
Het kabinet beperkt voor nieuwe gevallen de nabestaandenuitkering tot 1 jaar. De huidige Anw sluit onvoldoende aan bij het huidige, activerende, sociale stelsel.
Deze reactie geeft het ministerie op vragen van Kamerlid Slob.
De Amsterdamse rechter stelt dat een vrijwillig afgesloten Anw-hiaatverzekering voor een werknemer niet aftrekbaar is in zijn IB-aangifte omdat de werknemer de premie vrijwillig betaalt aan een derde (en niet verplicht aan zijn werkgever).
De toeslag die mensen met een AOW- en Anw-uitkering krijgen, wordt met ingang van 1 januari 2009 extra verhoogd naast de gebruikelijke indexering. Voor AOW'ers gaat de toeslag met 256 euro per jaar extra omhoog. Anw'ers krijgen er 20 euro per jaar extra bij. De ministerraad heeft ingestemd met dit voorstel van staatssecretaris Aboutaleb van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.
Als professioneel financieel adviseur moet en wilt u bijblijven en dat het liefst in zo weinig mogelijk (kostbare) tijd. Dat kan nu met Fintool.nl! Meld u nu aan als abonnee en krijg direct toegang tot de Kennisbank en Helpdesk.