Eind februari verstrekte UWV 173,7 duizend WW-uitkeringen. Dat zijn er 6,6 duizend meer dan een maand eerder (4,0 procent). In februari werden er 22,5 duizend uitkeringen beëindigd, terwijl er 29,1 duizend nieuwe uitkeringen bij kwamen.
In augustus 2021 was 69,5 procent van de 15- tot 75-jarigen aan het werk, een nieuw record in arbeidsdeelname. Over de afgelopen drie maanden steeg het aantal werkenden in de genoemde leeftijdsgroep met gemiddeld 33 duizend per maand naar 9,1 miljoen. Het totaal aantal werklozen nam in dezelfde periode af met gemiddeld 3 duizend per maand. Tussen juli en augustus nam het werkloosheidspercentage wel licht toe, van 3,1 naar 3,2 procent. Dat meldt het CBS op basis van nieuwe cijfers.
In juli waren 419 duizend mensen werkloos, dat is 4,5 procent van de beroepsbevolking. In de afgelopen drie maanden kwamen er gemiddeld 35 duizend werklozen per maand bij. Het aantal werkenden nam de afgelopen drie maanden ook toe, met gemiddeld 8 duizend per maand.
De hoogte van de liquide buffers bepaalt hoe goed een huishouden een eventuele inkomensdaling kan opvangen. Liquide buffers bestaan uit bank- en spaartegoeden en aangehouden financiële instrumenten zoals aandelen en obligaties en zijn eenvoudig in te zetten om vaste en noodzakelijke uitgaven te betalen.
Het aantal mensen met betaald werk nam in de afgelopen drie maanden met gemiddeld 21 duizend per maand toe en bedroeg in januari 9,1 miljoen personen. Het aantal werklozen is in de afgelopen drie maanden gedaald met gemiddeld 13 duizend per maand naar 284 duizend.
Deze aflevering van de UWV publicatie 'Duiding Arbeidsmarktontwikkelingen' heeft als speciaal thema de gevolgen van de vergrijzing van de bevolking voor de arbeidsmarkt. Daarnaast komen enkele vaste onderwerpen aan de orde (ontwikkeling WW-uitkeringen, vacatures en krapte op de arbeidsmarkt).
Vanaf 1 januari 2020 geldt de Wet arbeidsmarkt in balans (WAB). Door de nieuwe wet veranderen de regels rond arbeidscontracten en ontslag. Dit heeft gevolgen voor werkgevers en werknemers.
Mensen met een arbeidsbeperking in dienst nemen, heeft bij veel werkgevers nog geen hoge prioriteit. In 2015/’16 en 2017/’18 lag het aandeel werkgevers dat dit een (tamelijk) hoge prioriteit gaf rond de 14%. In de periode daarvoor was dit iets lager, ruim 9%. Dit blijkt uit een SCP-publicatie.
Met de invoering van de Wet arbeidsmarkt in balans veranderen per 1 januari 2020 de regels rondom ontslag. In een brochure specifiek voor werkgevers, werknemers en inleners.
Het aantal werklozen is de afgelopen drie maanden met gemiddeld 7 duizend per maand gestegen naar 321 duizend in augustus 2019. Hiermee was 3,5 procent van de beroepsbevolking van 15 tot 75 jaar werkloos. In juli was dat 3,4 procent. De stijging van het aantal werklozen deed zich voor in de leeftijdsgroepen tot 45 jaar. Dat meldt het CBS op basis van nieuwe cijfers. UWV registreerde eind augustus 237 duizend lopende WW-uitkeringen.
Het aantal 15- tot 75-jarigen met betaald werk is de afgelopen drie maanden met gemiddeld 12 duizend per maand toegenomen. In juni waren er 9,0 miljoen werkenden. Het aantal werklozen is vanaf maart met gemiddeld 2 duizend per maand gestegen naar 313 duizend in juni. Dat meldt het CBS op basis van nieuwe cijfers. UWV registreerde eind juni 243 duizend lopende WW-uitkeringen.
Deze publicatie beschrijft hoe de arbeidsmarkt zich de komende twee jaar ontwikkelt. De publicatie bevat prognoses van de vraag naar en het aanbod van arbeid. Ook komen ontwikkelingen in de werkloosheid en het aantal WW-uitkeringen aan bod.
De Monitor Arbeidsmarkt wordt tweemaal per jaar opgesteld (in april en oktober).
De monitor geeft – net als de eerdere monitors – de laatste stand van zaken weer ten aanzien van:
• de werkgelegenheid en de werkloosheid (hoofdstuk 1);
• inkomenswaarborg (hoofdstuk 2); en
• re-integratie (hoofdstuk 3).
Het aantal 15- tot 75-jarigen met betaald werk is de afgelopen drie maanden met gemiddeld 16 duizend per maand toegenomen. In maart waren er ruim 8,9 miljoen werkenden.
De publicatie Duiding Arbeidsmarktontwikkelingen heeft als speciaal thema de seizoenspatronen in de WW-instroom. Daarnaast komen enkele vaste onderwerpen aan de orde (ontwikkeling WW-uitkeringen, vacatures en krapte op de arbeidsmarkt).
Dit wetsvoorstel verkleint de verschillen tussen vast en flexwerk. De Wet arbeidsmarkt in balans (Wab) is een pakket van maatregelen. Er worden verschillende regelingen op het terrein van de flexibele arbeid, het ontslagrecht en de Werkloosheidswet aangepast.
Eind december 2018 verstrekte UWV 262.700 lopende WW-uitkeringen. Dat is een daling van 3.800 uitkeringen (-1,4%) ten opzichte van november. In december 2018 werden 67.200 minder uitkeringen verstrekt dan een jaar geleden.
Per 1 januari 2019 verandert er een aantal regels op het terrein van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Dit zijn de wijzigingen in 2019 in alfabetische volgorde:
Wie een WW-uitkering ontvangt, heeft vanaf 1 januari 2019 meer mogelijkheden om vrijwilligerswerk te doen. Dan kunnen mensen met een WW-uitkering ook vrijwilligerswerk doen bij organisaties of instellingen die zonder winstoogmerk opereren.
Eind juni verstrekte UWV 287.900 lopende WW-uitkeringen. Juli 2012 was de laatste keer in de afgelopen jaren dat het aantal uitkeringen onder de 300.000 uitkwam.
De Monitor Arbeidsmarkt is beschikbaar. Deze monitor wordt tweemaal per jaar opgesteld (in april en oktober). De monitor geeft – net als de eerdere monitors – de laatste stand van zaken weer ten aanzien van: de werkgelegenheid en de werkloosheid, Inkomenswaarborg en Re-integratie. Ook is het rapport
'Verlofregelingen arbeid en zorg naar type arbeidsrelatie' gepubliceerd.
Als professioneel financieel adviseur moet en wilt u bijblijven en dat het liefst in zo weinig mogelijk (kostbare) tijd. Dat kan nu met Fintool.nl! Meld u nu aan als abonnee en krijg direct toegang tot de Kennisbank en Helpdesk.