Het voorstel om de uitkering voor blijvende arbeidsongeschiktheid (IVA) te schrappen zorgt voor onzekerheid bij een kwetsbare groep die weinig tot geen perspectief op werk heeft, en verstoort de focus op re-integratie van mensen met perspectief. Dat stelt het Verbond van Verzekeraars in een visiedocument over de toekomst van de WIA-wetgeving.
Het kabinet gaat aan de slag met het verbeteren en vereenvoudigen van het arbeidsongeschiktheidsstelsel. Op de korte termijn wil het kabinet maatregelen nemen om het stelsel te verbeteren en te vereenvoudigen.
Zelfstandigen krijgen straks recht op een arbeidsongeschiktheidsuitkering als ze door langdurige ziekte niet meer het minimumloon kunnen verdienen (WML). Door een nieuwe verplichte verzekering lopen zij minder financiële risico’s door ziekte.
Minister Van Gennip gaat in op de laatste stand van zaken rond de uitwerking van het wetsvoorstel voor een verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering.
Werkenden die ziek worden, hebben grote risico’s op een significante teruggang in inkomen. Het kabinet wil daarom dat er voor zelfstandigen, net als voor werknemers, een verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering komt.
Begin 2023 had 65 procent van de zelfstandig ondernemers zonder personeel een financiële voorziening tegen het risico van arbeidsongeschiktheid. In 2021 was dat nog 63 procent en in 2019 was dat 59 procent. Steeds meer zelfstandig ondernemers dekten zich tegen dit financiële risico in door te sparen en/of te beleggen. Dit blijkt uit cijfers van de tweejaarlijkse Zelfstandigen Enquête Arbeid (ZEA) van TNO en het CBS.
Minister Koolmees gaf antwoord op Kamervragen over de Tweede Kamerbrief van 26 maart 2021 'Hoofdlijnen verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering voor zelfstandigen'.
In het Pensioenakkoord is afgesproken dat er een AOV voor zelfstandigen zou komen. Dan zijn ZZP’ers verzekerd tegen arbeidsongeschiktheid door ziekte of een ongeval.
De kennis- en ervaringstoetsen bij het zelfstandig afsluiten van een arbeidsongeschiktheids- verzekering moeten beter. De kwaliteit wisselt sterk, blijkt uit onderzoek van de AFM.
Verzekeringsclaims bij schadeverzekeraars dalen in het tweede kwartaal van 2020 met 5% van 2,88 naar 2,74 miljard euro. Vooral de omvang van autoverzekeringsclaims is gedaald omdat er wegens de coronacrisis minder gereden werd. Claims met betrekking tot arbeidsongeschiktheid en ziekteverzuim zijn gestegen. Dat meldt DNB.
Verzekeraars en wetenschappers werken samen om de verzekerbaarheid voor het arbeidsongeschiktheidsrisico te verbeteren en meer inzicht te krijgen in de factoren die van invloed zijn op succesvolle preventie en re-integratie.
Minister W. Koolmees geeft in een Kamerbrief een reactie op een eerder Kamerdebat over zzp’ers die worden uitgesloten van een arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV).
De zorgplicht geldt zowel bij aanvang als tijdens de looptijd van een schadeverzekering. In een Kifid uitspraak is gesteld noch gebleken dat de Adviseur de passendheid van het product voor Consument periodiek heeft getoetst. De Adviseur is tekortgeschoten in zijn verplichtingen jegens Consument.
Van de 873 duizend zelfstandigen zonder personeel (zzp’ers) met een hoofdinkomen uit ondernemerschap betaalde in 2015 bijna 20 procent premie voor een arbeidsongeschiktheidsverzekering (aov) en ruim 10 procent premie voor een lijfrente.
In dit besluit wordt voorgesteld om de diplomaplicht uit te breiden door ook voor het adviseren over een APF en het vrijwillig aansluiten bij een bedrijfstakpensioen een diploma te eisen. Hiertoe wordt de definitie van «pensioen» gewijzigd.
Een verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering voor zzp’ers is niet het antwoord op de magere belangstelling onder deze groep werkenden. “De klanten, zzp’ers zelf, zitten niet op zo’n verplichting te wachten”, zegt Paul Koopman van het Verbond van Verzekeraars donderdag (23 februari 2017) in de Telegraaf. “Dan gaan wij er niet voor pleiten.”
Steeds minder mensen zijn verzekerd tegen arbeidsongeschiktheid. Dit komt door de groei van het aantal zelfstandigen en zij verzekeren zich steeds minder vaak. Een kwart van de zelfstandigen heeft onvoldoende financiële mogelijkheden om in een minimuminkomen te voorzien als zij arbeidsongeschikt worden. Meer dan de helft van de zelfstandigen heeft onvoldoende mogelijkheden om een vervangend inkomen op WIA-niveau te krijgen. Eén op de twintig heeft helemaal geen mogelijkheden om in een minimuminkomen te voorzien. Zij zullen waarschijnlijk een beroep op de bijstand doen. Dit meldt CPB.
Minister Dijsselbloem van Financiën heeft de Tweede Kamer antwoorden gestuurd op Kamervragen over arbeidsongeschiktheidsverzekeringen. De minister schrijft dat de AFM in de loop van 2015 intensieve contacten heeft gehad met marktpartijen om de advieskwaliteit voor de arbeidsongeschiktheidsverzekeringen te verbeteren.
Uitgebreide reactie van Minister Asscher op kamervragen over het verbeteren van de mogelijkheden voor zzp'ers om zich te verzekeren tegen arbeidsongeschiktheid.
In de Tweede Kamer zijn vragen gesteld over premieverhogingen van arbeidsongeschiktheidsverzekeringen voor ZZP’ers naar aanleiding van een eerdere uitzending van Tros Radar.
De minister van Financiën, J.R.V.A. Dijsselbloem, heeft antwoorden gegeven op eerder gestelde kamervragen.
In december 2013 zijn diverse automatische incassso's niet gelukt voor lijfrenten en arbeidsongeschiktheidsverzekeringen. Deze incasso's vonden dan in de regel in januari 2014 plaats.
Voor de aftrekposten en box 3 kan dit nadelige gevolgen hebben.
De Minister van Financiën heeft daarom een besluit uitgebracht met enkele goedkeuringen om ongewenste fiscale gevolgen te voorkomen voor te late betalingen van lijfrentepremies als gevolg van de invoering van de SEPA.
Als professioneel financieel adviseur moet en wilt u bijblijven en dat het liefst in zo weinig mogelijk (kostbare) tijd. Dat kan nu met Fintool.nl! Meld u nu aan als abonnee en krijg direct toegang tot de Kennisbank en Helpdesk.