Veel werkgevers en arboprofessionals worstelen met de vraag hoe zij gezondheidsklachten kunnen voorkomen. Welke maatregelen kun je nemen? Wat werkt? En hoe kun je je medewerkers hierin laten meedoen?
Kleine en middelgrote werkgevers en hun werknemers krijgen na het eerste ziektejaar duidelijkheid over de vervanging van een werknemer. Minister Van Gennip brengt dit concept-wetsvoorstel hiertoe in internetconsultatie. Dit voorstel is een van de afspraken uit het brede arbeidsmarktpakket van dit voorjaar.
Het is belangrijk dat de re-integratie van zieke werknemers zo goed mogelijk verloopt. Werkgevers en werknemers dragen daarvoor een gezamenlijke verantwoordelijkheid. Het gesprek tussen de werknemer en de werkgever is daarbij een onmisbaar onderdeel. Om dat gesprek te bevorderen zijn werkgever en werknemer per 1 juli 2023 verplicht om hun visie op het re-integratietraject te geven.
In de handreiking ‘Arbomaatregelen fysieke belasting’ staan concrete aanknopingspunten voor maatregelen en oplossingen om fysieke belasting te voorkomen en te kunnen voldoen aan de Arbowet- en regelgeving. Het is praktisch van opzet, met onder andere een stappenplan voor het maken van een arbocatalogus. Zo kunnen werkgevers, werknemers en arbodeskundigen direct aan de slag.
Elke 2 jaar wordt de Arbobalans gemaakt. Deze publicatie van TNO geeft op basis van de meest recente cijfers uit drie landelijke arbeidsmarktmonitors door TNO en CBS , aangevuld met cijfers van het RIVM, een beeld van de arbeidsomstandigheden en werkgerelateerde gezondheid van werkenden, inclusief zelfstandigen. Ook geeft deze publicatie inzicht in het arbobeleid in bedrijven in Nederland. De gegevens in de voorliggende Arbobalans 2020 betreffen grotendeels het jaar 2019 en trends tot en met 2019.
Werken met gevaarlijke stoffen kan grote risico’s met zich meebrengen; een goed functionerende arbobeleidscyclus is daarom van levensbelang. Om het arbobeleid effectief en naar behoren te kunnen inrichten, is het noodzakelijk dat alle betrokkenen weten welke regels uit de Arbowet van toepassing zijn en welke taken en verantwoordelijkheden daarbij horen.
De meest gemelde beroepsziekten zijn in 2019, net als in 2018, psychische aandoeningen, zoals burnout, overspanning, depressie en posttraumatische stress stoornis. Het gaat naar schatting om 78 nieuwe gevallen per 100 duizend werknemers.
Iedere werknemer heeft recht op een sociaal veilige werkomgeving. Met dit wetsvoorstel wil de initiatiefnemer iedere werknemer een wettelijk recht op toegang tot een vertrouwenspersoon geven.
Mensen die ernstig ziek zijn geworden door het werken met gevaarlijke stoffen moeten op termijn in aanmerking kunnen komen voor een financiële tegemoetkoming. Dat is een van de aanbevelingen van de commissie Vergemakkelijking Schadeafhandeling Beroepsziekten.
Het percentage bedrijven dat aan belangrijke arbo-regels voldoet, is veel lager dan het deel dat de regels niet naleeft. Wel is er in vergelijking met voorgaande jaren een voorzichtige positieve ontwikkeling te zien. Dit blijkt uit het onderzoek 'Arbo in bedrijf' dat de Inspectie SZW heeft uitgevoerd.
Een gezonde werksituatie creëren is de verantwoordelijkheid van zowel werkgevers als werknemers. Werkgevers verzorgen de randvoorwaarden, werknemers maken op de werkvloer iedere dag bewuste en onbewuste keuzes over hoe zij werkzaamheden uit kunnen voeren. TNO lanceert nu de gratis app BewustBelast. Deze ondersteunt werknemers in het maken van bewust gezonde keuzes.
Werknemers moeten steeds meer doen en hebben daar steeds minder zelf over te zeggen. Dit vertaalt zich in een stijging van de burn-outklachten bij werknemers. Maar niet alle werknemers hebben even vaak klachten.
Minister Koolmees informeerde de Tweede Kamer over een pakket aan maatregelen om de loondoorbetalingsverplichtingen makkelijker, duidelijker en goedkoper maken. Hierover heeft de minister afspraken gemaakt met werkgevers.
Een preventiemedewerker houdt zicht bezig met veilig en gezond werken binnen diens organisatie. In een handzame 'Snelstartgids voor preventiemedewerkers' wordt ingegaan op de bijbehorende taken.
Ook staan er praktische tips, checklists en verwijzingen naar handige websites en tools.
Sinds 1 juli 2018 is de nieuwe Arbowet een feit. In aanloop naar de definitieve wetswijziging van de Arbowet is onder arbobeïnvloeders uit het mkb en grootbedrijf onderzocht in hoeverre zij op de hoogte waren van de wijzigingen in de Arbowet en in welke mate de wijzigingen al waren doorgevoerd.
De vernieuwde Arbowet is op 1 juli 2017 ingegaan. De overgangsregeling van 1 jaar eindigt over exact 100 dagen, op 1 juli 2018. Vanaf dat moment moeten alle werkgevers aan alle verplichtingen vanuit de Arbowet voldoen.
Gezond en veilig werken draagt bij aan een duurzame inzetbaarheid van medewerkers. Sinds 1 juli 2017 is daarom de Arbeidsomstandighedenwet vernieuwd. MKB Nederland heeft de wijzigingen op een rij gezet in de Praktijkinfo over de vernieuwde Arbowet.
Per 1 juli 2017 is de Arbowet gewijzigd. Het Verbond van Verzekeraars, Zorgverzekeraars Nederland, FNV Finance, CNV Vakmensen en De Unie hebben besloten om een checklist op te stellen voor de nieuwe Arbowetgeving.
Als professioneel financieel adviseur moet en wilt u bijblijven en dat het liefst in zo weinig mogelijk (kostbare) tijd. Dat kan nu met Fintool.nl! Meld u nu aan als abonnee en krijg direct toegang tot de Kennisbank en Helpdesk.