Een particulier heeft bezwaar gemaakt tegen de 'datering peildatum' hoge eigen bijdragen CAK na een verzekeringsgelduitkering wegens een auto ongeluk.
Staatssecretaris M.J. van Rijn wijst dit bezwaar af en legt uit dat dit nadeel - de CAK bijdrage - in de schadevergoeding verdisconteerd dient te worden.
Per 1 januari 2015 vindt er een aantal wijzigingen in het basispakket plaats. Het betreft overhevelingen vanuit de Algemene Wet bijzondere ziektekosten (AWBZ), ruimere toegang tot geriatrische revalidatiezorg en wijzigingen in de vergoeding van prenatale testen en reiskosten van donoren. Minister Schippers heeft tevens besloten om een aantal nieuwe behandelingen en geneesmiddelen aan te wijzen als potentiële kandidaten voor voorwaardelijke toelating.
Het aantal mensen dat mogelijk onterecht heeft bijbetaald voor AWBZ-zorg die al verzekerd is, is lager dan gedacht. In ruim 80 procent van de meldingen over verkeerde informatie die de Consumentenbond najaar 2013 heeft binnengekregen, is er zeker geen sprake van onterechte betalingen.
De ministerraad heeft er op voorstel van staatssecretaris Van Rijn van Volksgezondheid, Welzijn en Sport mee ingestemd om de effecten van de vermogensinkomensbijtelling voor de eigen bijdrage AWBZ en Wmo te verzachten.
Het huidige financieringssysteem ten behoeve van de ouderenzorg vanuit de AWBZ komt steeds meer onder druk te staan. Dit wordt onder meer veroorzaakt door demografische ontwikkelingen zoals ontgroening en de stijgende levensverwachting. In haar position paper Alternatieve financiering ouderenzorg (zie download), een opmaat naar zorgsparen, geeft het Koninklijk Actuarieel Genootschap (AG) aan dat wanneer geen maatregelen worden genomen, de premie van de ouderenzorg in de AWBZ oploopt van 12,65% in 2013 tot uiteindelijk 27% in 2060.
Staatssecretaris Martin van Rijn informeerde op 25 april 2013 de Tweede Kamer over een verantwoorde hervorming van de langdurige ondersteuning en zorg. Deze uitwerking is gebaseerd op een nieuwe toekomstvisie.
Het doel van het kabinet is om voor mensen met lichamelijke, verstandelijke of psychische beperkingen een waardevolle toekomst te bieden. Om dit voor elkaar te krijgen, moeten kwaliteit, houdbaarheid en meer zorg voor elkaar hand in hand gaan.
Snijden in de ouderenzorg moet de zorg voor Nederlanders betaalbaar houden. Dat stelt minister Schippers van Volksgezondheid in het Financieele Dagblad. In fors snijden in het basispakket ziet zij niets. Volgens haar valt er ook weinig winst te behalen bij de ziekenhuizen.
Een relatie van ons kantoor, een weduwnaar van 76 jaar, is vorige maand verhuisd naar een verzorgingstehuis. De eigen woning komt leeg te staan. Wij hebben geadviseerd de woning te verkopen, maar hij wil de woning aanhouden. Hij denkt dat hij misschien weer terug kan. Hij wil de woning in elk geval in de familie houden en vindt het geen probleem de woning desnoods vijf jaar leeg te laten staan. Op de woning rust een hypotheeklening van circa € 100.000 (box 1). De woning is geen hoofdverblijf meer, zodat er in principe geen recht meer bestaat op renteaftrek. Wij hebben echter begrepen dat het nog gedurende twee jaar mogelijk is om de rente af te trekken. Is dat het lopende jaar plus de twee daarop volgende jaren? Of is dat twee jaren na het definitieve vertrek uit de woning?
De afgelopen tien jaar zijn de uitgaven aan de AWBZ met bijna drie kwart toegenomen. Dat is onder meer toe te schrijven aan de vergrijzing, een ruimer indicatiebeleid en de persoonsgebondenbudgetten.
Verzekeraars staan buitenspel bij de hervorming van de AWBZ als we afgaan op de verkiezingsprogramma’s van de politieke partijen. Alleen de VVD wil grote delen in handen geven van zorgverzekeraars.
De regels voor de aanvraag van zorg via de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten (AWBZ) worden versoepeld. Mensen met blijvende aandoeningen, die eerder achteruit gaan dan vooruit, hoeven niet telkens opnieuw aan te tonen dat zij zorg nodig hebben.
Onder deze wet vallen en komen te vallen de voorzieningen Wet Voorziening Gehandicapten, Welzijnswet en delen van de AWBZ. De WMO regelt vormen van maatschappelijk ondersteuning die het mensen mogelijk maakt om zo lang mogelijk zelfstandig te functioneren. Maar hieronder vallen ook welzijnsactiviteiten, opvoedingsondersteuning, woningaanpassingen en informatie en advies.
Als professioneel financieel adviseur moet en wilt u bijblijven en dat het liefst in zo weinig mogelijk (kostbare) tijd. Dat kan nu met Fintool.nl! Meld u nu aan als abonnee en krijg direct toegang tot de Kennisbank en Helpdesk.