MijnFintool

Home Dossiers banken 1 tot 25 van 375
Nieuws
26 feb 2025

Kamervragen over verplichte jaarlijkse WOZ-waardebepaling door gemeenten

Staatssecretaris Van Oostenbruggen gaf antwoord op vragen over de verplichte jaarlijkse WOZ-waardebepaling door gemeenten. Of banken en verzekeraars een bijdrage kunnen leveren in de de uitvoeringskosten van de WOZ bij gemeenten? (..)
Nieuws
9 sep 2024

Verbeterde banktoegang voor autobedrijven

De Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) heeft, in samenwerking met BOVAG en andere (branche)organisaties*, een nieuwe Sector Standaard voor de automotive sector gepubliceerd.
Nieuws
15 jan 2024

Online startpunt voor hulp bij bankzaken

De Nederlandse banken beginnen het nieuwe jaar met een gezamenlijk online startpunt voor alle hulp bij bankzaken: Bankinformatiepunt.nl.
Nieuws
28 nov 2023

Kladbloktoets 2024

Vanwege de aanpassingen 'V&N januari 2024 NHG' is het rekenmodel bijgewerkt.
Nieuws
12 jul 2023

Wetsvoorstel wijzigingswet herstel en afwikkeling van verzekeraars

Wijziging van de Wet op het financieel toezicht, de Algemene wet bestuursrecht en de Faillissementswet in verband met de rechtsbescherming bij de afwikkeling van verzekeraars en enige andere verbeteringen in het kader voor herstel en afwikkeling van verzekeraars (Wijzigingswet herstel en afwikkeling van verzekeraars).
Nieuws
24 feb 2023

Kamervragen over berichtgeving bankkantoren in Nederland

Minister Kaag gaf antwoord op Kamervragen zoals "Hoe verklaart u het gegeven dat er sinds begin deze eeuw 93 procent van de bankkantoren is gesloten?"
Nieuws
7 sep 2022

Kamerbrief over visie op bankenlandschap

Minister Kaag stuurde de Tweede Kamer een brief over de visie op (de toekomst van) het bankenlandschap, mede in het licht van een Europese consolidatieslag en de gevolgen voor de Nederlandse economie.

ACM vraagt reparatie wetgeving betaalrichtlijn

Er zit een weeffout in de wetgeving waardoor de Autoriteit Consument & Markt (ACM) geen effectief toezicht kan houden op Nederlandse banken die weigeren betaalinstellingen uit andere EU landen een betaalrekening aan te bieden. Dat volgt uit een onderzoek dat de ACM uitvoerde naar aanleiding van klachten van betaalinstellingen die geen bankrekening in Nederland konden krijgen. De ACM heeft het ministerie van Financiën gevraagd om de weeffout snel te herstellen.
Nieuws
22 feb 2022

Verduurzaming financiële sector

Minister Kaag gaf antwoord op Kamervragen over het onderzoeksrapport 'Op weg naar een duurzame balans' van De Nederlandsche Bank.
Nieuws
19 okt 2021

Wijzigingswet verwijzingsportaal bankgegevens (internetconsultatie)

De consultatie betreft een wetsvoorstel dat ziet op de uitbreiding van het verwijzingsportaal bankgegevens. Het regelt onder meer een nationale beleidswens uit het Plan van aanpak witwassen, namelijk het mogelijk maken dat saldo- en transactiegegevens via het verwijzingsportaal kunnen worden gevorderd van banken met meer dan 2,5 mln. rekeninghouders, ten behoeve van het bestrijden van witwassen en onderliggende criminaliteit.
Nieuws
7 okt 2021

Kamervragen over verantwoordelijkheid banken in de eiwittransitie

Minister Schouten gaf antwoord op Kamervragen over het rapport van de Eerlijke Bankwijzer waaruit blijkt dat banken onvoldoende verantwoordelijkheid nemen in de eiwittransitie.
Nieuws
20 sep 2021

Implementatiebesluit verliesabsorptie- en herkapitalisatiecapaciteit van banken en beleggingsondernemingen (internetconsultatie)

Het Implementatiebesluit verliesabsorptie- en herkapitalisatiecapaciteit van banken en beleggingsondernemingen wijzigt enkele onderdelen van het Besluit bestuurlijke boetes financiële sector ter implementatie van de BRRD II.
Nieuws
16 apr 2021

AFM en DNB consulteren de Regeling beheerst beloningsbeleid Wft 2021

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) en De Nederlandsche Bank (DNB) consulteren de Regeling beheerst beloningsbeleid Wft 2021 (Rbb 2021). Deze nieuwe regeling van de AFM en DNB vervangt de Rbb 2017 van DNB.
Nieuws
7 apr 2021

Kamervragen aanscherpen kredietverstrekking

Minister Hoekstra gaf antwoord op Kamervragen over het bericht ‘Banken draaien duimschroeven mkb’er strakker aan in tweede lockdown’.
Nieuws
9 mrt 2021

Implementatiewet richtlijn gedekte obligaties (internetconsultatie)

Dit voorstel strekt tot wijziging van de Wet op het financieel toezicht (Wft) en de Faillissementswet. De richtlijn gedekte obligaties dient op 8 juli 2021 te zijn geïmplementeerd in nationale wet- en regelgeving.
Nieuws
23 nov 2020

Risicoreductie bankensector

Minister Hoekstra stuurde de Tweede Kamer voor de derde keer een brief over risicoreductie in de Europese bankensector.
Nieuws
9 sep 2020

Wetsvoorstel Implementatiewet kapitaalvereisten 2020

Het wetsvoorstel geeft uitvoering aan de Europese wijzigingsrichtlijn kapitaalvereisten1 en de wijzigingsverordening kapitaalvereisten2, die de richtlijn kapitaalvereisten3 onderscheidenlijk de verordening kapitaalvereisten4 wijzigen. Deze wijzigingsrichtlijn en -verordening maken onderdeel uit van het ‘Bankenpakket’5 waarmee een volgende stap wordt gezet naar de voltooiing van de bankenunie. Zij bevatten belangrijke wijzigingen van onder meer het kapitaaleisenraamwerk voor banken en bepaalde beleggingsondernemingen. Zo regelt de wijzigingsverordening een nieuwe risico-ongewogen minimum hefboomratiokapitaaleis van 3%, ook bekend als de ‘leverage ratio’, waaraan banken vanaf 28 juni 2021 moeten voldoen.
Nieuws
13 dec 2019

Afwikkeling bij falen banken: nog niet alle plannen klaar

De Algemene Rekenkamer heeft onderzocht in hoeverre De Nederlandsche Bank (DNB) is voorbereid op de afwikkeling van middelgrote en kleine Nederlandse banken bij ernstige financiële problemen.
Nieuws
15 okt 2019

DNB wil dat banken meer kapitaal aanhouden voor hypothecaire leningen

Om de weerbaarheid van banken te vergroten, is DNB voornemens een ondergrens op te leggen aan de risicoweging van hypothecaire leningenportefeuilles. Nederlandse banken moeten hierdoor gezamenlijk circa € 3 miljard meer kapitaal aanhouden voor hun hypothecaire leningenportefeuilles.

Belastingplan 2020

Het pakket Belastingplan 2020 bestaat uit de volgende zes wetsvoorstellen: A. het wetsvoorstel Belastingplan 2020; B. het wetsvoorstel Overige fiscale maatregelen 2020; C. het wetsvoorstel Wet fiscale maatregelen Klimaatakkoord; D. het wetsvoorstel Wet bronbelasting 2021; E. het wetsvoorstel Wet afschaffing fiscale aftrek scholingsuitgaven; en F. het wetsvoorstel Wet implementatie richtlijn harmonisatie en vereenvoudiging handelsverkeer tussen lidstaten.
Nieuws
31 jul 2019

Aandeel kleinere banken groeit op de bancaire hypotheekmarkt

In het eerste kwartaal van dit jaar hadden Nederlandse huishoudens een hypotheekschuld van EUR 715 miljard, een lichte toename (1 procent) ten opzichte van een jaar eerder. Hoewel andere niet-bancaire partijen zoals verzekeraars, pensioenfondsen en beleggingsinstellingen steeds actiever zijn geworden op de hypotheekmarkt, is het aandeel van de verschillende spelers op de markt de laatste jaren wat gestabiliseerd. Dit meldt DNB.
Nieuws
13 jun 2019

Kabinet ziet niets in publieke overheidsbank

Het kabinet voelt er weinig voor een publieke bank op te richten die zich alleen bezighoudt met sparen en betalen. Dat schrijft minister Wopke Hoekstra (Financiën) aan de Tweede Kamer. De Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR) noemde de komst van zo'n publieke bank eerder dit jaar een welkome aanvulling op het bestaande bankenlandschap.
Getoond 1 tot 25 van 375. Er zijn meer pagina's.

Permanent Actueel met Fintool?

Als professioneel financieel adviseur moet en wilt u bijblijven en dat het liefst in zo weinig mogelijk (kostbare) tijd. Dat kan nu met Fintool.nl! Meld u nu aan als abonnee en krijg direct toegang tot de Kennisbank en Helpdesk.
Lees verder

Fintool bv © 2003/2025. Alle rechten voorbehouden.
Lees graag de leveringsvoorwaarden en het privacy reglement.

1
1