Eind 2011 zouden banken circa €395 miljard vermogen tekortkomen op grond van de nieuwe kapitaaleisen conform 'Basel 3'
Deze kapitaaleisen zullen de kredietverstrekkingen door banken (nog) verder onder druk zetten.
De Europese ministers van Financiën bespreken deze week een sterk afgeslankte versie van de financiële transactietaks die in september werd voorgesteld. Volgens Het Financieele Dagblad gaat het nu nog alleen om een beursbelasting op de aankoop van aandelen.
De invoering van de verdubbelde bankenbelasting kan leiden tot een verdere daling van de huizenprijzen met 19 procent in de komende 10 jaar. Ook de consumptie en investeringen kunnen in diezelfde periode dalen met zo’n 5 procent.
De banken vinden het “onbegrijpelijk” dat de Tweede Kamer heeft besloten een bankbelasting van 600 miljoen euro per jaar in te voeren zonder het advies van De Nederlandsche Bank (DNB) af te wachten.
Het voorstel om de bankenbelasting te verhogen naar 1 miljard euro, gaat het misschien toch halen. Door de val van het kabinet kunnen GroenLinks en PvdA, die het voorstel lanceerden, wellicht rekenen op de steun van de PVV.
De bankenbelasting die het kabinet in de loop van 2012 wil invoeren, richt zich ook op bovenmatige bonussen van bestuurders bij banken. Er komt een extra belasting van 5% als banken hun bestuurders een bonus geven die hoger is dan het jaarsalaris. De vrees bestaat dat de banken deze extra kosten gaan afwentelen op de klanten, aldus het VB.
Nederlandse pensioenfondsen en -beheerders waarschuwen ervoor dat de pensioenspaarder de rekening gaat betalen van de financiële transactiebelasting. De fondsen werken nog aan een raming van hun kosten, maar het zou gaan om honderden miljoenen euro’s per jaar. De pensioenspaarders en -gerechtigden draaien daarvoor op.
De verlaging van de overdrachtsbelasting bij huizenverkoop wordt voor 300 miljoen euro gedekt door een bankenbelasting. Maar het blijkt dat deze belasting kan oplopen tot 1 miljard euro.
Minister De Jager van Financiën wil dat de Nederlandse banken vanaf 2012 gedurende zeker tien jaar ongeveer 400 miljoen euro per jaar storten in een fonds om zo de spaartegoeden bij Nederlandse banken tot 100.000 euro te garanderen.
Minister De Jager van Financiën wil volgend jaar al de banken een heffing opleggen om zo een stroppenpot voor het depositogarantiestelsel aan te leggen.
Banken, verzekeraars en vermogensbeheerders hebben tot 31 maart de tijd om zich te conformeren aan de eisen voor een beheerste beloningsbeleid. Dat heeft de Nederlandsche Bank (DNB) volgens Het Financieele Dagblad gisteren laten weten.
Als in alle Europese landen een nieuwe bankbelasting wordt ingevoerd zou dit ING en Rabobank beide circa 100 miljoen euro per jaar kosten. Dit blijkt uit een rapport van onderzoeksbureau BvD Bankscope.
De ministers van Financiën van de EU praten dinsdag in Brussel over de invoering van een bankentaks. Die moet ervoor zorgen dat de Europese banken meebetalen aan de kosten van de financiële crisis.
Een aantal grote Europese banken denkt na over een reddingsfonds van 20 miljard euro voor de eigen branche. De invoering van een ’bankenbelasting’ op alle financiële transacties zou dan achterwege kunnen blijven.
De 27 EU-lidstaten zijn het donderdag tijdens een top in Brussel eens geworden over een Europese heffing voor banken. EU-president Herman Van Rompuy heeft dat na afloop van de top bekendgemaakt.
De consument zal de dupe worden van een Europese belasting op banken. Dat stelt de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) in reactie op een uitgelekt ontwerp voor een Europese bankentaks.
De kans dat de grootste twintig industriestaten (G20) gemeenschappelijk een bankbelasting invoeren is nihil. Dat werd gisteren duidelijk tijdens een vooroverleg van de G20. Voorzitter Canada voelt niks voor een dergelijke belasting.
Veel EU-lidstaten staan achter het idee van een bankenheffing. Maar zij zijn nog verdeeld over de vraag hoe die heffing eruit moet zien en hoe de opbrengst besteed moet worden.
Het Europees Parlement wil dat er een plan komt voor een speciale bankenbelasting om de kosten van het redden van de financiële sector op te vangen. De Europarlementariërs willen dat de Europese Commissie met een voorstel voor een dergelijke belasting komt.
Als professioneel financieel adviseur moet en wilt u bijblijven en dat het liefst in zo weinig mogelijk (kostbare) tijd. Dat kan nu met Fintool.nl! Meld u nu aan als abonnee en krijg direct toegang tot de Kennisbank en Helpdesk.