Zes jaar na de invoering hebben de waarden die ten grondslag liggen aan de bankierseed hun weg gevonden binnen de bancaire sector. Zo heeft de eed in de dagelijkse praktijk handen en voeten gekregen in gedragscodes, kernwaarden en integriteits- en cultuurprogramma’s. Ook zijn dilemma’s rond ethiek en integriteit beter bespreekbaar geworden. Dat blijkt uit een onderzoek van de Erasmus School of Law, in opdracht van de Nederlandse Vereniging van Banken, naar de ervaringen van bankmedewerkers met de eed en het tuchtrecht in de dagelijkse praktijk.
De Commissie van Beroep oordeelt net als de Tuchtcommissie dat verweerder de bankierseed heeft overtreden door bij de bank geen melding te maken van het bedrijf van zijn echtgenote.
De bankmedewerker was beleggingsspecialist en zou boventallig worden verklaard. Hij stuurt aan vijf klanten een bericht over zijn vertrek. In deze berichten verzoekt hij de ontvangers om discreet met deze informatie om te gaan, omdat zijn vertrek bij de bank uitsluitend in beperkte kring bekend is.
Minister W.B. Hoekstra reageerde op Kamervragen over het nog steeds tekortschieten van het tuchtrecht voor banken.
Consumenten wenden zich soms tot het tuchtrecht om een zakelijk geschil te beslechten. Het tuchtrecht banken ziet daar niet op.
Minister Hoekstra stuurde de Eerste Kamer antwoorden op Kamervragen over de Agenda financiële sector. Zo werd o.a. gevraagd wat het effect is van de bankierseed op gedrag. Ook wordt ingegaan op de LTV en LTI.
VKG, de full serviceprovider uit Hoorn, organiseert op 14, 16 en 21 april weer de welbekende VKG On Stage dagen. Hét netwerkevenement staat dit jaar in het teken van het thema ‘Omslagpunt’. Rode draad is het terugwinnen van het vertrouwen in de financiële sector door consistent het klantbelang op één te plaatsen. VKG biedt adviseurs ook de mogelijkheid om de Beroepseed af te leggen tijdens de VKG On Stage dagen. De On Stage dagen zijn kosteloos toegankelijk voor het intermediair. Inschrijven kan via www.vkgonstage.nl.
Op 1 april 2015 zijn adviseurs en bemiddelaars verplicht om ook alle medewerkers met inhoudelijk klantcontact de eed of belofte (ook wel bekend als de bankierseed) af te laten leggen. De AFM heeft de belangrijkste elementen van de wijzigingen in de regels samengevat.
In de Memorie van Antwoord wordt ingegaan op de vraag of er sprake is van een uitbreiding van de doelgroep voor de eed of belofte. Tevens wordt ingegaan op het uitstellen van de voorgenomen concentratie van specifieke onderdelen van het bank- en effectenrecht bij de rechtbank Amsterdam.
Via een website kan men reageren op een internetconsultatie "Consultatie van de Regeling eed of belofte financiële sector 2015". De voorgestelde regeling zal de bestaande Regeling eed of belofte financiële sector vervangen. De voorgestelde regeling brengt de reikwijdte in lijn met de groepen personen die op basis van de Wijzigingswet financiële markten 2015 een eed of belofte zullen dienen af te leggen.
Minister Dijsselbloem van Financiën stuurt de Tweede Kamer de derde nota van wijziging bij de Wijzigingswet financiële markten 2015. In de wijzigingswet wordt nader ingegaan op de eed of belofte en op de vrije advocaatkeus.
Er komen gedragsregels voor alle medewerkers in de bankensector. Dit is eerder vastgelegd in het wijzigingsbesluit Financiële Markten.
Naar verwachting gaat de invoering van de bankierseed voor nieuwe medewerkers in vanaf 1 januari 2015 en voor bestaande medewerkers per 2016.
Er zijn diverse wijzigingen van de Wet op het financieel toezicht en enige andere wetten op het terrein van de financiële markten (Wijzigingswet financiële markten 2015) gepubliceerd.
Er komt tuchtrecht in de bankensector. Met deze wetswijziging ondersteunt het kabinet het initiatief van de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) om te komen tot gedragsregels met tuchtrecht voor bankmedewerkers. Dit is in lijn met de kabinetsvisie voor de Nederlandse bankensector waarin het belang van tuchtrecht wordt onderschreven. Het kabinet vindt het van belang dat de sector tuchtrecht zelf organiseert.
In het wetsvoorstel 'Wijzigingswet financiële markten 2015' wordt de verplichting tot het afleggen en naleven van een eed of belofte voor beleidsbepalers en interne toezichthouders van financiële
ondernemingen uitgebreid naar (andere) medewerkers van financiële ondernemingen, te weten medewerkers wier werkzaamheden het risicoprofiel van de onderneming wezenlijk (kunnen) beïnvloeden of die zich rechtstreeks bezighouden met het verlenen van financiële diensten.
De NVB werkt op advies van de monitoring commissie code banken aan een vernieuwing van de Code Banken. Naast regels voor goede governance en adequaat risicomanagement zal de nieuwe code worden aangevuld met gemeenschappelijke waarden, gedragsregels en tuchtrecht.
Banken benadrukken hiermee hun maatschappelijke rol en sluiten aan bij wat de samenleving van banken verwacht. De vernieuwde Code Banken moet per 1 januari 2014 klaar zijn en het tuchtrecht gaat per 1 januari 2015 voor alle bankiers gelden.
De financiële eed (bankierseed) is per 1 januari 2013 in werking getreden. De financiële eed zal (vooralsnog) alleen verplicht zijn voor personen die door de AFM of DNB worden getoetst op geschiktheid, zoals beleidsbepalers en commissarissen.
De Afdeling advisering van de Raad van State heeft advies uitgebracht over het Wijzigingsbesluit financiële markten 2013. Het advies is op 28 december 2012 openbaar gemaakt (het advies zelf is van 14 november 2012).
Minister Dijsselbloem van Financiën heeft de Tweede Kamer een brief over de invoering van de bankierseed gestuurd.
Per 1 januari 2013 zal de bankierseed inwerking treden voor beleidsbepalers en commissarissen. In het voorjaar van 2013 komt de minister met een voorstel voor strenge sancties op het overtreden van de bankierseed.
Het CDA wil dat er een tuchtcollege komt in de financiële sector. Dat zou bankiers moeten kunnen straffen als zij zich niet aan de bankierseed houden. CDA-Kamerlid Eddy van Hijum heeft hier voor bepleit in een overleg in de Tweede Kamer met minister Jan Kees de Jager van Financiën.
Als professioneel financieel adviseur moet en wilt u bijblijven en dat het liefst in zo weinig mogelijk (kostbare) tijd. Dat kan nu met Fintool.nl! Meld u nu aan als abonnee en krijg direct toegang tot de Kennisbank en Helpdesk.