Minister E. Kuipers stuurde de Tweede Kamer het ontwerpbesluit, houdende wijziging van het Besluit zorgverzekering in verband met het zorgpakket Zorgverzekeringswet 2023.
Het basispakket van de zorgverzekering wordt in 2020 op een aantal punten uitgebreid. De verruiming van het pakket draagt bij aan de beschikbaarheid van passende en doelmatige zorg.
Drie op de tien Nederlanders heeft beperkte gezondheidsvaardigheden. Het gaat vooral om laaggeletterden en mensen met een verstandelijke beperking. Deze groep heeft ook weinig kennis van de basisverzekering. Zorgverzekeraars Nederland (ZN) vindt het belangrijk dat iedereen weet hoe de basisverzekering werkt.
Ook in 2018 wordt het basispakket van de zorgverzekering uitgebreid. Er verdwijnen geen behandelingen uit het pakket, wel komt er een bij. Dit staat in het pakketbesluit waarmee de ministerraad op voorstel van staatssecretaris Van Rijn heeft ingestemd. In juni bespreekt het Tweede Kamer het voorstel. Daarna wordt het besluit definitief vastgesteld.
Nederland geeft elk jaar meer geld uit aan de zorg. Door succesvol beleid is de groei van de zorgkosten onder controle. De zorguitgaven in Nederland groeien komend jaar naar verwachting met 2% van 67,1 tot 68,5 miljard euro.
Minister drs. E.I. Schippers heeft een ontwerpbesluit wijziging van het Besluit zorgverzekering in verband met het zorgpakket Zvw 2017 aan de Tweede Kamer gestuurd. Daarnaast heeft zij aangegeven dat de jaarlijkse bekendmaking van de hoogte van de nominale zorgpremie voor het volgende jaar met een week vervroegd wordt.
Nederland heeft via de Zorgverzekeringswet en de Wet langdurige zorg voor al zijn ingezetenen een op onderlinge solidariteit steunende sociale zorgverzekering gerealiseerd met een ruim basispakket aan zorg. De overheid, die bepaalt wat er in het basispakket zit, heeft ervoor gekozen om ‘de stand van de wetenschap en praktijk’ voor alle verzekerde zorg als begrenzing te laten gelden.
Tussen 2006 en 2014 steeg de gemiddelde premie van de basisverzekering van minder dan 950 euro per jaar naar iets meer dan 1 300 euro.De werkgeversbijdrage steeg tot 2013 sterk, van bijna 1 250 euro per jaar in 2006 naar ruim 1 900 euro in 2013. In een publicatie van het CBS worden diverse cijfers op een rij gezet.
Minister Schippers geeft antwoorden op Kamervragen over de uitzending van Zembla “ Fijn dat we verzekerd zijn”.
Per 1 januari 2015 vindt er een aantal wijzigingen in het basispakket plaats. Het betreft overhevelingen vanuit de Algemene Wet bijzondere ziektekosten (AWBZ), ruimere toegang tot geriatrische revalidatiezorg en wijzigingen in de vergoeding van prenatale testen en reiskosten van donoren. Minister Schippers heeft tevens besloten om een aantal nieuwe behandelingen en geneesmiddelen aan te wijzen als potentiële kandidaten voor voorwaardelijke toelating.
Zorgverzekeraars Nederland (ZN) is positief over de zorgakkoorden die zijn gesloten voor de ziekenhuiszorg, de GGZ en de eerste lijn. De minister van VWS heeft de zorgsector opnieuw gevraagd om een forse bijdrage te leveren aan de bezuinigingen van het kabinet. “De inzet van zorgverzekeraars bij de akkoorden was om de verzekerden zoveel mogelijk te ontzien. Zo is verdere verkleining van het basispakket voorkomen, waardoor iedereen verzekerd blijft van een breed pakket aan zorg,” aldus ZN-voorzitter André Rouvoet.
Definitief cijfer overstappers zorgverzekering 7,2 procent
Vektis publiceert in de Zorgthermometer 'Verzekerden in beweging 2013' het definitieve cijfer van mensen die in 2013 van zorgverzekeraar wisselden (zie link onder).
Het aantal overstappers stijgt van 6,0% in 2012 naar 7,2% in 2013. Dit betekent dat 1,2 miljoen mensen wisselden van zorgverzekeraar. Daarnaast kiezen meer mensen voor een vrijwillig eigen risico en minder mensen voor een aanvullende verzekering.
Ernstig zieke patiënten met voedingsproblemen en mensen met overgewicht zien massaal af van de diëtist nu ze er zelf voor moeten betalen. Het aantal consulten is sinds begin dit jaar ruim gehalveerd doordat dieetadvies uit het basispakket van de ziektekostenverzekering is geschrapt.
Het premieverschil tussen de basisverzekering van de grootste zorgverzekeraars is volgend jaar 240 euro. Dat bleek vandaag met het bekend worden van de premie van de vijfde grote zorgverzekeraar CZ.
Traditiegetrouw opent DSW weer het bal van de verhoogde zorgpremies. De zorgverzekeraar kondigt aan dat de premie voor de basisverzekering in 2012 met 36 euro omhoog gaat en uitkomt op 1230 euro per jaar.
Het kabinet gaat vrijdag besluiten om stevig in te grijpen in het basispakket van de verzekerde gezondheidszorg. Er komen ook forse besparingen op de geestelijke gezondheidszorg en bij huisartsen. Alle maatregelen gaan 1 januari 2012 in. Dat meldt Het Financieele Dagblad op basis van bronnen.
Het ministerie van VWS heeft begin deze week de website www.veranderingenindezorg.nl gelanceerd. Op deze site vinden consumenten informatie over de belangrijkste veranderingen in de basisverzekering met ingang van 2011.
De premie van de basisverzekering zal deze kabinetsperiode met ruim een kwart stijgen. De bestaande premie van 1.107 euro per jaar stijgt naar circa 1.400 euro per jaar in 2015. Een stel ziet daardoor de komende vier jaar de kosten jaarlijks met circa 600 euro omhooggaan, verwachten zorgverzekeraars en het Centraal Planbureau (CPB).
Tweederde van de verzekerden weet niet dat een aanvullende zorgverzekering nodig is om fysiotherapie vergoed te krijgen. Dat meldt Independer.nl op grond van een enquête.
Een van de aanbevelingen in een evaluatie van de Zorgverzekeringswet is om de nominale premie van de basispolis te verlagen en de inkomensafhankelijke premie te verhogen. Dat zou leiden tot minder wanbetalers en minder administratieve rompslomp met de zorgtoeslag.
Als professioneel financieel adviseur moet en wilt u bijblijven en dat het liefst in zo weinig mogelijk (kostbare) tijd. Dat kan nu met Fintool.nl! Meld u nu aan als abonnee en krijg direct toegang tot de Kennisbank en Helpdesk.