De Nederlandse economie klimt in het kielzog van het eurogebied langzaam uit het dal, met een groei van ¾ procent dit jaar en 1¼ procent in 2015. De werkloosheid loopt dit jaar nog op tot 650.000 personen, maar daalt volgend jaar licht als gevolg van een stijgende werkgelegenheid. De inflatie komt in beide jaren uit op 1½ procent.
Het overheidstekort valt dit en volgend jaar 700 miljoen euro hoger uit door het begrotingsakkoord dat het kabinet heeft gesloten met D66, ChristenUnie en SGP. In de jaren 2015 tot 2017 verslechtert het tekort met 600 miljoen euro.
Dat blijkt uit berekeningen (zie download) van het Centraal Planbureau die vandaag naar de Tweede Kamer zijn gestuurd.
De recente stijging van de overheidsschuld was economisch logisch, omdat daarmee de negatieve economische gevolgen van de crisis zijn gedempt. Op termijn is echter een lager schuldniveau gewenst om te voorkomen dat de Nederlandse economie in problemen komt.
In twee publicaties (zie downloads) geeft het CPB een analyse en achtergrondsinformatie.
De Europese Commissie heeft gisteren tot de EU-lidstaten gerichte aanbevelingen aangenomen om Europa uit de crisis te tillen en de fundamenten voor groei te versterken.
Aanbeveling EC: "De inspanningen met het oog op de geleidelijke hervorming van de woningmarkt op te voeren door de geplande beperking van de fiscale aftrekbaarheid van de hypotheekrente te bespoedigen."
Het Centraal Planbureau (CPB) raamt dat de Nederlandse economie in 2013 aantrekt met een bescheiden groei van ¾ procent van het bruto binnenlands product (bbp), na een krimp van een ½ procent in 2012. Het begrotingstekort (EMU saldo) neemt af van 3,7 procent bbp in 2012 naar 2,7 procent in 2013 (17 miljard euro).
Het begrotingstekort van de overheid komt volgend jaar een tiende procent hoger uit dan de eerdere raming van het Centraal Planbureau (CPB). Het wordt niet 4,5 maar 4,6 procent en in harde bezuinigingseuro’s betekent het dat Nederland nu 9,6 miljard in plaats van 9 miljard euro moet bezuinigen om in 2013 op 3 procent uit te komen.
Vandaag heeft het CPB de conceptramingen gepresenteerd over de ontwikkeling van de Nederlandse economie en de overheidsfinanciën. De voorlopige ramingen van het CPB gaan uit van een begrotingstekort van 4,5% in 2013 en 3,3% in 2015. Premier Rutte zegt daarover: “Deze tekortcijfers zijn stevig, maar het is de nieuwe realiteit.”
Werkgeversorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland vinden dat het kabinet voorzichtig moet zijn met nieuwe bezuinigingen op de korte termijn. Het herstel en banengroei komen van het bedrijfsleven volgens de werkgevers en bezuinigingen zouden dat mogelijke herstel kunnen schaden.
Door een fout is de Miljoenennota 2012 bijna een dag eerder dan gepland op internet verschenen. Als gevolg daarvan heeft de overheid besloten dat de publicatie van de andere Prinsjesdagstukken wordt vervroegd.
Het Centraal Planbureau (CPB) overweegt om een somberder scenario op te stellen voor de rijksbegroting vanwege de toenemende onzekerheid over de economische vooruitzichten. Dat zegt Johan Verbruggen, hoofd afdeling conjunctuur van het CPB.
Het begrotingstekort van de overheid loopt dit jaar sneller terug dan eerder is voorspeld. Volgens nieuwe ramingen van het Centraal Planbureau (CPB) komt het tekort over 2011 uit op 3,6 procent van het bbp.
Landen in de eurozone moeten regels voor goed begrotingsbeleid in nationale wetten opnemen om hen te dwingen voorzichtig te begroten. Dat adviseert de Nederlandsche Bank (DNB) in een dinsdagavond gepubliceerd rapport.
Het overheidstekort van Nederland over 2010 valt hoger uit dan eerder werd aangenomen. Dat blijkt uit de Voorjaarsnota die demissionair minister van Financiën Jan Kees de Jager maandag naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.
Als professioneel financieel adviseur moet en wilt u bijblijven en dat het liefst in zo weinig mogelijk (kostbare) tijd. Dat kan nu met Fintool.nl! Meld u nu aan als abonnee en krijg direct toegang tot de Kennisbank en Helpdesk.