De informatie over kosten aan execution-only-beleggers, voorafgaand aan de transactie, schiet vaak tekort. Dat blijkt uit een onderzoek van de Autoriteit Financiële Markten (AFM) bij een aantal beleggingsondernemingen.
De consumenten beklagen zich erover dat de bank een opslag van 0,8% in rekening brengt omdat hun woning een agrarische bestemming heeft en daarom als afwijkend onderpand beschouwd wordt. Volgens de consumenten is deze opslag onterecht, omdat de bank de opslag niet op basis van haar daadwerkelijke risico heeft bepaald.
Meer dan de helft van de pensioenfondsen rapporteert in het jaarverslag niet op correcte wijze over de gemaakte kosten. Daarnaast is de toelichting op de kosten soms erg beperkt. Dat maakt het lastig te duiden waarom het ene fonds beduidend hogere kosten maakt dan het andere. Dit blijkt uit analyse door de Autoriteit Financiële Markten (AFM) van 166 jaarverslagen.
Een op de zes Nederlanders (16%) belegt. De meeste beleggers zijn zelfbeleggers (59%) en handelen zonder advies. Daarnaast maakt 11% gebruik van de diensten van een beleggingsadviseur en 30% van een vermogensbeheerder. Dit blijkt uit de Consumentenmonitor Beleggen 2019 die de Autoriteit Financiële Markten (AFM) heeft gepubliceerd.
De AFM heeft in 2015 onderzocht hoeveel in Nederland gevestigde beleggingsfondsen kwalificeren als indexhuggers. Wanneer een fonds te dicht bij de benchmark blijft, dan is de potentie om op lange termijn toegevoegde waarde te bieden te klein om de hogere kosten te verantwoorden. De AFM vindt daarom dat fondsen die kwalificeren als indexhugger het klantbelang onvoldoende centraal stellen.
Door het provisieverbod ervaart de helft van de beleggers meer inzicht in de kosten van beleggen en geeft aan een betere vergelijking te kunnen maken tussen de kosten van dienstverleners. Dat blijkt uit marktonderzoek van de Autoriteit Financiële Markten (AFM).
Pensioenfondsen hebben over 2012 4,5 miljard euro aan vermogensbeheerkosten gerapporteerd aan De Nederlandsche Bank (DNB). Dit is 0,53 procent van de beleggingen. Beleggingen in private equity en hedge funds blijken over 2012 het duurst.
De Pensioenfederatie heeft een publicatie ter beschikking gesteld.
Deze publicatie is de herziene nadere uitwerking van de Aanbevelingen Uitvoeringskosten uit 2011.
In 2012 is de eerste nadere uitwerking van de Aanbevelingen uit 2011 gepubliceerd. In deze meest recente herziening (2013) zijn bovendien (in blauw) diverse aanvullingen opgenomen.
De wijze waarop levensverzekeraars omgaan met hun 'closed books', krijgt een centralere rol in het toezicht, meldt De Nederlandsche Bank. De toekomstige kosten van in het verleden verkochte producten zijn niet altijd gedekt. 'Verzekeraars moeten ons overtuigen dat ze voor deze problematiek een goede oplossing hebben', zegt verantwoordelijk beleidsmedewerker Niek Vogel (DNB).
Aanbieders moeten adviezen gericht op het tot stand brengen van een overeenkomst van een product onder het provisieverbod rechtstreeks in rekening brengen bij de klant. Deze verplichting geldt ongeacht of er daadwerkelijk een overeenkomst tot stand wordt gebracht. De wettelijke regels voor het rechtstreeks in rekening brengen van advieskosten gericht op totstandkoming van een overeenkomst, zijn niet anders wanneer de adviezen worden gegeven tijdens de beheerfase.
Beleggers letten onvoldoende op de kosten van beleggingsfondsen schrijft de AFM, zelfs als ze aangeven dat ze kosten wel belangrijk vinden. Ook zijn ze vaak onrealistisch over het te behalen toekomstige rendement. Dat blijkt uit de Consumentenmonitor eind 2012. Terwijl kosten en rendement belangrijke aspecten zijn bij het opbouwen van vermogen.
Staatssecretaris De Krom geeft in een brief aan de Tweede Kamer een reactie over de hoogte van de uitvoeringskosten van pensioenfondsen (zie ook eerder geplaatst artikel onderaan).
Uit een onderzoek van adviesbureau Lane, Clark & Peacock (LCP) blijkt op basis van de jaarverslagen van 219 pensioenfondsen dat de kosten (beheer / uitvoering) jaarlijks circa 17% zijn van de ingelegde pensioenpremies. Dit schrijft het FD vandaag.
De Pensioenfederatie heeft op dit artikel gereageerd.
Consumenten vinden de kosten van beleggen belangrijk, maar verdiepen zich er niet in. Ze weten niet wat ze aan kosten betalen en waarvoor ze kosten betalen. Beleggers bij adviseurs en vermogensbeheerders zijn minder vaak op de hoogte dan zelfstandige beleggers.
Als een klant bij een bank al een hypotheek heeft en de vorm wordt alleen omgezet, bijv van beleggingshypotheek naar bankspaarhypotheek, moet hij hiervoor kosten maken. De bank rekent vaak omzettingskosten en wij advies- en bemiddelingskosten. Zijn deze kosten dan voor de klant aftrekbaar? De hoogte van de hypotheek wijzigt niet en de kosten betaald hij zelf.
De kosten van pensioenfondsen zijn anderhalf tot tweemaal hoger dan ze in hun jaarverslagen melden. Dit blijkt uit een verkennend onderzoek van de Autoriteit Financiële Markten (AFM) naar de hoogte en impact van administratie- en beleggingskosten bij pensioenfondsen.
Als een DGA het OP in eigen beheer opbouwt en
het nabestaandenpensioen verzekert is het dan
mogelijk om voor het NP een lagere AOW franchise
toe te passen dan voor het OP? dus OP eur 16.901
en NP 11566,00 bijvoorbeeld?
Als professioneel financieel adviseur moet en wilt u bijblijven en dat het liefst in zo weinig mogelijk (kostbare) tijd. Dat kan nu met Fintool.nl! Meld u nu aan als abonnee en krijg direct toegang tot de Kennisbank en Helpdesk.