MijnFintool

Home Dossiers belastingaangifte 1 tot 25 van 115

Scheiden en fiscaliteit: veelgemaakte fouten bij aangifte IB

Ex-partners maken vaak bij dezelfde onderwerpen fouten in de aangifte inkomstenbelasting. Die onderwerpen zijn: de eigen woning, woongenot als alimentatie en afspraken in het echtscheidingsconvenant.
Nieuws
18 nov 2024

(Geen) fiscaal partnerschap in verpleeghuissituatie

De Kennisgroep inkomstenbelasting niet-winst heeft een vraag beantwoord over de schriftelijke kennisgeving om, in situaties waarin een van de fiscale partners vanwege medische redenen wordt opgenomen in een verpleeghuis, het fiscaal partnerschap te beëindigen.
Nieuws
2 sep 2024

Standpunt gepubliceerd over toerekening bij navordering box 3

De Belastingdienst heeft de vraag beantwoord of fiscale partners bij navordering van te veel verleend rechtsherstel box 3, vanwege de correctie van de onjuiste opgave van beleggingen als spaargeld, een nieuwe toedeling van de gezamenlijke grondslag uit sparen en beleggen mogen kiezen wanneer de aanslagen van beide partners reeds onherroepelijk vaststaan.
Nieuws
12 apr 2024

Dieetaftrek bij overlappende dieettyperingen

De Kennisgroep inkomstenbelasting niet-winst heeft de vraag beantwoord welk forfaitair bedrag aan dieetaftrek kwalificeert als uitgaven voor specifieke zorgkosten bij overlappende dieettyperingen.

Herleven fiscaal partnerschap bij niet-ontvankelijk echtscheidingsverzoek

Een echtpaar dient op 11 november 2021 een verzoek tot echtscheiding in bij de rechtbank. Op dezelfde datum wordt één van de twee belastingplichtigen uitgeschreven op het woonadres in de Basisregistratie Personen (hierna: BRP). Vervolgens verklaart de rechtbank het echtscheidingsverzoek op 1 maart 2022 niet-ontvankelijk. De niet-ontvankelijkverklaring is op 1 juni 2022 onherroepelijk geworden. Belastingplichtige en zijn ex-partner blijven ook na 1 maart 2022 op een ander woonadres in de BRP ingeschreven staan.
Nieuws
13 dec 2023

Doenvermogen IB-aangifte

Staatssecretaris Van Rij informeerde de Tweede Kamer over het onderzoek naar doenvermogen en knelpunten bij de aangifte voor inkomstenbelasting.

Nabestaandenmachtiging biedt meer gemak

Sinds februari 2023 is het mogelijk om online een nabestaandenmachtiging aan te vragen. Met deze machtiging regelen nabestaanden online de belastingzaken van een overledene. Zo’n 20.000 mensen maakten hiervan al gebruik om de aangifte inkomstenbelasting voor de overledene te doen.
Nieuws
17 mrt 2023

Kamervragen over storing automatische rekentool fiscale partners

Staatssecretaris Van Rij gaf antwoord op Kamervragen over het bericht 'Financieel gepuzzel toch weer terug bij Belastingdienst door verstoringen'.

Meld u aan voor het webinar aangifte inkomstenbelasting

Doet u als zzp’er of kleine ondernemer zelfstandig aangifte inkomstenbelasting? Meld u dan aan voor het webinar over de aangifte inkomstenbelasting op woensdag 1 maart 2023 om 20.00 uur. Het webinar van de Belastingdienst is speciaal bedoeld voor ondernemers die de aangifte graag zelfstandig willen doen.

Memo Verdeling artikel 2.17 van de Wet IB 2001

Dit memo legt de werking van artikel 2.17 Wet inkomstenbelasting 2001 (Wet IB 2001) uit. Artikel 2.17 Wet IB 2001 regelt de toerekening van gemeenschappelijke bestanddelen tussen partners die het gehele jaar elkaars fiscaal partner zijn of voor voljaarpartnerschap hebben gekozen.
Nieuws
22 jun 2022

Adviesrapport over Algemeen Nut Beogende Instellingen (ANBI’s)

Nederland telt een groot aantal organisaties die bijdragen aan het algemeen nut, waarvan er zo’n 45.000 bij de Belastingdienst geregistreerd zijn als Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI). Dit zijn bijvoorbeeld organisaties als goede doelen, culturele instellingen, kerken en andere religieuze instellingen.

Herstelmogelijkheid van de informatieplicht bij familieleningen

Belastingplichtige heeft een lening bij een familielid afgesloten voor de verwerving van zijn woning. Deze lening kan alleen een eigenwoningschuld zijn als hij hierover jaarlijks in de aangifte de vereiste gegevens verstrekt. Belastingplichtige verzuimt zowel de betaalde rente als de gegevens van deze lening in zijn aangifte te vermelden. Hij gaat op tijd in bezwaar tegen de opgelegde aanslag en verstrekt daarbij de gegevens van de lening. Voldoet belastingplichtige alsnog aan de informatieplicht, zodat de lening als eigenwoningschuld kan worden aangemerkt?

Renseignering hypotheekrente

Navordering is niet mogelijk op grond van een feit dat de inspecteur ten tijde van het opleggen van de (primitieve) aanslag bekend was of redelijkerwijs bekend had moeten zijn.

IB2021 aangifte voorlopige teruggave bij box 3 vermogen

Tot 1 mei heeft de Belastingdienst bijna 9,5 miljoen aangiften inkomstenbelasting ontvangen. De aangiftecampagne over 2021 die vanaf 1 maart dit jaar liep is daarmee ten einde. 6,8 miljoen particulieren en 1,5 miljoen ondernemers kregen dit jaar een verzoek voor het doen van aangifte.

Campagne-effectonderzoek Belastingdienst eigen woning

Resultaten van het onderzoek naar het effect van de campagne eigen woning van de Belastingdienst. Het doel van deze campagne is om mensen te informeren over de gevolgen van het kopen van een woning en het oversluiten van een hypotheek op belastingzaken.

Bouwdepot en contante betalingen

De consument heeft gesteld dat de geldverstrekker ten onrechte weigert vanuit het bouwdepot een factuur rechtstreeks aan hem uit te betalen. De consument heeft contant een factuur van € 34.000,00 aan zijn aannemer betaald en vervolgens de factuur ingezonden aan de geldverstrekker.

Ambtshalve proces inkomensheffing

In situaties waarin belastingplichtigen worden uitgenodigd tot het doen van aangifte inkomstenbelasting, maar zij ook na herinnering en aanmaning geen aangifte doen, is sprake van aangifteverzuim. Bij het ontstaan van dit aangifteverzuim wordt het ambtshalve aanslagenproces opgestart.
Nieuws
25 mei 2021

Kamervragen over verdeling van belastingdruk tussen fiscale partners

Staatssecretaris Vijlbrief gaf antwoord op Kamervragen over het bericht dat een op de vier belastingbetalers meer betaalt dan nodig is.

Verlenging inlevertermijn van de aangifte inkomstenbelasting

Door de coronamaatregelen is het voor veel mensen helaas niet mogelijk om hulp op locatie te krijgen bij het doen van belastingaangifte. Hierdoor kan misschien niet iedereen dit op tijd doen. Geldt dit voor u? En hebt u een DigiD-machtigingscode? Dan wordt de inlevertermijn van uw belastingaangifte verlengd tot 1 september 2021.

Geldboek voor ondernemers 2021

Hoe krijg en houd je als ondernemer je geldzaken op orde? In het Geldboek voor ondernemers vind je alle basisinformatie over geldzaken, financiering vinden, administratie en belastingen. Gebruik het als opstap en naslagwerk om grip te houden op je financiën. Dat maakt ondernemen een stuk overzichtelijker.
Nieuws
26 mrt 2021

Besluit bezwaarschriften over vermogensrendementsheffing 2020

Staatssecretaris Vijlbrief informeerde de Tweede Kamer over zijn besluit om de bezwaarschriften die zijn ingediend tegen de vermogensrendementsheffing in de aanslagen inkomstenbelasting 2020 aan te wijzen als massaal bezwaar, zoals ook in voorgaande jaren is gebeurd.

Vragen en antwoorden

Lees in de downloads alles over de fiscale partnerregeling, persoonsgebonden aftrek en box3 (2020).

KEW en belastingaangifte 2020

Een relatie van ons kantoor heeft een KEW. De oude woning is begin 2019 verkocht en relatie is tijdelijk gaan huren. In maart 2020 is een koopovereenkomst getekend voor nieuwbouw. Transport is september 2020 geweest. De verzekeraar had de KEW-clausule van de polis gehaald. De premiebetaling is door blijven lopen, in afwachting van de nieuwe financiering en herplaatsing van de KEW-clausule (september 2020). Moet de spaarpolis nu in box 3 opgegeven worden als vermogen (peildatum 1 januari 2020)?

Fiscale informatie bij de inkomstenbelasting 2020

Als download is een document beschikbaar met informatie over de belastingregels die gelden voor de inkomstenbelasting 2020.

Aangifte inkomstenbelasting

U gaat iemand helpen om aangifte te doen. U bent zich aan het voorbereiden of u zit al samen met de klant. De Belastingdienst heeft een handig overzicht gemaakt.
Getoond 1 tot 25 van 115. Er zijn meer pagina's.

Permanent Actueel met Fintool?

Als professioneel financieel adviseur moet en wilt u bijblijven en dat het liefst in zo weinig mogelijk (kostbare) tijd. Dat kan nu met Fintool.nl! Meld u nu aan als abonnee en krijg direct toegang tot de Kennisbank en Helpdesk.
Lees verder

Fintool bv © 2003/2025. Alle rechten voorbehouden.
Lees graag de leveringsvoorwaarden en het privacy reglement.

1
1