In deze evaluatie ligt de focus op doeltreffendheid en doelmatigheid, op de naleving door belastingplichtigen en op de uitvoering en handhaving door de Belastingdienst. De scope van deze evaluatie is gefocust op de fiscale regeling partneralimentatie en niet op partneralimentatie zelf. Ook (de fiscale behandeling van) kinderalimentatie valt buiten de scope van de evaluatie.
De Kennisgroep onroerende zaken heeft de vraag beantwoord wat de eigenwoningreserve is als een belastingplichtige op grond van de huwelijkse voorwaarden bij ontbinding van het huwelijk en verkoop van de woning meer overwaarde ontvangt.
De Kennisgroep aanmerkelijk belang heeft de vraag beantwoord of het “stallen” van gelden door een bv bij een aandeelhouder onder het schuldenbegrip van artikel 4.13, eerste lid, onderdeel f, van de Wet inkomstenbelasting 2001 valt.
Het wetsvoorstel waarover de Afdeling advisering nu advies heeft uitgebracht, neemt de vuistregels van de Hoge Raad over in een tegenbewijsregeling. Daarmee krijgen belastingplichtigen de mogelijkheid hun werkelijke rendement aannemelijk te maken. Als dit rendement lager is dan hun forfaitaire rendement, wordt dit lagere rendement in aanmerking genomen. De tegenbewijsregeling is een tijdelijke regeling die geldt tot de invoering van een nieuw box 3-systeem.
De Kennisgroep onroerende zaken heeft de vraag beantwoord hoe het eigenwoningforfait moet worden bepaald als een belastingplichtige zich niet gelijktijdig met de verhuizing inschrijft op het woonadres van de nieuwe woning in de basisregistratie personen.
Het is voortaan mogelijk online een Verklaring betalingsgedrag aan te vragen. Jaarlijks verwerkt de Belastingdienst zo’n 50.000 aanvragen via de post. Dit proces gaat met online aanvragen sneller, gemakkelijker en verkleint de kans op fouten.
Het vraagstuk van de individuele en buitensporige last ontwikkelt zich in de jurisprudentie. Dit standpunt geeft de stand van zaken tot de publicatiedatum met betrekking tot dit vraagstuk en beperkt zich tot de individuele en buitensporige last in relatie tot box 3.
De Belastingdienst gaat vanaf 1 januari 2025 weer volledig handhaven bij organisaties die werken met mensen die volgens de wet eigenlijk in loondienst horen. Wel worden er over het kalenderjaar 2025 nog geen boetes opgelegd. Dit geldt voor zowel verzuim- als vergrijpboetes.
Het Centraal Aanspreekpunt Pensioenen heeft V&A 24-008 gepubliceerd. In dit V&A zijn de voorlopige bedragen opgenomen van de voor 2025 geldende AOW-franchises, AOW-bedragen van artikel 10aa UBLB en het maximum pensioengevend loon.
Volgens uitspraken van de Hoge Raad is het belasten van fictief rendement over vermogen in box 3 in strijd met het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens (EVRM). De Belastingdienst moet het werkelijk rendement op vermogen belasten en – als dit lager is dan het fictieve rendement – de te veel betaalde belasting terugbetalen. Belastingplichtigen met vermogen in box 3 kunnen hun werkelijk rendement vanaf de zomer 2025 doorgeven.
Het Centraal Aanspreekpunt Pensioenen heeft een V&A gepubliceerd over de vraag of de eventtoets in stand blijft voor pensioenaanspraken die zijn opgebouwd vóór de overgang naar het WTP-regime. Meer specifiek benoemt dit V&A de situaties waarin de eventtoets wel en niet wordt toegepast.
U krijgt vanaf oktober 2024 een brief van de Belastingdienst als u in aanmerking komt voor het doorgeven van uw werkelijk rendement in box 3 over 1 of meerdere jaren. In deze brief staat nog niet voor welke jaren u het werkelijk rendement mag doorgeven.
In de toelichting leest u meer over de feiten en omstandigheden die een rol spelen bij het beoordelen van de arbeidsrelatie tussen opdrachtgever en opdrachtnemer.
Verschillende instanties willen experimenteren met mogelijkheden om gemeenten beter en sneller in te lichten op het moment dat mensen betalingsachterstanden oplopen. Door gegevensdeling mogelijk te maken, zijn gemeenten sneller in staat huishoudens met dreigende (problematische) schulden te signaleren en te voorkomen dat mensen flink in de problemen komen.
De Kennisgroep onroerende zaken heeft de vraag beantwoord hoe de schuld die is aangegaan ter betaling van de kosten ter verkrijging van de schulden (de zogenoemde financieringskosten) moet worden bepaald als deze financieringskosten voor een deel betrekking hebben op een box 3-schuld.
De Kennisgroep inkomstenbelasting niet-winst heeft twee vragen beantwoord over het restant persoonsgebonden aftrek dat in een volgend jaar niet in de aangifte inkomstenbelasting is aangegeven.
Op 1 januari 2025 gaat de Belastingdienst volledig handhaven op schijnzelfstandigheid. Bedrijven en organisaties die mensen als zzp’er inhuren voor werk dat zij niet zelfstandig uitvoeren, kunnen dan weer een boete en naheffingen krijgen.
Met ingang van 1 januari 2025 veranderen de regels van de kleineondernemersregeling (KOR). Ook wordt het mogelijk om de KOR aan te vragen in andere EU-landen: de EU-KOR.
Bent u het niet eens met de aangifte overdrachtsbelasting en het bedrag dat u hebt betaald? Bijvoorbeeld omdat u vindt dat voor u een ander tarief geldt of omdat u denkt dat u recht hebt op een vrijstelling. Of bent u het niet eens met een naheffingsaanslag? Dan kunt u zelf, of de notaris namens u, bezwaar maken.
Maak bezwaar binnen 6 weken na de datum waarop de overdrachtsbelasting is betaald. Is uw bezwaar te laat?
Als professioneel financieel adviseur moet en wilt u bijblijven en dat het liefst in zo weinig mogelijk (kostbare) tijd. Dat kan nu met Fintool.nl! Meld u nu aan als abonnee en krijg direct toegang tot de Kennisbank en Helpdesk.