Dit rapport beschrijft de uitkomsten van een onderzoek naar het beeld en de kennis van het Nederlandse publiek over het belastingstelsel en het vereenvoudigen van het belastingstelsel.
Burgers, organisaties en juridische professionals (zoals advocaten en belastingadviseurs) kunnen vanaf 4 december digitaal procederen in alle belastingzaken bij alle rechtbanken en gerechtshoven.
Na overlijden vervalt de toegang tot het portaal MijnBelastingdienst Zakelijk. Het is onmogelijk voor nabestaanden om toegang te verkrijgen met het DigiD van de overledene. Staatssecretaris Van Rij laat weten in een brief aan de Kamer dat de Belastingdienst op verschillende manieren probeert te ondersteunen bij deze situaties.
De gemeentelijke woonlasten in de grootste gemeenten stijgen dit jaar 2,9 procent voor huishoudens in een koopwoning. De ozb stijgt met 3,5 procent het sterkst, gevolgd door de rioolheffing (3,2 procent).
Voor huurders stijgen de gemeentelijke woonlasten 1,5 procent.
De belasting- en premiedruk steeg in 2020 naar 39,2 procent van het bruto binnenlands product. Hiermee zette de stijgende trend van de laatste jaren door. Uitgezonderd een daling in 2011 en 2015 nam de belasting- en premiedruk het afgelopen decennium jaarlijks toe. Hierdoor lag deze in 2020 4 procentpunt hoger dan in 2010. Dit meldt het CBS.
Een huishouden met een eigen woning betaalt dit jaar gemiddeld 1.361 euro, 3,9 procent meer dan vorig jaar. Daarvan gaat 811 euro naar de gemeente, 188 euro naar de provincie en 362 euro naar het waterschap. Met de Lokale Lasten Calculator kunt u zelf uw woonlasten berekenen.
Hoe kunnen we ons belastingstelsel beter en toekomstbestendig maken? Het ministerie van Financiën heeft hier samen met andere departementen onderzoek naar gedaan en bouwstenen voor opgesteld.
De bijzondere omstandigheden als gevolg van de coronacrisis geven aanleiding voor tijdelijke versoepelingen van verschillende fiscale regelingen. In dit beleidsbesluit geeft staatssecretaris J.A. Vijlbrief hieraan uitvoering in de vorm van enkele concrete goedkeuringen.
De gemeentelijke woonlasten stijgen dit jaar forser dan voorgaande jaren doordat het rijk de afvalstoffenbelasting met 139 procent verhoogt. Gemeenten rekenen die extra kostenpost door aan hun inwoners. Huurders betalen dit jaar 5,4 procent meer, eigenaar-bewoners 4,3 procent. . Dit blijkt uit het rapport Kerngegevens Belastingen Grote Gemeenten 2019, dat is opgesteld door het Centrum voor Onderzoek van de Economie van de Lagere Overheden (COELO) van de Rijksuniversiteit Groningen.
Voor het eerst kan iedere Nederlander nu zonder moeite zien hoeveel hij of zij moet betalen aan gemeente, provincie en waterschap. Het Centrum voor Onderzoek van de Economie van Lagere Overheden (COELO) van de Rijksuniversiteit Groningen heeft de eerste uitgebreide Lokale Lasten Calculator gepresenteerd. Hiermee zijn de lokale lasten die in verschillende plaatsen worden geheven heel gemakkelijk online te vergelijken. Ook is te zien hoeveel de gemeenten ontvangen van het Rijk.
Met ingang van 1 januari 2018 zijn de bijstandsnormen gewijzigd. In het verlengde daarvan wijzigen ook de normbedragen voor de kosten van bestaan bij de kwijtschelding van belastingen. VNG heeft dit in een overzicht samengevat.
Het ministerie van Financiën heeft een overzicht samengesteld van de belangrijkste belastingwijzigingen per 1 januari 2018. Het gaat om wijzigingen op het gebied van de inkomstenbelasting, loonbelasting, schenk- en erfbelasting, belastingen op milieugrondslag, autobelastingen, vennootschapsbelasting, btw en accijns.
In deze rekenregels zijn de gevolgen verwerkt van aanpassingen in het bruto wettelijk minimumloon, de sociale premies, belastingtarieven en heffingskortingen per 1 januari 2018 voor uitkeringsbedragen en grondslagen op het minimumniveau. Ook zijn de belangrijkste beleidswijzigingen met betrekking tot deze uitkeringsbedragen opgenomen.
In deze rekenregels zijn de gevolgen verwerkt van aanpassingen in het bruto wettelijk minimumloon, de sociale premies, belastingtarieven en heffingskortingen per 1 juli 2017 voor uitkeringsbedragen en grondslagen op het minimumniveau. Ook zijn de belangrijkste beleidswijzigingen met betrekking tot deze uitkeringsbedragen opgenomen.
Een verschuiving van de landelijke inkomstenbelasting naar een onroerendezaakbelasting (OZB) op woninggebruik of een ingezetenenheffing biedt gemeenten de mogelijkheid om beter in te spelen op de lokale wensen, stelt het CPB.
De opbrengst van de onroerendezaakbelasting (ozb) stijgt dit jaar met 3,86 procent. Dat is meer dan de 2,76 procent die als bovengrens is afgesproken (de macronorm). Toch betalen huishoudens gemiddeld maar 1,9 procent meer aan de gemeente. Dat komt doordat de afvalstoffenheffing daalt, en doordat de rioolheffing minder stijgt dan ooit eerder gemeten. Dit blijkt uit de Atlas van de Lokale Lasten die COELO vandaag presenteert.
Zie link voor digitale Atlas van alle gemeenten.
Let op: er is een update van dit bericht in verband met aanpassing cijfers
Op dinsdag 18 december 2012 heeft de Eerste Kamer ingestemd met het Belastingplan 2013, het wetsvoorstel Overige fiscale maatregelen 2013, de Wet herziening fiscale behandeling eigen woning en de Wet elektronische registratie notariële akten. In dit bericht geeft het ministerie van Financiën een overzicht van de belangrijkste, cijfermatige wijzigingen in de rijksbelastingen per 1 januari 2013.
Op de website (zie link) staat een een 'eindejaarstips' overzicht.
Het document 'Eindejaarstips 2012' bevat algemene tips, maar ook adviezen voor specifieke doelgroepen, zoals ondernemers, bv's, dga's, werkgevers en werknemers.
De fiscus heeft de afgelopen jaren voor 40 miljoen euro aan onterecht uitgekeerde toeslagen vastgesteld. Ondertussen loopt er strafrechtelijke vervolging naar mensen die ervan worden verdacht in totaal nog eens onterecht 40 miljoen euro te hebben geïnd.
Als professioneel financieel adviseur moet en wilt u bijblijven en dat het liefst in zo weinig mogelijk (kostbare) tijd. Dat kan nu met Fintool.nl! Meld u nu aan als abonnee en krijg direct toegang tot de Kennisbank en Helpdesk.