Het huidige toeslagenstelsel is onhoudbaar. Het vraagt heel veel van mensen die een toeslag nodig hebben en leidt tot onzekerheid over terugvorderingen en nabetalingen. Een volgend kabinet zal daarom een keuze moeten maken om het stelsel fundamenteel te hervormen.
In een ingediende motie bij de Eerste Kamer wordt gesteld dat de EU voor toekenning van gelden uit het Herstelfonds hervormingen kan eisen van Nederland, zoals het beperken van de hypotheekrenteaftrek.
De Eerste Kamer heeft op 18 december ingestemd met ruim 60 belastingmaatregelen voor burgers en bedrijven. Dit betekent dat de belastingtarieven vanaf volgend jaar omlaag gaan en de heffingskortingen (belastingkortingen) omhoog, waardoor werken lonender wordt.
Tussen 2006 en 2016 is het gemiddelde besteedbare inkomen van tweeverdieners gestegen, terwijl het voor eenverdieners met partner en eventueel gezin in diezelfde periode afnam. Dat blijkt uit nieuw onderzoek van het CBS.
Staatssecretaris Snel schrijft in antwoord op Kamervragen dat belastingheffing voor inwoners van België die een pensioen uit Nederland ontvangen kan leiden tot dubbele belastingheffing als België deze pensioenen ook in de heffing betrekt. Deze situatie is onwenselijk.
Staatssecretaris Wiebes heeft de Tweede Kamer een brief met nadere informatie over de stelselherziening gestuurd. Op Prinsjesdag (2014) had het kabinet zijn ambities kenbaar gemaakt ten aanzien van een herziening van het belastingstelsel. Wiebes geeft aan dat de afgelopen periode intensief overleg heeft plaatsgevonden over de mogelijkheden om de lasten op arbeid te verlagen en het belastingstelsel te vereenvoudigen. Voor het zomerreces wil Wiebes gesprekken daarover voortzetten met andere partijen in de Tweede Kamer.
Volgens De Telegraaf gaan de belastingtarieven in het nieuwe plan juist omhoog om aan de nivelleringswens van de sociaaldemocraten te voldoen. Met name midden- en hogere inkomens en huizenbezitters zullen hier last van krijgen.
Dat stelt het Verbond van Verzekeraars in een eerste reactie op het rapport-Van Dijkhuizen.
Het interim-rapport van de commissie-Van Dijkhuizen over het toekomstig belastingstelsel streeft sympathieke doelen na, maar heeft op het gebied van de woningmarkt en het pensioenstelsel onbedoeld negatieve gevolgen.
Staatssecretaris Weekers van Financiën heeft op 9 februari 2012 een belastingcommissie inkomstenbelasting en toeslagen ingesteld, de Commissie Van Dijkhuizen (CVD). De CVD heeft het CPB verzocht een analyse te maken van de budgettaire, koopkracht- en macro-economische effecten van een pakket van maatregelen.
Dit rapport is als download beschikbaar en wij hebben een paar punten uitgelicht.
Als professioneel financieel adviseur moet en wilt u bijblijven en dat het liefst in zo weinig mogelijk (kostbare) tijd. Dat kan nu met Fintool.nl! Meld u nu aan als abonnee en krijg direct toegang tot de Kennisbank en Helpdesk.