De belasting- en premiedruk steeg in 2020 naar 39,2 procent van het bruto binnenlands product. Hiermee zette de stijgende trend van de laatste jaren door. Uitgezonderd een daling in 2011 en 2015 nam de belasting- en premiedruk het afgelopen decennium jaarlijks toe. Hierdoor lag deze in 2020 4 procentpunt hoger dan in 2010. Dit meldt het CBS.
Hoe kunnen we ons belastingstelsel beter en toekomstbestendig maken? Het ministerie van Financiën heeft hier samen met andere departementen onderzoek naar gedaan en bouwstenen voor opgesteld.
Van 6 op de 10 fiscale aftrekposten, vrijstellingen en kortingen is onbekend wat ze kosten en wat het effect is. Dit blijkt uit een inventarisatie van de Algemene Rekenkamer van alle fiscale regelingen die de belastingontvangsten van het Rijk verminderen.
In de politiek leeft breed de wens om het belastingstelsel te hervormen. Onderdeel hiervan is de gedachte de belastinggrondslag te verschuiven van ‘arbeid en winst’ naar ‘consumptie en duurzaamheid’. Dat zou meerdere doelen tegelijk kunnen dienen: een hogere opbrengst voor de schatkist, een passende prijs voor milieuvervuiling en vermindering van de complexiteit van het belastingstelsel. Het PBL heeft gekeken naar enkele belangrijke opties voor een dergelijke verschuiving, namelijk de btw en de bestaande groene belastingen op energie, verkeer en vervoer.
Een relatief groot deel van de Nederlandse belasting- en premieontvangsten is afkomstig van belastingen op arbeid. Nederland staat daarmee in de Europese Unie op de tweede plaats. De belasting op kapitaal heeft juist een relatief laag aandeel in de belastingontvangsten. Bij elkaar betalen belastingplichtigen in Nederland relatief echter niet meer of minder aan de fiscus dan de gemiddelde Europeaan. Dat meldt CBS.
De versobering van het fiscale voordeel voor particulieren die groen beleggen betekent dat de Staat minder uitgeeft aan heffingskorting. Over de jaren 2011 en 2012 gaat het opgeteld om € 84 miljoen. Deze besparing is € 17 miljoen meer dan het kabinet had voorzien.
De crisisheffing 2012 heeft ruim 628 miljoen euro opgebracht. Deze heffing moet worden betaald over het loon boven 150 duizend euro. Ruim de helft van de opbrengst komt uit de financiële en zakelijke dienstverlening.
Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).
De Belastingdienst maakt te weinig handen vrij voor het innen van belastinggeld en het controleren van aangiftes. Daardoor kunnen tienduizenden ‘windhappers’ en belastingfraudeurs ongestoord hun gang gaan.
De Staat loopt hierdoor miljarden aan belastinginkomsten mis. Dat blijkt uit een enquete van Abvakabo FNV onder medewerkers van de Belastingdienst.
De Stichting Beheer Kasteel Renswoude heeft een aantal Kamerikkers een aanmaning gestuurd voor de eerder opgelegde heffing. Ruim 30 inwoners van Kamerik zijn voor meer dan 1 miljoen euro aangeslagen. De stichting heeft het recht om belasting te heffen op grond van ‘de dertiende penning’. Deze penning bestaat alleen in het westelijke deel van Utrecht (o.a. Abocoude, Baambrugge, Loenen en Vinkeveen) en ook in Kamerik.
Handzaam overzicht van de belangrijkste fiscale kengetallen. Het bevat een (meerjarig) overzicht van belastingtarieven en belastingopbrengsten. Effectieve belastingdruk komt aan de orde.
Als professioneel financieel adviseur moet en wilt u bijblijven en dat het liefst in zo weinig mogelijk (kostbare) tijd. Dat kan nu met Fintool.nl! Meld u nu aan als abonnee en krijg direct toegang tot de Kennisbank en Helpdesk.