De Eindejaarsregeling 2023 bevat voornamelijk technisch onderhoud en enkele inhoudelijke wijzigingen om de wet uitvoerbaar en relevant te houden. Dergelijke wijzigingen volgen bijvoorbeeld uit de Fiscale verzamelwet 2024, het Belastingplan 2023 en betreffen ook ter codificatie van uitspraken en bestendig maken van uitvoeringspraktijk.
De vermogensrendementsheffing werd eerst op basis van vooraf vastgestelde fictieve rendementen vastgesteld.
Met de uitspraak van de Hoge Raad en 'herstelwetgeving' is er gedurende de overgangsperiode een afwijkende methodiek. Zie rekenmodel.
In dit besluit worden enkele beleidsbesluiten ingetrokken. De besluiten hebben hun belang verloren door wetswijziging of omdat er bijvoorbeeld sprake is van een interne werkinstructie, tijdsverloop of jurisprudentie.
De Wet van 22 december 2021 tot wijziging van enkele belastingwetten en enige andere wetten (Overige fiscale maatregelen 2022) is in een staatsblad gepubliceerd. Idem Belastingplan 2023
In 2023 verandert er een aantal regels op het terrein van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Hieronder vindt u een verkort overzicht van die wijzigingen.
Op 20 december heeft de Eerste Kamer ingestemd met het pakket Belastingplan 2023. Dit betekent dat per 2023 weer een groot aantal belastingmaatregelen wijzigt.
Het kabinet verhoogt de vergoeding voor de kinderopvangkosten opnieuw. Hierdoor zullen de maximum uurprijzen voor 2023 in totaal met 1,74% extra stijgen voor alle vormen van kinderopvang.
Deze regeling stelt de premiepercentages vast die gelden voor de premieheffing voor de Algemene Ouderdomswet (Aow) en Algemene nabestaandenwet (Anw), het Algemeen Werkloosheidsfonds (AWf), het Uitvoeringsfonds voor de overheid (Ufo) en het Arbeidsongeschiktheidsfonds (Aof) en de opslag op de premie Aof voor de kinderopvangtoeslag.
Per 1 januari 2023 wordt de kostendelersnorm gewijzigd zodat inwonende jongeren tot en met 27 jaar niet langer meetellen als kostendelende medebewoner voor hun huisgenoten.
Met deze regeling zijn de eigen bijdragen voor 2023 vastgesteld voor enkele hulpmiddelen, kraamzorg thuis, poliklinische bevallingen zonder medische noodzaak en ziekenvervoer op grond van Zorgverzekeringswet (hierna: Zvw).
In de bijlage zijn de inkomenstabellen met bijbehorende financieringslastpercentages opgenomen. De financieringslastpercentages dalen voor alle inkomens vanwege de hoge inflatie in 2022.
De meeste huishoudens kunnen volgend jaar iets meer lenen, indien rekening wordt gehouden met de verwachte loonstijgingen (..). Vanaf volgend jaar telt voor tweeverdieners het tweede inkomen volledig mee bij het bepalen van de maximale leenruimte.
Staatssecretaris Van Rij stuurde de Tweede Kamer de 5e nota van wijziging bij het Belastingplan 2023. Ook meldt de staatssecretaris een nota van wijziging op het wetsvoorstel tot intensivering van het kindgebonden budget en afschaffing van de inkomensondersteuning voor AOW'ers. De staatssecretaris gaat ook in op enkele vragen uit het 2e wetgevingsoverleg over het pakket Belastingplan 2023.
De nota van wijziging verruimt tijdelijk het lage inkomensvoordeel (LIV) als uitkomst van de gesprekken met sociale partners over de invulling van het pakket aan maatregelen voor het mkb.
Staatssecretaris Van Rij stuurde een onderzoek naar fiscale regelingen en een plan van aanpak voor vereenvoudiging van het belastingstelsel naar de Eerste Kamer.
Staatssecretaris Van Rij gaf antwoord op vragen uit het wetgevingsoverleg over het pakket Belastingplan 2023. Ook is de 4e nota van wijziging bij het Belastingplan 2023 gepubliceerd.
Besluit tot vaststelling van het wettelijk minimumloon met ingang van 1 januari 2023 vanwege een bijzondere verhoging van 8,05% en de halfjaarlijkse indexatie en tot wijziging van het Besluit inkomensondersteuning AOW-ers teneinde de inkomensondersteuning te verlagen.
Als professioneel financieel adviseur moet en wilt u bijblijven en dat het liefst in zo weinig mogelijk (kostbare) tijd. Dat kan nu met Fintool.nl! Meld u nu aan als abonnee en krijg direct toegang tot de Kennisbank en Helpdesk.