Nederland telt een groot aantal organisaties die bijdragen aan het algemeen nut, waarvan er zo’n 45.000 bij de Belastingdienst geregistreerd zijn als Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI). Dit zijn bijvoorbeeld organisaties als goede doelen, culturele instellingen, kerken en andere religieuze instellingen.
Dit wetsvoorstel regelt de verlaging van de btw op energie van 21% naar 9% per 1 juli 2022, een verlaging van de accijns op benzine, diesel en LPG met 21% per 1 april 2022 en een uitwerking van de maatregelen ter demping van het effect van de stijgende energieprijzen voor het Caribisch deel van Nederland.
Werkgevers kunnen vanaf 2020 tot 2.000 euro hogere onbelaste vergoedingen geven aan hun werknemers. De zogenaamde werkkostenregeling, waarmee werkgevers bijvoorbeeld een kerstpakket of een bedrijfsuitje kunnen geven, wordt verruimd. Dit wordt gedaan op zo’n manier dat kleine werkgevers relatief het meeste voordeel hebben.
Pleegouders houden voor de vergoedingen die ze ontvangen voor het bieden van pleegzorg een belastingvrijstelling. Ze hoeven nu en in de toekomst de vergoedingen niet op te geven bij hun aangifte inkomstenbelasting. Dit voorstel heeft staatssecretaris Snel naar de Tweede Kamer gestuurd.
Circa 10% van ontslagvergoedingen die in een stamrecht-bv zijn ondergebracht zijn opgenomen met een beroep op de '80%-regeling'.
Dit jaar is er de mogelijkheid om een belastingkorting te krijgen bij algehele afkoop van een stamrecht (voormalige ontslagvergoeding).
Minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën maakt zich nog geen zorgen.
Een hoger toptarief in de inkomstenbelasting levert geen hogere belastingopbrengst op. Het opbrengstmaximaliserende toptarief is in Nederland ongeveer 49%. Verhoging van het huidige toptarief van 52% leidt dan niet tot meer, maar juist tot minder belastingopbrengsten.
De CVD stelt voor de hypotheekrenteaftrek te beperken. In haar advies stelt de commissie de bestaande en nieuwe gevallen fiscaal gelijk te behandelen, de annuïteitenaflossing niet te verplichten (huidig voorstel BP2013) en de rente over restschulden wel fiscaal aftrekbaar te maken.
Deze punten en andere aanpassingen heeft de CVD in haar voorstel gedaan. Het volledige rapport is als download beschikbaar en wij hebben een aantal onderdelen uitgelicht.
Als professioneel financieel adviseur moet en wilt u bijblijven en dat het liefst in zo weinig mogelijk (kostbare) tijd. Dat kan nu met Fintool.nl! Meld u nu aan als abonnee en krijg direct toegang tot de Kennisbank en Helpdesk.