Om ervoor te zorgen dat perverse prikkels in de financiële sector worden tegengegaan en het vertrouwen in de financiële sector wordt vergroot, mogen medewerkers van financiële ondernemingen, wiens vaste beloning voor een deel uit aandelen bestaat, die pas na vijf jaar verkopen.
In dit wetsvoorstel is een aantal wijzigingen van de Wet op het financieel toezicht (Wft) ten aanzien van beloningen in financiële ondernemingen opgenomen. Het gaat hierbij om de wettelijke verplichting voor bestuurders en werknemers van financiële ondernemingen om aandelen die een onderdeel zijn van de vaste beloning voor een periode van vijf jaar niet te verkopen.
De ruim 7.000 financieel dienstverleners in Nederland werken steeds meer samen met andere partijen. Dat biedt kansen, maar ze moeten er wel op letten dat ze afspraken bij uitbesteding, bijvoorbeeld van IT-diensten, schriftelijk vastleggen. Ook belonen veel financieel dienstverleners freelancers ten onrechte nog steeds volledig variabel. Dit meldt de AFM.
Financiële ondernemingen, zoals banken en verzekeraars, zijn straks ook verplicht om bij hun beloningsbeleid meer rekening te houden met hun maatschappelijke positie door van tevoren stakeholders te betrekken bij beloningsvoorstellen en daarover verantwoording af te leggen.
De AFM doet een oproep aan de sector op basis van onderzoek bij banken, verzekeraars en financieel dienstverleners.
Ondernemingen zouden moeten streven naar een samenwerkingsgerichte cultuur, omdat dit zorgt voor minder schadelijk gedrag richting klanten.
Er is een internetconsultatie geopend voor het wetsvoorstel nadere beloningsmaatregelen financiële sector. Dit wetsvoorstel moet ervoor zorgen dat perverse prikkels verbonden aan beloningen in de financiële sector worden tegengegaan en het vertrouwen in de financiële sector wordt vergroot.
Minister Hoekstra stuurde de Tweede Kamer de kabinetsreactie op het initiatiefwetsvoorstel met betrekking tot beloningsmaatregelen in de financiële sector.
Minister Dijsselbloem van Financiën gaat met een nieuwe wet het beloningsbeleid binnen de financiële sector aanscherpen. Belangrijk onderdeel van het wetsvoorstel is de introductie van een bonusplafond. Voor iedereen die werkzaam is in de Nederlandse financiële sector wordt een eventuele bonus per 2015 gemaximeerd op 20% van de vaste beloning. Dat schrijft minister Dijsselbloem van Financiën in een brief aan de Tweede Kamer behorend bij het wetsvoorstel Wet beloningsbeleid financiële ondernemingen.
De Nederlandse Vereniging van Banken ziet in het rapport aanknopingspunten voor toekomstig beleid. Nederland heeft een open, internationaal georiënteerde economie en de financiële sector is daar een afspiegeling van. Om de Nederlandse economie optimaal te kunnen bedienen, zijn grensoverschrijdend opererende banken nodig. Een veel kleinere bancaire sector leidt tot lagere welvaartsgroei en grotere afhankelijkheid van buitenlandse instellingen.
Financiële ondernemingen moeten een beloningsbeleid hanteren dat onzorgvuldige behandeling van klanten voorkomt en dat niet aanmoedigt tot het nemen van onaanvaardbare risico's. Dat staat in het Besluit beheerst beloningsbeleid dat de minister De Jager heeft vastgesteld. Per 1 januari 2011 hebben De Nederlandsche Bank (DNB) en de Autoriteit Financiële Markten (AFM) de expliciete bevoegdheid om het beloningsbeleid van de financiële ondernemingen te toetsen.
Als professioneel financieel adviseur moet en wilt u bijblijven en dat het liefst in zo weinig mogelijk (kostbare) tijd. Dat kan nu met Fintool.nl! Meld u nu aan als abonnee en krijg direct toegang tot de Kennisbank en Helpdesk.