MijnFintool

Home Dossiers besteedbaar inkomen 1 tot 25 van 51

Wetsvoorstel regeling alleenverdienersproblematiek

Huishoudens die door een samenloop van regelingen onder het bestaansminimum terecht komen, krijgen de komende jaren een vaste tegemoetkoming van hun gemeente.
Nieuws
14 jan 2022

Persoonlijke inflatiecalculator

Het CBS publiceert iedere maand het inflatiecijfer volgens de consumentenprijsindex (CPI). Dit cijfer laat de prijsontwikkeling zien van een pakket goederen en diensten dat de gemiddelde consumptie van alle Nederlanders vertegenwoordigt. De gemiddelde Nederlander bestaat echter niet en waarschijnlijk is er niemand die precies dit pakket goederen en diensten consumeert. Hoe zou het inflatiecijfer eruit zien als het was gebaseerd op uw eigen uitgavenpatroon?

Geldplan Werkloosheid

Nibud heeft een nieuwe tool toegevoegd aan haar assortiment geldplannen. Geldplan Werkloosheid geeft inzicht in de huidige situatie en de financiële situatie bij werkloos worden.
Nieuws
24 sep 2021

Gezamenlijke koopwoning vaker naar de man

Na een scheiding valt de gemiddelde koopkracht van vrouwen aanzienlijk terug, terwijl deze bij mannen enigszins toeneemt. Wel stijgt de gemiddelde koopkracht van vrouwen in de vijf jaar na de scheiding sneller, onder meer doordat ze meer uren gaan werken dan voor de scheiding. Dit blijkt uit diverse onderzoeken van het CBS. Onder een scheiding wordt in deze onderzoeken verstaan het beëindigen van een periode van samenwonen.

Financiële planning is ingewikkeld

De vermogensopbouw van Nederlandse huishoudens is lang niet altijd optimaal. Een aanzienlijke groep huishoudens bouwt weinig vermogen op, of heeft het vastzitten in een eigen woning of pensioenfonds.

Lagere (maand)lasten?

In de praktijk vraagt een consument om 'de beste', 'de goedkoopste', of in dit geval 'lagere maandlasten'. Na een oversluiting vielen de netto maandlasten tegen en stapte de consument naar de rechter.

Tool geeft ouders overzicht op financieel gebied

Vanaf het moment dat je weet dat je een kind verwacht tot dat je kind helemaal op eigen benen staat, is er ook op financieel gebied veel om je als ouders in te verdiepen.

Rekentool: Meer inzicht in de financiële gevolgen van uitkering naar werk

Mensen die de overstap willen maken van uitkering naar werk weten vaak niet wat hier de financiële consequenties van zijn. Het Nibud heeft met subsidie van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid een rekentool ontwikkeld die de gevolgen van deze overstap in kaart brengt.
Nieuws
19 jun 2020

Daling armoederisico voor vrouwen bij echtscheiding

Van vrouwen die in 2017 zijn gescheiden, had 17 procent een jaar na de scheiding een huishoudensinkomen onder de lage-inkomensgrens. Dit risico op armoede was bij gescheiden mannen 7 procent.
Nieuws
17 jun 2019

Nibud: Kwart van de stellen ruziet over geldzaken

Een kwart van de Nederlandse stellen ruziet over geld. De onenigheid tussen de partners gaat over de manier waarop zij met hun geld omgaan. Dit blijkt uit het Nibud-rapport Geld en relatie 2019. De belangrijkste resultaten uit het onderzoek vindt u in de Factsheet Geld en relatie.

Kamervragen over oplopende vaste lasten

Staatssecretaris Van Ark gaf antwoorden op de Kamervragen over "de oplopende vaste lasten". Het aandeel vaste lasten is gestegen doordat zowel de prijzen als de belastingen omhoog zijn gegaan. Zo zijn de lasten op consumptie omhooggegaan om de lasten op arbeid te kunnen verlagen. Ook vertalen de hogere zorguitgaven zich direct door in een hogere premie.

Huishoudens met hoge hypotheek bezuinigen tijdens een recessie

Door huishoudens met hoge hypotheekschulden zijn de totale uitgaven van huishoudens tijdens de recessie met 6% verminderd. Dit blijkt uit een tweetal publicaties van het Centraal Planbureau (CPB).
Nieuws
12 dec 2018

Aantal huishoudens met inkomen boven € 50.000 gestegen

In 2017 hadden ruim een half miljoen huishoudens, 6,7 procent van de 7,7 miljoen huishoudens in Nederland, een gestandaardiseerd inkomen van meer dan € 50 000. Dit waren er 120.000 meer dan in 2013, toen het nog ging om bijna 400.000 huishoudens een inkomen in deze orde van grootte (5,3 procent van de huishoudens). Dit meldt het CBS naar aanleiding van de publicatie van de vernieuwde visualisatie Verdeling van het inkomen.

Huurders groot deel inkomen kwijt aan woonlasten

Huurders van sociale huurwoningen (maandhuur tot 710 euro) besteden een groot deel van hun inkomen aan woonlasten, zowel bij verhuurders in de commerciële sector als bij woningcorporaties. Voor huurders van een corporatiewoning is dit 31,2%. In de commerciële sector is dat 31,7%. De woonlasten bestaan uit de huur (verminderd met de huurtoeslag), het energie- en waterverbruik, de lokale lasten en de waterschapslasten.

Kamervragen welvaartsstijging

Minister Koolmees gaf antwoorden op Kamervragen over bij wie de 3% welvaartsstijging terecht is gekomen in 2018.

Beschikbaar inkomen en hypotheekschulden toegenomen

Het totale reëel beschikbaar inkomen van huishoudens is in 2017 met 1,5 procent gestegen. De inkomensgroei is nu voor het vierde jaar op rij positief. Wel is de reële groei lager dan een jaar eerder door de toegenomen inflatie. Dit meldt het CBS op basis van nieuwe cijfers over de financiën van huishoudens.
Nieuws
13 feb 2018

Nibud: Vrouwen gaan bewuster om met geld

73 procent van de mannen in Nederland zegt tevreden te zijn over hoe zijn partner met geld omgaat. Van de vrouwen is 67 procent hierover tevreden en vindt 9 procent dat haar partner slecht met geld omgaat. Van de stellen is 40 procent het over geldzaken niet altijd met elkaar eens. Dat meldt Nibud.
Nieuws
22 dec 2017

Beschikbaar inkomen van huishoudens stijgt

Het reëel beschikbaar inkomen van huishoudens is in het in het derde kwartaal van 2017 met 1,9 procent gestegen, iets minder sterk dan in de eerste twee kwartalen van 2017. Het inkomen steeg vooral doordat meer mensen aan het werk waren. Dit meldt het CBS op basis van nieuwe cijfers over de financiën van huishoudens.

Nederlanders positiever over hun financiële situatie

Sinds 2013 is de financiële situatie van Nederlanders over het algemeen beter geworden. Ruim de helft van de Nederlanders (57%) bestempelt hun financiële situatie als goed tot zeer goed. 53% komt nu (zeer) makkelijk rond, tegenover 47% in 2015 en 41% van de mensen in 2013. Dit blijkt uit de Monitor financieel gedrag 2017 van Wijzer in geldzaken, uitgevoerd onder ruim 1.000 consumenten van 18 t/m 80 jaar.

Beschikbaar inkomen en schulden huishoudens stijgt

De schulden van de Nederlandse huishoudens (incl. instellingen zonder winstoogmerk) bedroegen eind juni 2017 ruim 760 miljard euro, ruim 3 miljard euro meer dan eind maart.
Nieuws
27 jun 2017

Bestedingsbehoeften bij een afnemende gezondheid na pensionering

In dit paper analyseert Netspar hoe fysieke en cognitieve beperkingen de bestedingsbehoeften veranderen gedurende pensionering. Dit doen ze door de financiële tevredenheid van gepensioneerden in een groep Europese landen te volgen over tijd.
Nieuws
23 jun 2017

Inkomen huishoudens gestegen

Het totaal reëel beschikbaar inkomen van alle huishoudens samen steeg in het eerste kwartaal van 2017 met 2,1 procent. Er waren meer mensen aan het werk en de lonen stegen verder. Huishoudens verkopen per saldo aandelen en obligaties, maar door stijgende beurskoersen nam de waarde van de beleggingsportefeuille wel toe. Dit meldt het CBS op basis van de nieuwste cijfers over de financiën van huishoudens.

Rekentool WerkZorgBerekenaar

Een dagje meer of minder werken, wat betekent dat voor mijn portemonnee? Met de gelanceerde online rekentool WerkZorgBerekenaar is dit nu eenvoudig uit te rekenen. Het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) heeft de tool ontwikkeld in samenwerking met WOMEN Inc., hét vrouwennetwerk dat de positie van vrouwen in Nederland versterkt.

Duur scheefwonen in 2015 niet verder toegenomen

Het aantal huishoudens dat veel huur betaalt in verhouding tot het inkomen, is in 2015 gelijk gebleven. In dat jaar waren er 370 duizend huishoudens met huurtoeslag die “duur scheefwoonden”. In totaal ontvingen zij bijna 1,1 miljard euro huurtoeslag. Dat meldt het CBS op basis van nieuwe inkomensgegevens van 2015.

Inkomen huishoudens gestegen

Het reëel beschikbaar inkomen van huishoudens is in 2016 met 1,4 procent gestegen. Vooral de lonen van werknemers hebben aan de inkomensstijging bijgedragen. Zowel de hoogte van de lonen nam toe, als het aantal werkenden. De hypotheekschuld is, ondanks een afname in het vierde kwartaal, in 2016 toegenomen. Dat meldt het CBS in de publicatie Nederland in 2016.
Getoond 1 tot 25 van 51. Er zijn meer pagina's.

Permanent Actueel met Fintool?

Als professioneel financieel adviseur moet en wilt u bijblijven en dat het liefst in zo weinig mogelijk (kostbare) tijd. Dat kan nu met Fintool.nl! Meld u nu aan als abonnee en krijg direct toegang tot de Kennisbank en Helpdesk.
Lees verder

Fintool bv © 2003/2025. Alle rechten voorbehouden.
Lees graag de leveringsvoorwaarden en het privacy reglement.

1
1