Een verbod op betalingen met contant geld vanaf 3000 euro, inzet op afschaffing van het 500 euro biljet, het weren van ongebruikelijke klanten door banken en een Europese toezichthouder zijn onder meer nodig om het criminelen moeilijker te maken ons financiële stelsel te gebruiken voor witwassen. Deze en meer voorstellen staan in het gezamenlijke plan ‘aanpak witwassen’ dat minister Hoekstra en minister Grapperhaus naar de Tweede Kamer hebben gestuurd.
Vandaag kondigen de banken ABN AMRO, ASN Bank, ING, Rabobank, RegioBank en SNS aan te gaan samenwerken om betaalinitiatief Payconiq deze zomer in Nederland te introduceren. Payconiq is een nieuwe mobiele betaaldienst waarmee via één app direct online, onderweg en onderling betaald kan worden. De introductie volgt na een succesvolle pilot en uitrol in België, waar de banken ING, KBC, CBC en Belfius het platform ondersteunen.
Payconiq maakt betalen eenvoudig door in één app alle mogelijke betaalmanieren te ondersteunen – online in webshops, onderweg in winkels en onderling tussen gebruikers. De app maakt een directe koppeling met de betaalrekening van de klant van de deelnemende banken. Voor betalingen onderling aan vrienden en familie, is het telefoonnummer uit de contactenlijst voldoende, de klant hoeft het IBAN rekeningnummer van de ontvanger niet te kennen.
Door huishoudens werd in april 2,0 procent minder besteed aan goederen en diensten dan in april 2011. De consumptieve bestedingen zijn daarmee al bijna een jaar lang onafgebroken lager dan een jaar eerder.
Nederlanders houden vanwege de economische crisis de hand op de knip en hebben er weinig hoop op dat de situatie verbetert. Dit uit zich ook in het betaalgedrag van de Nederlander. Veel rekeningen worden door geldgebrek niet of te laat betaald. De zorgverzekeringrekening wordt daarbij meestal onderop de stapel gelegd.
Meer dan de helft van de Nederlandse bedrijven heeft last van achterstallige betalingen en de recessie. Dat blijkt uit de European Payment Index (EPI), het jaarlijks onderzoek van Intrum Justitia naar ontwikkelingen in betaalgedrag in 28 Europese landen.
ABN AMRO, ING en Rabobank komen vandaag met FiNBOX. Daarmee kunnen klanten rekeningen ontvangen, bewaren en betalen binnen de eigen internetbankieromgeving.
Sinds 1 januari bestaat het merk PIN officieel niet meer en kan er eigenlijk niet meer betaald worden door te pinnen. In plaats daarvan kan er alleen nog betaald worden met een pasje met chip: het nieuwe pinnen.
Volgens Erik Akerboom, Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid, neemt het skimmen weer toe. Skimmen is het op onrechtmatige wijze bemachtigen en kopiëren van pinpas- of creditcardgegevens.
Wanbetalers in Nederland hebben in het afgelopen kwartaal hogere schulden gemaakt. Een openstaande rekening die bij een incassobureau terechtkwam, bedroeg gemiddeld 1659 euro. Dat is bijna 20 procent hoger dan in het tweede kwartaal van 2010.
Het aantal wanbetalers in Nederland neemt in razendsnel tempo toe. Dat stelt de Nederlandse Vereniging van Incasso-ondernemingen (NVI), waarbij 80 procent van incassobureaus is aangesloten. De vereniging spreekt van een zeer zorgwekkende betalingsmoraal.
Nederlandse gemeenten zijn laks met betalen. Uit onderzoek in opdracht van MKB Nederland blijkt dat 80 procent van de gemeenten de rekeningen aan ondernemers te laat betaalt.
Een kwart van de Nederlandse winkeliers verwacht dat consumenten in de toekomst niet meer met contant geld zullen betalen. Dit blijkt uit onderzoek van Detailhandel Nederland en Hoofdbedrijfschap Detailhandel.
Vorig jaar heeft het Nederlandse bedrijfsleven een recordbedrag van 15 miljard euro moeten afboeken aan onbetaalde rekeningen. Per Nederlander komt dat uit op ongeveer 900 euro.
Dagvaardingen en gerechtelijke vonnissen kunnen beter per aangetekende post verstuurd worden dan via de huidige monopoliehouder, de gerechtsdeurwaarder. Dat stelt SEO Economisch Onderzoek in een rapport dat aan staatssecretaris Fred Teeven van Justitie is aangeboden.
Het aantal wanbetalers in Nederland neemt snel toe. Het totaal aantal openstaande rekeningen is in het derde kwartaal met een kwart gestegen tot 5,7 miljard euro. Vorig jaar rond deze tijd stond er nog 4,5 miljard euro open. Dit blijkt cijfers van de vereniging van incasso-ondernemingen (NVI).
Het aantal Nederlanders met een betalingsprobleem stabiliseert. Van de 11,8 miljoen kredietnemers heeft momenteel 6,6% moeite met het voldoen aan betalingsafspraken. Dat blijkt uit gegevens van BKR.
Nederlandse ondernemingen betalen hun rekening sneller dan een jaar geleden. Gemiddeld doen zij er 31 dagen over om een rekening te voldoen. Dat is een dag langer dan de gemiddelde betalingstermijn die bedrijven hanteren. Een jaar geleden kostte het hun nog 35 dagen om te betalen.
Het aantal meldingen van 'spooknota's' en acquisitiefraude neemt flink toe. Steeds meer ondernemers ontvangen offertes die als nota's zijn vermomd of facturen voor diensten die ze noit of in ieder geval niet bewust hebben afgenomen.
Europese bedrijven en overheden die hun rekeningen niet binnen dertig dagen betalen, moeten een extra rente van 8 procent gaan betalen. Over deze maatregel zijn de EU-lidstaten en het Europees Parlement het eens geworden. De maatregel heeft als doel te zorgen voor een betere betalingsmoraal.
Sinds MKB Nederland het betaalgedrag van gemeenten op www.snellerbetalen.nl openbaarmaakt, lijken gemeenten hun leven iets te beteren. In antwoord op Kamervragen meldt minister Van der Hoeven van Economische Zaken dat in plaats van 1 op de 5 nu nog maar 1 op de 6 gemeenten te laat betaalt.
De Nederlandse consument heeft het afgelopen jaar fors meer gepind waardoor het aantal contante betalingen voor het eerst aanzienlijk is gedaald, zo meldt Currence, de organisatie achter het pinnen, in haar jaarverslag over 2009.
Uit de Betalingsbarometer van kredietverzekeraar Atradius blijkt dat Europese bedrijven in de eerste maanden van 2010 gemiddeld 6 dagen eerder hun rekening voldoen dan vorig jaar.
Het kabinet wil af van onredelijk hoge, buitengerechtelijke incassokosten. Voortaan moet de vergoeding voor deze kosten berekend worden als percentage van het bedrag dat de schuldenaar aan de schuldeiser is verschuldigd, met een minimumbedrag van 40 euro.
Als professioneel financieel adviseur moet en wilt u bijblijven en dat het liefst in zo weinig mogelijk (kostbare) tijd. Dat kan nu met Fintool.nl! Meld u nu aan als abonnee en krijg direct toegang tot de Kennisbank en Helpdesk.