Banken en de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) hebben een afsprakenkader ondertekend waarmee zij aangeven dat zij volgens deze afspraken sociaal gaan incasseren.
In 2024 nam het aantal Nederlanders van 18 jaar en ouder met een krediet verder af. Eind 2024 telde Nederland 7,3 miljoen mensen die bij BKR geregistreerd staan met een krediet, dat zijn er 300 duizend minder dan in 2023, toen 7,6 miljoen Nederlanders bij BKR geregistreerd stonden met een krediet.
De dalende trend van de bij Stichting BKR (BKR) geregistreerde consumptieve kredieten zet door, de afname van het aantal personen met een betalingsachterstand lijkt zich te stabiliseren. Dit blijkt uit de Kredietbarometer.
Verschillende instanties willen experimenteren met mogelijkheden om gemeenten beter en sneller in te lichten op het moment dat mensen betalingsachterstanden oplopen. Door gegevensdeling mogelijk te maken, zijn gemeenten sneller in staat huishoudens met dreigende (problematische) schulden te signaleren en te voorkomen dat mensen flink in de problemen komen.
Het ministerie van SZW heeft laten onderzoeken of het zinvol is om de sociale omgeving van mensen met financiële problemen te stimuleren en faciliteren om hulp te bieden en hoe het ministerie dit het beste kan doen.
De (nieuwe) Woonlastenmonitor van NHG eeft inzicht in het sentiment rondom de betaalbaarheid van woonlasten onder woningeigenaren met een hypotheek in Nederland.
In vervolg op de jaarlijkse BKR Monitor (voorheen Schulden Monitor) informeert BKR eens per kwartaal over de lopende consumptieve kredieten en betalingsachterstanden in Nederland.
Op 1 april 2024 treedt de Wet kwaliteit incassodienstverlening (Wki) in werking. Doel van de wet; Consumenten met schulden worden zo beter beschermd en schuldeisers hebben meer duidelijkheid over de werkzaamheden die zij van incassodienstverleners kunnen verwachten.
In 2023 zagen we de dalende lijn in het aantal Nederlanders met een krediet en het aantal kredietovereenkomsten zich doorzetten. Eind 2023 hadden 7,6 mensen een lopend krediet, in 2022 was dit nog 7,8 miljoen.
De Europese autoriteit voor de bankensector EBA heeft een vergelijkend onderzoek gedaan onder 7 landen, naar de implementatie van de Europese Hypothekenrichtlijn over betalingsachterstanden.
Met de aanpassing van de ministeriële regeling wordt een signaal van betalingsachterstanden toegevoegd voor de gemeenten Amsterdam, Tilburg en Groningen en het Centraal Administratie Kantoor (CAK).
Eind oktober 2023 hadden ruim 27.000 Nederlanders een betalingsachterstand van minimaal 3 maanden op de hypotheek voor hun eigen woning. Hiermee zet de ontwikkeling van een dalende aantal betalingsachterstanden op hypotheken door. Dit blijkt uit de Hypotheekbarometer, een statistisch rapport van Stichting BKR over betalingsachterstanden op eigenwoninghypotheken.
Het kabinet, de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG), de branchevereniging voor financiële hulpverleners NVVK en kenniscentrum Divosa hebben gezamenlijk een plan gemaakt om de schuldhulp in Nederland te verbeteren.
De Kennisgroep onroerende zaken heeft de vraag beantwoord vanaf welk moment een schuld, die kwalificeert als eigenwoningschuld, daarna niet meer voldoet aan de aflossingseis door een aflossingsachterstand, weer kan kwalificeren als eigenwoningschuld en wat vanaf dat moment de maximale looptijd is.
In 2022 hadden 7,8 miljoen mensen een lopende lening of kredietfaciliteit, tegen 8,0 miljoen in 2021. Dat blijkt uit de BKR Monitor 2022 van Stichting BKR.
Ongeveer 240.000 huishoudens hebben een betalingsachterstand bij twee of meer overheidsinstanties. Mensen met betalingsachterstanden bij DUO, CJIB en CAK kunnen vanaf 1 december 2022 met deze instanties één betalingsregeling afsluiten.
Huishoudens die ten opzichte van hun inkomen veel lenen voor hun hypotheek hebben een verhoogde kans op betalingsproblemen. Betalingsachterstanden komen in Nederland echter nog relatief weinig voor. Dat blijkt uit een AFM analyse van de financiële situatie van huishoudens die hypotheken hebben afgesloten in de periode 2012 tot en met 2017.
Het aantal mensen met een betalingsprobleem is in de afgelopen twaalf maanden opnieuw afgenomen. Ook het totaal aantal mensen met een krediet daalt. Dat blijkt uit de Kredietbarometer van Stichting BKR, die werd gepubliceerd.
Een kredietverstrekker heeft een lening opgeëist als gevolg van een betalingsachterstand door consument. Volgens de kredietverstrekker zijn de geldleners ernstig in gebreke gebleven met betaling van de maandelijkse termijnen (tenminste één of meer termijnbedragen meer dan twee maanden per afzonderlijk termijnbedrag achterstallig) en zijn na aanmaning/ingebrekestelling niet tot betaling overgegaan.
Ruim negen procent van de Nederlanders met een opgelost betalingsprobleem heeft binnen een jaar een nieuw betalingsprobleem. Dit blijkt uit de Schulden Monitor, een jaarlijks terugkerend statistisch rapport van Stichting BKR dat inzicht geeft in het financieel welzijn van Nederland. De kans op een betalingsprobleem wordt overigens aanzienlijk groter als een persoon meerdere kredieten op zijn naam heeft staan.
Eiser heeft de Nederlandse nationaliteit en woont sinds 2014 in B. Eiser is in het bezit van een B. verblijfsvergunning, geldig tot 27 februari 2030. Eiser wil zijn Nederlandse paspoort vernieuwen.
Als professioneel financieel adviseur moet en wilt u bijblijven en dat het liefst in zo weinig mogelijk (kostbare) tijd. Dat kan nu met Fintool.nl! Meld u nu aan als abonnee en krijg direct toegang tot de Kennisbank en Helpdesk.