Contant geld moet voor iedereen beschikbaar, bereikbaar en betaalbaar blijven. Omdat contant geld een belangrijke maatschappelijke functie heeft komt er een wet die dit gaat garanderen.
Dit besluit strekt tot wijziging van het Besluit EU-verordeningen Wft betreffende instantovermakingen in euro’s.De verordening wijzigt onder meer de finaliteitsrichtlijn en de richtlijn betaaldiensten alsmede de Single Euro Payments Area (SEPA)-verordening en de verordening grensoverschrijdende betalingen.
Nederlanders met beperkte digitale vaardigheden kunnen aanzienlijke belemmeringen ervaren in de toegang tot financiële producten en diensten. Door de toenemende digitalisering moeten mensen steeds meer, en steeds moeilijkere, digitale handelingen kunnen uitvoeren.
Op 18 februari 2020 heeft de Raad van de Europese Unie Richtlijn (EU) 2020/284 (richtlijn betalingsdienstaanbieders) aangenomen. Op grond van deze richtlijn worden betalingsdienstaanbieders verplicht om onder voorwaarden alle betaaldata van grensoverschrijdende transacties te delen met de Belastingdienst.
Bankpasje ‘uitlenen’, nooit betalingen controleren en toestel- of pincode niet afschermen: jongeren tussen de 18 en 24 jaar doen het tot vijf keer vaker dan zestigplussers. Daardoor zijn ze kwetsbaar voor fraude met mobiel bankieren, internetbankieren en hun betaalpas.
De Wet verwijzingsportaal bankgegevens strekt ertoe het proces van het verstrekken van bepaalde gegevens door banken en andere betaaldienstverleners, alsmede het door bepaalde overheidsinstanties vorderen en opvragen van die gegevens bij banken en andere betaaldienstverleners, te automatiseren en daarmee efficiënter te laten verlopen. Hiertoe wordt de Wet op het financieel toezicht (Wft) gewijzigd.
In dit besluit wordt de maximale afwikkelvergoeding voor binnenlandse debetkaarttransacties van consumenten aangepast in artikel 6a van het besluit uitvoering EU-verordeningen financiële markten. Daarbij wordt het huidige maximum van € 0,02 gehandhaafd, waarbij dit maximum niet langer een gewogen gemiddelde zal zijn, maar zal gelden per transactie.
Consument is gedurende twee jaar misleid door een familielid. Het familielid hielp hem met internetbankieren, maar zorgde er ondertussen voor dat er ook overboekingen aan hem plaatsvonden.
De datum van 1 januari 2019 voor het stoppen met de Acceptgiro wordt voorlopig voor onbepaalde tijd uitgesteld. Daartoe is besloten door Currence – de eigenaar van Acceptgiro – na overleg met banken en gebruikers.
Om hun klanten nog beter te bedienen, voeren Nederlandse banken in de loop van 2017 de IBAN-Naam Check in. Deze innovatieve dienst controleert bij internetbankieren en mobiel bankieren de naam van de begunstigde die door de klant wordt ingevoerd bij een overboeking. De check helpt bankklanten om zichzelf te beschermen tegen fraude met rekeningnummers en om verkeerde overboekingen te voorkomen.
Minister Dijsselbloem heeft de Tweede Kamer antwoorden gestuurd op Kamervragen over het Target2-systeem en de grootte en oorzaken van de huidige Target2-saldi.
Na een succesvolle proefperiode van een jaar maken de banken en Betaalvereniging Nederland bekend dat iDEAL QR aan iedereen ter beschikking wordt gesteld. Voortaan kunnen alle bedrijven en instellingen iDEAL QR als makkelijke en veilige betaalmogelijkheid aan hun klanten aanbieden. Met iDEAL QR kunnen ze eenvoudig de brug slaan van hun online omgeving naar de fysieke toonbank.
Nederlandse banken hebben in het Maatschappelijk Overleg Betalingsverkeer (MOB) van 21 mei 2015 een ambitieus plan gepresenteerd om binnen vier jaar real-time betalingsverkeer mogelijk te maken, waarbij betalingen binnen vijf seconden op de rekening worden bijgeboekt. Dit plan past volledig bij de digitalisering van de maatschappij, veranderende klantverwachtingen en groeiende behoefte om alles overal en meteen te kunnen betalen.
Als professioneel financieel adviseur moet en wilt u bijblijven en dat het liefst in zo weinig mogelijk (kostbare) tijd. Dat kan nu met Fintool.nl! Meld u nu aan als abonnee en krijg direct toegang tot de Kennisbank en Helpdesk.