De Commissie merkt op dat in haar Reglement is bepaald dat een kredietnemer van een zakelijk krediet (zakelijke creditcard) geen Consument is. Klachten over die kredieten kan de Commissie derhalve niet behandelen.
Belanghebbende verstrekt in november 2014 in verband met het voornemen om 10 bitcoins (toenmalige koers €339 per bitcoin) aan te kopen via internetbankieren opdracht aan de Bank om een bedrag naar de bitcoin-handelaar over te maken. Na een vergeefse poging om Belanghebbende per telefoon te bereiken blokkeert
de Bank de betaalrekening.
Er moet een nationaal vergunningsstelsel voor crypto-omwisselplatforms en aanbieders van cryptobewaarportemonnees komen. Hiermee kunnen witwassen en terrorismefinanciering effectiever worden tegengaan. Aanpassingen van de Europese regels voor ondernemingsfinanciering zijn nodig om kleinschalige ondernemingsfinanciering via blockchaintechnologie ruimte te bieden. Het internationale karakter van crypto’s vergt internationale afstemming om Nederlandse consumenten effectief tegen de grootste risico’s te beschermen.
Dat stellen AFM en DNB in een gezamenlijk advies, dat de minister van Financiën naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.
Nederlanders gaan over het algemeen beheerst om met crypto’s en ICO’s (Initial Coin Offerings). Slechts 1% van de investeerders komt daadwerkelijk in de problemen bij een koersval. Dat blijkt uit nieuw AFM-onderzoek onder 885 cryptobezitters, waarin zij voor het eerst naar hun achtergrond en beweegredenen zijn gevraagd.
Staatssecretaris M. Snel heeft antwoorden gegeven op de vragen van de vaste commissie van Financiën aan de staatssecretaris van Financiën over de fiscale behandeling van cryptovaluta.
Het CPB heeft een publicatie 'Risicorapportage Financiële Markten' beschikbaar gesteld. De rapportage bestaat uit drie delen en bevat naast de belangrijkste risico’s voor de financiële stabiliteit, informatie over cryptovaluta en de bankenunie.
Minister Hoekstra schrijft dat cryptovaluta nog een nieuw verschijnsel zijn, waarop het huidige toezicht en regelgevend kader nog onvoldoende zijn toegerust.
De AFM waarschuwt voor grote risico’s bij Initial Coin Offerings (ICO’s). Deze uitgifte van digitale tokens om vooral start ups te financieren is momenteel kwetsbaar voor misleiding, oplichting en manipulatie.
Op 15 augustus 2017 heeft het Hoofd FIU-Nederland besloten tot vaststelling van typologieën van witwassen met betrekking tot virtuele valuta. De typologieën zijn opgesteld door een commissie, bestaande uit vertegenwoordigers van het AMLC, de FIU-Nederland, de Nationale Politie en het Openbaar Ministerie.
In een zaak naar aanleiding van een handel in Bitcoins oordeelt de rechtbank Overijssel dat de virtuele munt niet beschouwd kan worden als geld zoals dat bedoeld wordt in het burgerlijk wetboek. Ondanks dat de Bitcoin op het eerste oog een aantal overeenkomsten heeft met wel wettige betaalmiddelen, zijn er op essentiële punten verschillen die maken dat Bitcoins niet als geld, maar als ruilmiddel moeten worden gezien.
Virtuele valuta’s zoals bitcoin zijn digitale eenheden die kunnen worden gecreëerd door het oplossen van cryptografische berekeningen door iedereen die over een computer met voldoende rekenkracht beschikt. Dit proces wordt mining genoemd. Van de ruim 200 virtuele valuta’s die momenteel lijken te bestaan, is de bitcoin verreweg de meest bekende en meest gebruikte.
Minister Dijsselbloem van Financiën laat de Tweede Kamer weten dat virtuele valuta als de Bitcoin niet vallen onder de reikwijdte van de financiële toezichtwetgeving. De minister ziet op dit moment geen aanleiding tot aanpassing van deze wetgeving. DNB, AFM en het ministerie houden verdere ontwikkelingen rondom virtuele valuta als de Bitcoin desalniettemin nauwlettend in de gaten.
Als professioneel financieel adviseur moet en wilt u bijblijven en dat het liefst in zo weinig mogelijk (kostbare) tijd. Dat kan nu met Fintool.nl! Meld u nu aan als abonnee en krijg direct toegang tot de Kennisbank en Helpdesk.