Kansrijke locaties voor woningbouw krijgen alle hulp om tóch te starten, ondanks de economische tegenwind. Dit blijkt uit de voortgangsrapportage Woningbouw en de terugblik op de dit voorjaar gesloten woondeals, die de minister voor Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening Hugo de Jonge op maandag 22 mei heeft aangeboden aan de Tweede Kamer. Inzet van de minister is om snel te (blijven) bouwen wat al vergund is én snel te vergunnen wat op korte termijn gebouwd kan worden. Daarnaast zet hij een extra stap om de verwachte dip in de woningbouw te beperken en voortgang te forceren.
Minister Van Veldhoven informeerde de Tweede Kamer over de uitvoering van de bouwplicht van grondeigenaren. Haar conclusie is dat een wettelijke algemene bouwplicht moeilijk denkbaar is in het licht van het proportionaliteitsbeginsel.
Wie op eigen grond een woning of een bedrijfspand bouwt of verbouwt, betaalt in veel gevallen niet alleen leges aan de gemeente. Vaak zal de gemeente ook een bedrag in rekening brengen voor de aanleg van openbare voorzieningen als groenvoorzieningen of nieuwe wegen.
ABN Amro heeft zijn groeiverwachtingen voor de bouwsector naar boven bijgesteld. De economen van de bank voorzien dat de sector dit jaar met 3 procent groeit en volgend jaar met 2 procent. Dat maakte ABN Amro vandaag bekend.
In de gehele bouw is de orderportefeuille in oktober met een tiende maand gedaald. De werkvoorraad is hiermee uitgekomen op 5,5 maanden. De daling betrof alleen de burgerlijke en utiliteitsbouw.
Bouwend Nederland, NEPROM (Vereniging van Nederlandse Projectontwikkeling Maatschappijen) en NVB (Vereniging voor ontwikkelaars & bouwondernemers) bepleiten in een brief (zie link) aan de Tweede Kamer een aantal maatregelen om de financiering op de woningmarkt te verbeteren en te versterken.
De maatregelen hebben geen of slechts beperkte budgettaire gevolgen maar dragen bij aan een gezonde woningmarkt.
In de gehele bouw zijn de orderportefeuilles in juni licht toegenomen. Met een stijging van twee tiende maand is de werkvoorraad van de bouw uitgekomen op 5,4 maanden.
De bouwsector is er wat orders betreft iets beter voor komen te staan, blijkt woensdag uit de conjunctuurmeting van het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB).
Dit concludeert het EIB in de zojuist verschenen notitie: ‘Woonakkoord – effecten op bouwproductie en werkgelegenheid’.
De maatregel om de btw te verlagen is gunstig voor het onderhoud en renovatiewerk dit jaar en heeft een impuls op de bouwproductie van ongeveer € 0,6 mld. De maatregelen in het woonakkoord die specifiek zijn gericht op de koopsector hebben daarentegen nauwelijks effect op de woningvraag en de bouwproductie.
Het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB) heeft een rapport geschreven over de verwachtingen van de bouwproductie in 2013.
In het afgelopen jaar is de bouwproductie opnieuw stevig teruggelopen. Na een daling van de bouwproductie met 7% in 2012, zal de productie dit jaar met nog eens 5% krimpen.
Woningcorporaties zijn genoodzaakt fors te bezuinigen op hun aanstaande investeringen in onder meer nieuwbouw en onderhoud.
Driekwart van de corporaties gaat de huren maximaal verhogen. Dat meldde de NOS. De NOS hield een enquête over de gevolgen van het regeerakkoord voor woningcorporaties, waaraan ruim 150 corporaties meededen.
Volgens het CBS is in het derde kwartaal van 2012 de omzet in de bouw met ruim 4 procent gedaald in vergelijking met dezelfde periode een jaar eerder. Het aantal faillissementen steeg met 25 procent. Het aantal banen nam af met 17 duizend en kwam uit op 355 duizend. De omzetdaling was het minst bij de kleine bouwbedrijven.
In het eerste kwartaal van 2012 daalde de omzet in de bouw met ruim 9 procent in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. Het aantal faillissementen steeg met 27 procent en het aantal banen in de bouw nam met 9.000 af. Vooral de middelgrote bouwbedrijven ervaren de gevolgen van de crisis.
Het Bouwteam, een groep van bouwexperts onder leiding van oud-BAM-topman Joop van Oosten, heeft een rapport gepresenteerd aan minister Spies van Binnenlandse Zaken om de bouw uit het slop te halen.
De afspraken in het Lenteakkoord van VVD, CDA, D66, GroenLinks en ChristenUnie kost de bouw miljarden euro’s op korte termijn. Dat meldt het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB).
Het aantal faillissementen in de bouwsector is in de eerste vier maanden van dit jaar explosief gestegen. Dit blijkt uit cijfers van Faillissementsdossier.nl.
De bouwsector maakt de komende jaren een versnelde ontwikkeling door van een traditioneel aanbodgestuurde naar een vraaggerichte markt. In plaats van aannemer willen bedrijven aanbieder zijn van totaaloplossingen, die naadloos aansluiten op de wensen van de markt.
In 2011 zijn 56 duizend bouwvergunningen verleend voor nieuwbouwwoningen. Dat is 9 procent minder dan in 2010 en het laagste aantal sinds 1953. Het aantal gereedgekomen woningen steeg met 3 procent. Dit blijkt uit nieuwe cijfers van het CBS.
De onzekerheid op de woningmarkt is schadelijk voor de Nederlandse economie en de bouwsector. Dat concludeert het Verbond van Verzekeraars op basis van onderzoek onder ruim 1.100 woningeigenaren die financieel beslisser zijn in het huishouden.
Kleine bouwbedrijven zagen hun omzet in 2011 met gemiddeld 7 procent toenemen. Bij de grote bouwbedrijven daalde de omzet opnieuw. Dat meldt het ING Economisch Bureau.
Het economische bureau van ING verwacht dat de productie in de bouw dit jaar naar met 2 procent krimpt. In 2011 was er nog sprake van een groei van 4 procent.
De vereniging van ontwikkelaars en bouwondernemers (NVB) wil af van de hypotheekrenteaftrek. Volgens de NVB staat de regeling zozeer ter discussie dat huizenkopers niet meer weten waar ze aan toe zijn. Die onzekerheid veroorzaakt meer schade dan een aanpassing van de regeling.
In het eerste halfjaar van 2011 zijn ruim 19.500 woningen opgeleverd. Dat is bijna 9 procent meer dan in de eerste helft van 2010. Het aantal opgeleverde woningen blijft echter ruim achter bij de piek van drie jaar geleden. Dit blijkt uit cijfers van het CBS.
Als professioneel financieel adviseur moet en wilt u bijblijven en dat het liefst in zo weinig mogelijk (kostbare) tijd. Dat kan nu met Fintool.nl! Meld u nu aan als abonnee en krijg direct toegang tot de Kennisbank en Helpdesk.