Minister Hoekstra heeft naar aanleiding van een eerdere toezegging de uitkomsten van zijn verkenning naar de (on)mogelijkheden voor bouwsparen in de context van de Nederlandse woningmarkt aan de Tweede Kamer toegezonden.
De rijksoverheid dreigt de strijd tegen de woningnood te verliezen. Om niet te belanden in een achterhoedegevecht is het cruciaal om snel een trits van maatregelen in te voeren. Peter Boelhouwer en Karel Schiffer concluderen dit in het essay ‘De meerwaarde van de eigen woning: geef starters een kans’ dat zij in opdracht van NVB Vereniging voor ontwikkelaars en bouwondernemers hebben geschreven.
De betaalbaarheid van koopwoningen is zeer gunstig en in de afgelopen jaren ook sterk verbeterd. Door de gedaalde rente zijn de woonlasten voor kopers zelfs in drukgebieden zeer gunstig. De financierbaarheid van de koopwoning staat echter van alle kanten onder druk. Met name de starters betalen de prijs van strenge inkomensnormen die geen rekening houden met normale loopbaanperspectieven en met de eis om steeds meer eigen geld te moeten investeren in de woning. De positie van de starter op de hypotheekmarkt is met eenvoudige maatregelen te verbeteren, maar deze komen niet of nauwelijks aan bod in de verkiezingsprogramma’s van de politieke partijen.
Dit concludeert het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB) in de verschenen studie ‘Woningmarktbeleid in de komende regeerperiode’, een verkenning van beleidsmaatregelen aan de hand van verkiezingsprogramma’s
De onderhandelingspositie van afnemers van financiële diensten ten opzichte van de verkopende partij moet worden versterkt. De huidige stappen naar een betere onafhankelijke informatieverstrekking en advisering zijn toe te juichen, maar hebben een beperkte effectiviteit, stelt WRR (Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid) in haar rapport.
De TU Delft (OTB – Onderzoek voor de gebouwde omgeving, Faculteit Bouwkunde, TU Delft) heeft een onderzoek gedaan naar 'bouwsparen'. Bouwsparen kan een belangrijke bijdrage leveren aan het realiseren van een structurele overgang van een op lenen naar een op (meer) sparen gericht financieringssysteem voor de koopsector. Dit geldt met name als de overheid sparen voor de eigen woning stimuleert, bijvoorbeeld via een premie.
In het rapport wordt eerst een overzicht gegeven van de vorm en mate waarin faciliteiten voor sparen voor de eigen woning in verschillende landen voorkomen. Voor Oostenrijk, Duitsland, Frankrijk en Noorwegen (landen die een – variant van een - traditioneel bouwspaarsysteem kennen of kenden) wordt een meer gedetailleerde beschrijving gegeven. Ook wordt de historische ontwikkeling geschetst van bouwsparen in verschillende landen, waaronder Nederland.
Naar aanleiding van diverse vragen van de leden van de fracties van de VVD, de PvdA , de SP en GroenLinks zijn door Blok antwoorden gegeven.
Er wordt ingegaan op een rekenvoorbeeld ingeval van scheiding, wordt over een 'basishypotheek' gesproken en pleit het Verbond voor 'bouwsparen voor starters'.
Een lager risico bij de financiering van eigen woningbezit is belangrijk en een gedragsverandering naar sparen voor het eigenwoningbezit kan hier een bijdrage aan leveren. Die gemeenschappelijke basis was een van de uitkomsten van een symposium over Bouwsparen dat SNS Bank woensdag 31 oktober in Den Haag organiseerde.
Bijna 70 procent van de Nederlanders wil de aankoop van een woning het liefst financieren met zoveel mogelijk (eigen) spaargeld, om op die manier een zo laag mogelijke hypotheek en hypotheeklasten te realiseren.
In het NOS journaal Radio 1 van 27 augustus jl. pleit SNS bank-directeur Ernst-Jan Boers voor “Eerst sparen, dan pas kopen”. Hierdoor kan de woningmarkt weer op gang gebracht worden.
10 tot 20 procent van de koopsom zou via een systeem voor bouwsparen bij het aangaan van een hypotheeklening moeten worden ingebracht. "Dat levert een fundamenteel gezondere situatie op," aldus Boers in het NOS Radio 1-journaal.
Als professioneel financieel adviseur moet en wilt u bijblijven en dat het liefst in zo weinig mogelijk (kostbare) tijd. Dat kan nu met Fintool.nl! Meld u nu aan als abonnee en krijg direct toegang tot de Kennisbank en Helpdesk.